B. Johnsono siekis perrašyti „Brexit“ taisykles įveikė pirmąją kliūtį

Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono siekis atsikratyti kai kurių su Europos Sąjunga sudaryto prekybos po „Brexit“ susitarimo dalių įveikė pirmąją kliūtį Bendruomenių Rūmuose, nepaisant oponentų perspėjimų, kad šis žingsnis yra neteisėtas.

Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono siekis atsikratyti kai kurių su Europos Sąjunga sudaryto prekybos po „Brexit“ susitarimo dalių įveikė pirmąją kliūtį Bendruomenių Rūmuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono siekis atsikratyti kai kurių su Europos Sąjunga sudaryto prekybos po „Brexit“ susitarimo dalių įveikė pirmąją kliūtį Bendruomenių Rūmuose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-28 14:06

Pirmadienio vakarą įstatymų leidėjai 295 balsais prieš 221 balsavo už pirminį pritarimą įstatymo projektui, kuris leistų JK pareigūnams perrašyti prekybos su Šiaurės Airija taisykles. Jų balsavimas atvėrė kelią tolesniam kruopščiam įstatymo projekto nagrinėjimui artimiausiomis savaitėmis.

Jeigu teisės aktas bus patvirtintas, bus panaikinta prekių, įvežamų į Šiaurės Airiją iš likusios Jungtinės Karalystės dalies, kontrolė, taip panaikinant dalį prekybos sutarties, kurią B. Johnsonas pasirašė prieš Didžiajai Britanijai išstojant iš ES 2020 metais.

JK vyriausybės teigimu, Šiaurės Airijos protokolu vadinamos taisyklės yra sunki našta verslui ir kenkia taikai Šiaurės Airijoje. Pasak jos, šis vienašališkas žingsnis gali būti pateisinamas pagal tarptautinę teisę, nes jo imamasi dėl „tikrai išskirtinės padėties“.

Tačiau B. Johnsono oponentai teigia, kad toks žingsnis yra neteisėtas, o jo įgyvendinimas smarkiai pakenks Jungtinės Karalystės tarptautinei reputacijai.

ES pagrasino imtis atsakomųjų priemonių prieš Jungtinę Karalystę, jei ši įgyvendins savo planą perrašyti prekybos po „Brexit“ taisykles, dėl to tarp dviejų pagrindinių ekonominių partnerių gali iškilti prekybos karo grėsmė.

B. Johnsonas sakė manantis, kad jei parlamentas bendradarbiaus, šis planas gali būti priimtas iki metų pabaigos. Vyriausybė nori paspartinti įstatymo projekto priėmimą parlamente prieš įstatymų leidėjams išeinant vasaros atostogų.

Šiaurės Airija yra vienintelė Jungtinės Karalystės dalis, turinti bendrą sausumos sieną su Europos Sąjungai priklausančia Airijos Respublika. JK išstojant iš ES ir pasitraukiant iš jos laisvosios prekybos zonos abi šalys susitarė išlaikyti Airijos sausumos sieną be muitinės postų ir patikrų, nes atvira siena yra laikoma svarbiu taikos proceso, kuriuo buvo užbaigtas dešimtmečius trukęs smurtas Šiaurės Airijoje, ramsčiu.

Tačiau, siekiant apsaugoti ES bendrąją rinką, vykdomos kai kurių į Šiaurės Airiją iš JK patenkančių prekių, tokių kaip mėsa ar kiaušiniai, patikros. 

B. Johnsono konservatorių vyriausybė tvirtina, kad pernelyg uolus ES taisyklių įgyvendinimas reiškia, kad šios taisyklės veikia kitaip nei tikėtasi ir kursto politinę krizę Šiaurės Airijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.