G-7 įkurs „klimato klubą“ kovai su pasauliniu atšilimu

Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai iki metų pabaigos įkurs „klimato klubą“, kur šalys savanoriškai galės koordinuoti ir spartinti kovos su pasauliniu atšilimu pastangas, sakoma antradienį paskelbtame lyderių pareiškime.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kalba per spaudos konferenciją Didžiojo septyneto (G7) susitikimo vietoje, Elmau pilyje Vokietijoje, antradienį, 2022 m. birželio 28 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kalba per spaudos konferenciją Didžiojo septyneto (G7) susitikimo vietoje, Elmau pilyje Vokietijoje, antradienį, 2022 m. birželio 28 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 4:29 PM

Klubas bus atviras šalims, įsipareigojusioms dėl Paryžiaus susitarimo tikslo pasaulio temperatūros didėjimą apriboti 1,5 Celsijaus laipsnio ir iki 2050 metų pasiekti neutralumą klimato atžvilgiu.

Dėl tokio klubo steigimo sutarta baigiantis tris dienas Bavarijos Alpėse vykusiam G-7 viršūnių susitikimui.

Viršūnių susitikimo šeimininkas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, kuris vadovavo tokiam pasiūlymui, sakė, kad klubas sudarys sąlygas šalims spartinti veiksmus dėl klimato išvengiant konkurencinių kliūčių.

„Sutariame, kad mums reikia daugiau ambicijų savo tikslams dėl klimato pasiekti“, – baigiantis Elmau pilyje vykusiam susitikimui reporteriams sakė O. Scholzas.

Šalims kuriant nacionalines strategijas savo ekonomikoms dekarbonizuoti, „norime užtikrinti, kad neveiktume vieni prieš kitus ir neatsiskirtume vieni nuo kitų“, sakė jis.

Tai galima pasiekti klubo narėms susitariant, pavyzdžiui, dėl bendrų anglies dvideginio kainų standartų ar vienodų standartų dėl to, kas yra žaliasis vandenilis.

Klubas „ypatingą dėmesį“ skirs pramonės sektoriui, siekdamas mažinti tam tikrų prekių gamybos perkėlimo į šalis, kur galioja švelnesni suvaržymai dėl taršos, riziką, tuo pačiu laikantis tarptautinių taisyklių, sakoma G-7 pareiškime.

Tačiau aplinkosaugininkai kritikuoja klubo idėją ir sako, kad jai trūksta detalumo, kad toks klubas nereikalingas, nes jau yra pakankamai tarptautinių platformų bendradarbiauti dėl klimato.

Be tvirtų įsipareigojimų nustatyti minimalią anglies dvideginio kainą ar įvesti sankcijas įsipareigojimų nevykdančioms narėms, O. Scholzo globojamas projektas gali tapti „tiesiog dar vienu klubu“, sakė aplinkosaugos grupės „Greenpeace“ Vokietijos skyriaus vykdomasis direktorius Martinas Kaiseris.

G-7 narės JAV ir Japonija neplanuoja įvesti nacionalinės anglies dvideginio kainos, pažymi aktyvistai.

Prekyba apyvartiniais taršos leidimais suteikia galimybę įmonėms įsigyti taršos leidimus iš tų įmonių, kurių anglies dioksido pėdsakas yra mažesnis.

O. Scholzas pripažino, kad kai kurios šalys iš „kito taško“ vertina anglies dvideginio tarifus, bet sakė, kad yra skirtingų būdų tiems patiems „ambicingiems tikslams“ pasiekti.

Jis taip pat pabrėžė, kad klimato klubas neapsiribos G-7 šalimis, kurios istoriškai yra didelės teršėjos, ir bus atviras „daugeliui kitų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.