Afganistane dvasininkų susirinkimui tvirtinant Talibano valdžią nušauti du šauliai

Afganistano sostinėje ketvirtadienį netoli vietos, kur vyko tūkstančių musulmonų dvasininkų ir įtakingų vyresniųjų susirinkimas, buvo nušauti du ginkluoti šauliai.

​Afganistano sostinėje ketvirtadienį netoli vietos, kur vyko tūkstančių musulmonų dvasininkų ir įtakingų vyresniųjų susirinkimas, buvo nušauti du ginkluoti šauliai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Afganistano sostinėje ketvirtadienį netoli vietos, kur vyko tūkstančių musulmonų dvasininkų ir įtakingų vyresniųjų susirinkimas, buvo nušauti du ginkluoti šauliai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-30 19:24

Susirinkimas turi patvirtinti griežtosios linijos Talibano islamistų valdžią Afganistane.

Pasak Talibano pareigūnų, šie ginkluoti asmenys pradėjo šaudyti nuo stogo netoli tos vietos, kur vyko susirinkimas, bet juos „greitai pašalino mudžahidai su Visagalio Alacho pagalba“.

Informacijos apie tris dienas vykstančią „džirgą“ – tradicinį dvasininkų ir įtakingų vyresniųjų susirinkimą, kuriame ginčai sprendžiami bendru sutarimu, pateikiama nedaug. Be to, susitikime draudžiama dalyvauti žiniasklaidos atstovams.

Tačiau kai kurių pasakytos kalbos buvo transliuojamos per valstybinį radiją. Jose dvasininkai ragino būti visiškai ištikimiems Talibano valdžiai.

„Paklusnumas yra svarbiausias šios sistemos principas“, – sakė susirinkimo vadovas Habibullah Haqqani renginio pradžioje.

„Turime nuoširdžiai ir visiškai paklusti visiems mūsų lyderiams visuose reikaluose“, – kalbėjo jis.

Susirinkimas vyksta praėjus savaitei po galingo žemės drebėjimo šalies rytuose, per kurį žuvo daugiau kaip 1 tūkst. žmonių ir dešimtys tūkstančių liko be pastogės.

Tačiau Talibanui dar iki žemės drebėjimo sunkiai sekėsi valdyti šalį. Afganistanas ilgą laiką išgyveno ekonominius sunkumus, buvo visiškai priklausomas nuo užsienio šalių pagalbos, kuri nutrūko 2021 metų rugpjūtį Talibanui nuvertus Vakarų remiamą vyriausybę.

Jungtinių Valstijų pareigūnai ketvirtadienį Katare susitiko su aukšto rango Talibano lyderiais derybų dėl dalies Afganistano rezervų išlaisvinimo. Vašingtonas ieško būdų, kaip užtikrinti, kad pinigai būtų skirti pagalbai šalies gyventojams, o ne islamistų grupuotei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.