Lenkija baigė tiesti tvorą Baltarusijos pasienyje

Lenkija baigė tiesti 187 km ilgio tvorą pasienyje su Baltarusija. Barjeras būtinas, kad siena būtų saugi, ketvirtadienį Kužnicos pasienio perėjimo poste sakė ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

M. Morawieckis.<br>AP/Scanpix nuotr.
M. Morawieckis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2022, 1:45 PM, atnaujinta Jun 30, 2022, 1:46 PM

Lenkijos ir Baltarusijos sienos ilgis yra 418 km, 187 km jos driekiasi sausuma, likusi dalis – ežerais ir upėmis.

Praėjusios vasaros pabaigoje ir rudenį situacija pasienyje esklalavosi: tūkstančiai žmonių mėgino nelegaliai patekti į ES. Europos Sąjunga (ES) apkaltino Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką organizuotai gabenant migrantus iš krizės regionų prie ES išorės sienos ir taip darant spaudimą Vakarams.

M. Morawieckis dabar savo kalboje užsiminė ir apie Rusijos karą Ukrainoje. „Pirmasis šio karo akordas buvo A. Lukašenkos ataka prieš Lenkijos sieną su Baltarusija“, – sakė jis. A. Lukašenka ir jo užsakovas Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas esą tada nusprendė išbandyti Lenkijos, o katu ir ES rytinę sieną.

Pasienyje kariai jau rugpjūčio pabaigoje pastatė laikiną tvorą. Ši nuo sausio pabaigos pakeista 5,5 metro aukščio tvora su judesio davikliais ir kameromis. Projekto kaina – 366 mln. eurų.

Liepos 1-ąją bus atšaukti ribojimai, kurie iki šiol galiojo 3 km pločio zonoje palei sieną. Vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis teritoriją paskelbė draudžiama zona, į ją patekti pašaliniams buvo draudžiama. Pastačius tvorą, ribojimams būtinybės nėra, neseniai paskelbė Vidaus reikalų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?