JT ragina Talibaną vadovautis kitų musulmonių šalių praktika dėl moterų teisių

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovė Michelle Bachelet penktadienį paragino Talibaną vadovautis kitų musulmoniškų šalių praktika, kad būtų pagerintos moterų teisės ir nutrauktas jų „sistemingas engimas“ Afganistane.

Moterys Afganistane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moterys Afganistane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-01 17:44

Kalbėdama JT Žmogaus teisių taryboje Ženevoje M. Bachelet pasmerkė Afganistane moterų ir mergaičių „beviltišką padėtį“.

Anot pareigūnės, nuo Talibano grįžimo į valdžią pernai rugpjūtį „moterys ir mergaitės patiria reikšmingiausią ir staigiausią savo teisių blogėjimą visose srityse per kelis dešimtmečius“.

„Jų ateitis bus dar tamsesnė, jeigu kažkas greitai nepasikeis“, – pridūrė M. Bachelet.

Žmogaus teisių komisarė paragino Tarybą skubiai aptarti moterų ir mergaičių padėtį Afganistane, tai pat kvietė tarptautinę bendriją „labiau sutelktomis pastangomis“ spausti Talibaną gerbti jų teises.

„Liaukitės aiškinti“

Tuo metu viešumos paprastai vengiantis Talibano aukščiausiasis lyderis Hibatullah Akhundzada penktadienį paragino pasaulį liautis aiškinus, kaip valdyti Afganistaną ir tvirtino, kad šariato teisė yra vienintelis modelis sėkmingai gyvuojančioms islamo valstybėms.

„Kodėl pasaulis kišasi į mūsų reikalus?“ – klausė jis valandą trukusioje, valstybinio radijo transliuotoje kalboje.

„Jie sako: „Kodėl nedarot to, kodėl nedarot ano?“ Kam pasauliui kištis į mūsų darbą?“ – kalbėjo Talibano vadovas.

Tačiau M. Bachelet teigė, kad talibai galėtų užtikrinti moterų teises net ir laikydamiesi šariato.

„Primygtinai de facto valdžią bendradarbiauti su daugiausiai musulmoniškomis šalimis turinčiomis patirties užtikrinant moterų ir mergaičių teises, kaip garantuoja tarptautiniai įstatymai, šiuo religiniu kontekstu“, – kalbėjo ji.

Neseniai įvykęs Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) delegacijos vizitas Afganistane buvo „reikšmingas žingsnis“, sakė M. Bachelet.

Kalbėdamas 57 nares turinčio OIC vardu Pakistano ambasadorius Ženevoje Khalilas Hashmi Žmogaus teisių tarybai sakė, kad ši organizacija irgi yra susirūpinusi dėl moterų ir mergaičių teisių Afganistane. Jis ypatingą susirūpinimą išsakė dėl sprendimo uždaryti mergaičių vidurines mokyklas.

„OIC nuosekliai patvirtindavo visų afganistaniečių pagrindines teises, įskaitant teisę į švietimą. Jų turi būti visokeriopai laikomasi“, – kalbėjo Kh. Hashmi.

M. Bachelet, pati kovą apsilankiusi Afganistane, sakė, kad daugiau kaip milijonas mergaičių negali lankyti vidurinių mokyklų, o moterims plačiai draudžiama dirbti ir keliauti vienoms, taip pat reikalaujama, kad viešose vietose jos dangstytųsi veidus.

Kai beveik prieš metus užgrobė valdžią, talibai teigė, jog jų naujasis režimas bus švelnesnis negu griežtas šariatas, tapęs jų ankstesnio valdymo laikotarpio Afganistane 1996–2001 metais vizitine kortele.

Kovotojai teigė vykdysiantys įsipareigojimus dėl žmogaus teisių, įskaitant moterų teises, jeigu tik jie nesikerta su islamo teise.

„Ištrintos“

„Visgi nepaisant šių patikinimų stebime vis platesnį moterų ir mergaičių išstūmimą iš viešosios srities ir jų institucionalizuotą, sistemingą engimą“, – priekaištavo M. Bachelet.

Ji reikalavo, kad Talibanas nustatytų aiškią datą, kada bus vėl atidarytos mergaičių vidurinės mokyklos, taip pat atšaukti reikalavimą moterims prisidengti veidą ir keliauti tik lydint vadinamajam maharamui – vyrui globėjui.

„Bet kokie smurto lyties pagrindu veiksmai turi būti nepriklausomai ištirti, o atsakingieji – patraukti atsakomybėn“, – pridūrė M. Bachelet.

Vyriausiasis JT ekspertas žmogaus teisių klausimais Afganistane Richardas Bennettas savo ruožtu perspėjo, kad Talibanas aiškiai pademonstravo, kad jo „ketinimai yra ne vien primesti absoliučia lyčių segregaciją“.

„Jie nusiteikę padaryti moteris nematomas, beveik visiškai išstumiant jas iš visuomenė“, – sakė jis.

Į užsienį pasitraukusi buvusi Afganistano parlamento narė Fawzia Koofi pasakojo Žmogaus teisių tarybai, kaip skausminga yra „pasisakyti už mūsų pagrindines teises, teisę būti matomoms, teisę nebūti ištrintoms“.

Ji ragino kitas musulmoniškas šalis „neleisti Talibanui klaidingai aiškinti mūsų gražios religijos... Tai, ką jie daro, prieštarauja islamui.“

Buvusi parlamentarė taip pat ragino visas šalis „palaikyti Afganistano moteris“.

„Paverskite gražius pareiškimus ir rezoliucijas praktika“, – sakė F. Koofi.

Po penktadienį vyksiančių debatų Žmogaus teisių taryba kitą savaitę balsuos dėl rezoliucijos, smerkiančios bet kokius Afganistano moterų ir mergaičių teisių pažeidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.