Ispanijoje ir Maroke tūkstančiai žmonių protestavo dėl migrantų žūties

Keliuose Ispanijos miestuose ir Maroko sostinėje Rabate vėlai penktadienį vyko demonstracijos dėl mažiausiai 23 afrikiečių žūties per spūstį, kai didžiulės migrantų minios mėgino įsiveržti į Ispanijos Meliljos anklavą Maroko šiaurėje.

Ispanijoje ir Maroke tūkstančiai žmonių protestavo dėl migrantų žūties.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ispanijoje ir Maroke tūkstančiai žmonių protestavo dėl migrantų žūties.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-02 09:28

Tūkstančiai žmonių išėjo į gatves Barselonoje, Malagoje, Vige, San Sebastiane ir pačioje Meliljoje, protestuodami prieš migracijos politiką ir „sienų militarizavimą“.

Maroko sostinėje kelios dešimtys grupės „Užsachario Afrikos bendrijų Maroke kolektyvas“ ir migrantams pagalbą teikiančių asociacijų narių surengė demonstraciją priešais parlamento rūmus ir ragino „atsisakyti Europos Sąjungos policininko vaidmens“.

„Reikalaujame baigti migracijos politiką, finansuojamą Europos Sąjungos, pradėti nepriklausomą tyrimą ir grąžinti kūnus šeimoms“, – naujienų agentūrai AFP sakė aktyvistas Mamadou Diallo.

„Europiečiai mus kolonizavo ir viską iš mūsų atėmė, kad vystytųsi patys. Mūsų dienomis, jeigu vykstame pas juos, tai reiškia, kad turime teisę išvykti“, – teigė vyras.

Maroko prokuratūra pradėjo tyrimus dėl 65 migrantų, daugiausiai sudaniečių. Jie kaltinami prieš savaitę dalyvavę masiniame mėginime prasiveržti į Melilją iš Maroko.

Mažiausiai 23 migrantai žuvo, kai apie 2 000 žmonių, daugiausiai atvykėlių iš Užsachario Afrikos, mėgino prasiveržti per aukštą tvorą į Ispanijos anklavą, nurodė Maroko tarnybos. Tuo metu nevyriausybinės organizacijos teigė, kad per šį incidentą žuvo mažiausiai 37 žmonės.

Šis incidentas yra pats pražūtingiausias per jau daugelį metų migrantų rengiamus mėginimus patekti į Ispanijos anklavus Seutą ir Melilją. Kadangi šie anklavai yra vienintelės Europos Sąjungos teritorijos, turinčios sausumos sienas su Afrika, į jas bando patekti daug žmonių, trokštančių pabėgti nuo didžiulio skurdo ar bado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.