V. Putinas į mažą fronto atkarpą Ukrainoje metė du aukščiausius karo vadus: Rusijoje ima ryškėti pirmieji karo represijų ženklai

Rusijos pajėgos tikriausiai įsitvirtino aplink Luhansko srities sienas, nors dar galėjo išlikti Ukrainos pasipriešinimo židinių tiek Lysyčanske, tiek ir jo apylinkėse, praneša JAV Karo studijų institutas (ISW).

S. Šoigu ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Šoigu ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Luhanskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Luhanskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusija raketomis atakavo gyvenvietę Odesos srityje, dėl kurios žuvo de<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusija raketomis atakavo gyvenvietę Odesos srityje, dėl kurios žuvo de<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusija raketomis atakavo gyvenvietę Odesos srityje, dėl kurios žuvo de<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusija raketomis atakavo gyvenvietę Odesos srityje, dėl kurios žuvo de<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-07-04 09:55, atnaujinta 2022-10-26 15:26

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu paskelbė, kad Rusijos pajėgos užėmė Luhansko sritį liepos 3 d., užėmusios Lysyčanską ir gyvenvietes prie Luhansko srities administracinės sienos. Tuo tarpu Ukrainos generalinis štabas taip pat paskelbė, kad Ukrainos pajėgos pasitraukė iš Lysyčansko, kad išvengtų personalo nuostolių.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad Rusijos pajėgos vis dar kovoja Lysyčansko teritorijoje, siekdamos įveikti likusias apsuptas Ukrainos pajėgas, tačiau Ukrainos pasitraukimas reiškia, kad Rusijos pajėgos beveik neabejotinai gana greitai užbaigs savo operacijas.

Toliau Rusijos pajėgos tikriausiai žengs į Siverską, nors vietoj to arba tuo pačiu metu jos gali surengti svarbesnes atakas prieš Bachmutą arba Slovjanską. Ukrainos pajėgos tikriausiai toliau tęs kovinį atsitraukimą link E40 greitkelio, kuris eina nuo Slovjansko per Bachmutą link Debalcevės. Neaišku, ar šiuo metu jos nuspręs gintis aplink Siverską.

Pranešama, kad už taktinius veiksmus aplink Lysyčanską atsakingi du labai aukšto rango Rusijos vadai. Centrinės karinės apygardos vadas generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas ir Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadas armijos generolas Sergejus Suvorikinas (kuris taip pat vadovauja Rusijos „pietinei“ kariuomenės grupei Ukrainoje) yra atsakingi atitinkamai už Lysyčansko ir teritorijos į vakarus nuo jo apsaugą.

Dviejų tokių aukšto rango karininkų dalyvavimas toje pačioje užduotyje nedidelėje fronto dalyje yra neįprasta praktika ir greičiausiai rodo, kokią reikšmę Vladimiras Putinas teikia Lysyčansko ir Luhansko srities sienos apsaugai, taip pat tai, kad jis nepasitiki jaunesniais karininkais, galinčiais atlikti šį darbą.

ISW nurodo, kad Ukrainos pajėgos greičiausiai panaudojo JAV suteiktas raketinės artilerijos sistemas HIMARS, kad smogtų Rusijos amunicijos sandėliui Melitopolio aerodrome liepos 3 d.

Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas pranešė, kad Ukrainos pajėgos sudavė du smūgius vienam iš keturių Rusijos sandėlių Melitopolyje.

Rusijos „Telegram“ kanalas „Rybar“ paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti didelis dūmų debesis virš miesto, o Rusijos paskirtas Melitopolio gubernatorius Jevhenas Balickis melagingai teigė, kad Ukrainos pajėgos siekė smogti gyvenamiesiems pastatams, bet vietoj to smogė teritorijoms aplink aerodromą.

Tikėtina, kad Kremlius siekia išplėsti Rusijos valstybės kontrolę privačioms Rusijos bendrovėms, kurios remia Rusijos karinės pramonės bazės elementus.

Liepos 3 d. Ukrainos karinės žvalgybos valdyba (GUR) pranešė, kad dėl Rusijos vyriausybės nesugebėjimo sumokėti Rusijos įmonėms, remiančioms Rusijos karą Ukrainoje, prastėja Rusijos galimybės remontuoti sugadintas transporto priemones.

GUR pranešė, kad Rusijos karinių transporto priemonių remonto centrų direktoriai nepriima remontuoti naujos rusiškos įrangos, nes Rusijos kariuomenė šiems centrams nesumokėjo už ankstesnius darbus. Neseniai pasiūlyti Rusijos teisės aktai leidžia manyti, kad Kremliaus vadovybė atitinka GUR vertinimo informaciją.

Birželio 30 d. Rusijos įstatymų leidėjai Rusijos Valstybės Dūmoje pateikė įstatymo projektą, kuris suteiktų Kremliui teisę įvesti „specialias priemones ekonomikos srityje“, leidžiančias Rusijos vyriausybei priversti privačias Rusijos įmones tiekti prekes Rusijos karinėms operacijoms. Įstatymo projektas draudžia Rusijos įmonėms atsisakyti vykdyti Rusijos vyriausybės užsakymus, susijusius su Rusijos karinėmis operacijomis.

Pagrindiniai karo įvykiai

Liepos 3 d. Rusijos pajėgos užėmė likusią teritoriją tarp Lysičansko ir Luhansko sričių administracinių sienų.

Rusijos pajėgos pradėjo puolimus į šiaurės rytus nuo Bachmuto ir į šiaurę nuo Slovjansko, tačiau naujų teritorinių laimėjimų neužsitikrino.

Rusijos pajėgos vykdė intensyvias artilerijos atakas vakarinėje pietinės ašies dalyje, tikėtina, siekdamos sutrikdyti Ukrainos kontrpuolimus.

Pranešama, kad liepos 2 d. Ukrainos partizanai netoli Melitopolio nuvarė nuo bėgių Rusijos šarvuotąjį traukinį, vežusį šaudmenis.

Rytų Ukraina

Rusijos pajėgos užėmė visas Luhansko srities administracines ribas liepos 3 d. po to, kai ukrainiečiai pasitraukė iš Lysyčansko ir jo apylinkėse esančių gyvenviečių. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu teigė, kad Rusijos pajėgos liepos 2 d. užėmė Lysychanską, Bilohorivką, Novodruženską ir Maloriazancevą, užimdamos likusias teritorijas aplink Lysyčanską palei Luhansko srities sieną.

Ukrainos generalinis štabas patvirtino, kad Ukrainos pajėgos sąmoningai pasitraukė iš Lysičansko, motyvuodamos įrangos trūkumu ir susirūpinimu dėl žmonių aukų. ISW analizuotose vaizdo medžiagose matyti, kad liepos 3 d. Rusijos pajėgos atsitiktinai vaikštinėjo aplink Bilohorivką, o tai dar labiau leidžia manyti, kad Ukrainos pajėgos pasitraukė iš gyvenviečių Luhansko srities pasienyje į vakarus nuo Lysičansko.

Rusijos pajėgos pradėjo puolimus į šiaurės rytus nuo Bachmuto, siekdamos užimti likusias gyvenvietes prie Luhansko srities administracinių sienų. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos pradėjo nesėkmingus puolimus iš Nyrokovės į Berestovę, o tai rodo, kad Rusijos pajėgos įtvirtino Nyrokovės kontrolę Luhansko srities pasienyje.

Pranešama, kad Rusijos pajėgos taip pat vykdė žvalgybines-karines operacijas Vasylivkos-Berestovės kryptimi ir nesėkmingai bandė vykdyti puolamąsias operacijas į vakarus nuo Mykolaivkos ir Vovčojarivkos.

Rusijos pajėgos atakavo gyvenvietes į šiaurę nuo Slovjansko, bet neužsitikrino naujų teritorinių laimėjimų liepos 3 d. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos puolimą prie Mazanivkos ir Dolynos iš Pasivkos (į šiaurės rytus nuo E40)[17].

Ukrainos generalinis štabas pažymėjo, kad Rusijos pajėgos vietovėse į šiaurę nuo Slovjansko naudoja neįvardytas elektroninės kovos sistemas.

Charkovas

Liepos 3 d. Rusijos pajėgos nepasiekė jokių teritorinių laimėjimų į šiaurės vakarus nuo Charkovo miesto. Ukrainos šaltiniai pranešė, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos pajėgų puolimą Prudjankoje palei greitkelį T2117 ir kad Rusijos pajėgos į šiaurės vakarus nuo Charkovo miesto kitais atžvilgiais sutelkė dėmesį į esamų pozicijų išlaikymą.

Pietūs

Rusijos pajėgos toliau imasi gynybinių priemonių palei pietinę ašį, greičiausiai siekdamos atremti Ukrainos kontrpuolimą. Liepos 3 d. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos vykdė „sistemingus“ raketinės artilerijos smūgius, kad užkirstų kelią ukrainiečių daliniams žengti į priekį.

NASA nuotolinio stebėjimo sistemos FIRMS (angl. Fire Information for Resource Management System) duomenys parodė, kad liepos 3 d. palei Mykolajivo – Chersono srities fronto liniją buvo neįprastai daug gaisrų, ypač prie Snihurivkos, Zasilijos, Kopanio – Zelenio Hai ir Tavriškės, ir tai patvirtina Ukrainos generalinio štabo pranešimą.

Šios vietos yra tikėtinos galimo Ukrainos kontrpuolimo bazės. Liepos 2 d. Ukrainos Pietų operatyvinė vadovybė pranešė, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos žvalgybą Ivanivkos kryptimi šiaurės vakarų Chersono srityje. Odesos srities karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčiukas taip pat pažymėjo, kad Rusijos pajėgos pradėjo kaupti karinę techniką Chersono miesto centre ir Verhnij Rogačyk (rytinė Chersono sritis).

Pranešama, kad Ukrainos kovinė aviacija vis dar aktyviai veikia Chersono srityje nuo liepos 2 d. Ukrainos operatyvinė vadovybė „Pietūs“ pranešė, kad Ukrainos lėktuvai sudavė penkis smūgius Rusijos amunicijos sandėliams ir pajėgų koncentracijos vietoms ir teigė sunaikinę du Rusijos amunicijos sandėlius Černobajivkoje ir Snihurivkoje.

Veikla Rusijos okupuotose teritorijose

Liepos 3 d. Kremlius toliau sudarė sąlygas galimai Rusijos aneksijai įgaliotose respublikose. Donecko liaudies respublikos (DNR) vadovas Denisas Pušilinas pranešė, kad partijos „Vieningoji Rusija“ generalinės tarybos sekretorius Andrejus Turčakas ir partijos atstovai įsteigė teisinės pagalbos centrą Donecko mieste. D.Pušilinas ir A.Turčakas taip pat išdalijo DNR gyventojams rusiškus pasus.

Tikėtina, kad Kremlius bando integruoti įgaliotinių teisines ir vyriausybines struktūras į Rusijos sistemą, nurodo ISW.

Ukrainos partizanai pranešė, kad liepos 2 d. netoli Melitopolio nuverstas nuo bėgių Rusijos šarvuotasis traukinys, vežęs šaudmenis. Kremliaus remiama „RIA Novosti“ pripažino, kad traukinys nuvažiavo nuo bėgių netoli Jakymivkos, bet teigė, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.