Oficialu: B. Johnsonas paskelbė apie atsistatydinimą iš Jungtinės Karalystės premjero posto

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje oficialiai paskelbė atsistatydinantis iš valdančiosios Konservatorių partijos lyderio pareigų, bet liks vadovauti vyriausybei iki rudens.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2022, 2:38 PM, atnaujinta Jul 7, 2022, 3:27 PM

„Dirbsiu, kol atsiras naujas lyderis“, – visuomeninis transliuotojas citavo B. Johnsoną.

B. Johnsonas sakė, kad naujo torių lyderio rinkimų procesas turėtų prasidėti nedelsiant ir kad jo kalendorius bus paskelbtas kitą savaitę.

"Akivaizdu, kad dabar parlamentinė konservatorių partija nori, kad būtų paskirtas naujas šios partijos lyderis, taigi ir naujas ministras pirmininkas.

Su seru Grahamu Brady sutariau, kad šio naujo lyderio rinkimų procesas turėtų prasidėti dabar", - pradėjo savo pareiškimą B.Johsnonas.

Jis patvirtino, kad dirbs „tol, kol bus paskirtas naujas vadovas“.

B. Johnsonas teigė, kad naujo šalies vadovo rinkimo procesas turėtų prasidėti dabar, o tvarkaraštis bus paskelbtas kitą savaitę.

Borisas Johnsonas padėkojo tiems, kurie per praėjusius visuotinius rinkimus balsavo už konservatorius.

„Pastarosiomis dienomis taip atkakliai kovojau, kad ir toliau asmeniškai įgyvendinčiau šį mandatą, ne tik todėl, kad to norėjau, bet ir todėl, kad jaučiau, jog tai yra mano darbas, mano pareiga, mano įsipareigojimas jums.“

Jis tęsė: „Aš be galo didžiuojuosi šios vyriausybės pasiekimais įgyvendinant „Brexit“, siekiant sureguliuoti mūsų santykius su žemynu... susigrąžinant šiai šaliai galią pačiai priimti įstatymus parlamente.

Įveikdami šią šalį per pandemiją, sparčiausiai Europoje įdiegdami vakcinas, sparčiausiai išeidami iš karantino ir per pastaruosius kelis mėnesius vadovaudami Vakarams, kurie pasipriešino V.Putino agresijai Ukrainoje.“

Po to jis kreipėsi į Ukrainos žmones, sakydamas, kad Jungtinė Karalystė „ir toliau rems jų kovą“ ir toliau vardijo savo pasiekimus.

„Pastarosiomis dienomis bandžiau įtikinti savo kolegas, kad būtų ekscentriška keisti lyderį, kai mes tiek daug pasiekiame, kai turime tokį didžiulį mandatą ir kai apklausose atsiliekame tik keliais punktais.“

Jis sakė, kad „apgailestauja, jog šie argumentai nebuvo sėkmingi“.

„Skaudu, kad pats negalėjau įgyvendinti tiek daug projektų, – pridūrė B. Johnsonas. – Tačiau, kaip matėme Vestminsteryje, bandos instinktas yra galingas. Kai banda pajuda, ji nesustoja judėjusi.“

Pažadėjo paramą naujam premjerui

„Naujajam vadovui... sakau, kad suteiksiu jums kuo didesnę paramą“, – sakė B.Johnsonas.

„Ir jums, britų visuomenei. Žinau, kad bus daug žmonių, kuriems palengvėjo, ir galbūt nemažai tokių, kurie taip pat bus nusivylę.

Ir noriu, kad žinotumėte, kaip man liūdna atsisakyti geriausio darbo pasaulyje. Bet taip jau yra“, – tęsė jis.

Galiausiai jis dėkojo Didžiosios Britanijos visuomenei už „didžiulę privilegiją, kurią man suteikėte“.

Jis pridūrė, kad, kol bus paskirtas naujas premjeras, bus tarnaujama šalies žmonių interesams.

B. Johnsonas užbaigė savo kalbą, sakydamas: „Net jei dabar viskas atrodo tamsu, mūsų bendra ateitis yra auksinė.“

Stengėsi išlikti valdžioje

Likus kelioms valandoms iki planuojamo B. Johnsono pareiškimo opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris sveikino premjero artėjantį pasitraukimą.

Tačiau K.Starmeris teigė, kad turi įvykti „tinkamas vyriausybės pasikeitimas“, ir reikalavo surengti parlamente balsavimą dėl nepasitikėjimo B.Johnsonu, kad būtų inicijuoti nauji rinkimai ir kad B.Johnsonas negalėtų „laikytis įsikibęs [premjero posto] mėnesių mėnesius“.

Nors ir apsisprendęs trauktis, B.Johnsonas ketvirtadienį stengėsi stabilizuoti padėtį, paskyręs kelis konservatorius pakeisti atsistatydinusius kabineto narius.

Vienas iš jų yra Gregas Clarkas, uolus Britanijos narystės išstojimo iš Europos Sąjungos, kurį palaikė B.Johnsonas, priešininkas.

B.Johnsonas tebesistengė išlikti valdžioje, nors atsistatydino daugiau kaip 50 vyriausybės pareigūnų, ir dar trečiadienį vakare žadėjo nepasiduoti.

Tačiau ketvirtadienį švietimo sekretorės Michelle Donelan atsistatydinimas ir iždo kancleris Nadhimo Zahawi raginimas B.Jonhsonui trauktis, atrodo, paskatino premjerą priimti lemiamą sprendimą, skambant perspėjimams, kad torių deputatai gali surengti naują balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Parengta pagal BBC, „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.