Gedulas Japonijoje: medikams nepavyko išgelbėti pašauto buvusio Japonijos premjero Sh. Abe gyvybės

Buvęs Japonijos lyderis Shinzo Abe, vienas įtakingiausių šiuolaikinių Japonijos politikų, mirė, po to kai buvo pašautas rinkimų kampanijos renginio metu, o tai sukėlė šoką tiek Japonijoje, tiek užsienyje.

Mirė Shinzo Abe.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Mirė Shinzo Abe.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Shinzo Abe.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Shinzo Abe.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, karpinys, dovana<br>M.Patašiaus nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, karpinys, dovana<br>M.Patašiaus nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, Schiune Sugihara, japonai<br>M.Patašiaus nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, Schiune Sugihara, japonai<br>M.Patašiaus nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, Schiune Sugihara, japonai<br>M.Patašiaus nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, Schiune Sugihara, japonai<br>M.Patašiaus nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, Schiune Sugihara, japonai, Matijošaitis Visvaldas<br>M.Patašiaus nuotr.
Shinzo Abe, Japonijos premjeras, Schiune Sugihara, japonai, Matijošaitis Visvaldas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 11:59 AM, atnaujinta Jul 8, 2022, 4:29 PM

Buvusio Japonijos premjero Shinzo Abe mirtis buvo patvirtinta po anksčiau penktadienį įvykdyto išpuolio, kai politikas buvo pašautas per rinkimų kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje, pranešė medikai ir žiniasklaida.

„Shinzo Abe buvo atvežtas [į ligoninę] 12 val. 20 min. (vietos, 6 val. 20 min. Lietuvos laiku). Kai jis buvo atvežtas, jo širdis buvo sustojusi. Buvo taikomas gaivinimas. Deja, jis mirė 17 val. 3 min. (11 val. 3 min.)“, – sakė Naros medicinos universiteto ligoninės skubiosios pagalbos medicinos profesorius Hidetada Fukushima.

„Pasak vieno aukšto rango LDP (Liberalų demokratų partijos) pareigūno, buvęs ministras pirmininkas Abe mirė ligoninėje Kašiharos mieste Naros prefektūroje, kai jam buvo teikiama medicinos pagalba. Jam buvo 67-eri“, – anksčiau pranešė visuomeninis transliuotojas NHK.

Apie ekspremjero mirtį pranešė ir kiti transliuotojai, taip pat naujienų agentūros „Jiji“ ir „Kyodo“.

Japonijos, kurioje galioja griežti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai, žinomiausias politikas buvo nužudytas per sekmadienį vyksiančių parlamento aukštųjų rūmų rinkimų kampanijos renginį.

Anksčiau premjeras Fumio Kishida nutraukė dalyvavimą rinkimų kampanijoje ir buvo sraigtasparniu parskraidintas į Tokiją.

„Buvęs ministras pirmininkas Shinzo Abe buvo pašautas Naroje, ir buvau informuotas, kad jo būklė labai sunki“, – tuomet žurnalistams sakė F. Kishida.

„Meldžiuosi, kad buvęs ministras pirmininkas Abe išgyventų, – sakė pastebimai susijaudinęs F. Kishida. – Tai barbariškas aktas per rinkimų kampaniją, kuri yra demokratijos pamatas, ir tai visiškai neatleistina. Kuo griežčiausiai smerkiu šį aktą.“

Išpuolis įvyko penktadienį prieš vidurdienį, kai Sh. Abe sakė agitacinę kalbą, šalia jo budint apsaugininkams, bet žiūrovai galėjo gana lengvai prie jo prieiti.

Vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno anksčiau žurnalistams sakė, kad „vienas vyras – kaip manoma, šaulys – buvo sulaikytas“.

NHK parodytoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ekspremjeras stovi ant scenos ir kaip jam iš už nugaros prieina vyras, vilkėjęs pilkus marškinius ir rudas kelnes, kažką išsitraukiantis iš krepšio ir iššaunantis.

Atrodo, kad buvo paleisti du šūviai; kiekvienas jų paskleidė dūmų debesį.

Įraše matyti, kaip žiūrovai ir žurnalistai puolė slėptis, o apsaugos darbuotojai įtariamąjį parbloškė ant žemės. Vėliau šis vyras buvo suimtas dėl įtariamo nužudymo, sakoma pranešimuose.

Vietos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais policijoje, pranešė, kad įtariamasis yra 41 metų Tetsuya Yamagami. Kelios žiniasklaidos priemonės nurodė, kad jis anksčiau tarnavo Japonijos jūrų gynybos pajėgose – šalies kariniame laivyne.

Kaip pranešama, vyras turėjo „savadarbį ginklą“. NAHK nurodė, kad sulaikytas įtariamasis policijai sakė, jog „taikėsi į Abe, ketindamas jį nužudyti“.

Į kaklą ir krūtinę pašautas Sh. Abe buvo skubiai nuskraidintas į ligoninę sraigtasparniu, bet ją pasiekė jau nerodydamas jokių gyvybės ženklų.

Atrodo, kad viena kulka jam pataikė į kairį petį.

Politikas mirė dėl nukraujavimo, nors jam buvo buvo perpiltas didelis kiekis kraujo, nurodė H. Fukushima.

Buvusio premjero žmona Akie Abe atvyko į ligoninę anksčiau penktadienio popietę. H. Fukushima sakė, kad šeima buvo informuota apie Sh. Abe mirtį.

Buvęs Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe, penktadienį nušautas per rinkimų kampanijos renginį, vis dar turėjo didelę galią, net ir pasitraukęs iš premjero pareigų 2020 metais.

Sh. Abe dirbo iš viso keturias kadencijas ir tapo ilgiausiai valdžiusiu Japonijos ministru pirmininku, jis išliko įtakingas politinis veikėjas net ir 2020 m. atsistatydinęs po paskutinės kadencijos. Penktadienį, kai buvo nušautas, jis prieš sekmadienį vyksiančius parlamento aukštųjų rūmų rinkimus agitavo už konservatyvios Liberalų demokratų partijos (LDP), nuo Antrojo pasaulinio karo Japonijoje dominuojančios politinės jėgos, kandidatą. Jo senelis buvo vienas tų, kurie įkūrė LDP, šiai partijai priklausė ir jo tėvas, buvęs užsienio reikalų ministras Shintaro Abe. Be to, nuo 2021 m. Sh. Abe vadovavo didžiausiai LDP frakcijai.

Kai Sh. Abe buvo valdžioje, kai kurie jį vertino kaip patriotą, norėjusį „sugrąžinti Japoniją“ į tvirtą poziciją Azijoje ir pritaikyti ją šiuolaikiniam gyvenimui. Kiti jį laikė dešiniuoju populistu ir griežto užsienio politikos kurso šalininku, kuriam valdant seniausia Azijos demokratija nusisuko nuo pacifistinės pokario politikos. Kova dėl Japonijos vaidmens pasaulyje ir ypač jos kariuomenės vaidmens šalyje tebėra itin opi problema. Per debatus Sh. Abe ragino pakeisti Japonijos pokario Konstituciją.

1954 m. gimęs Sh. Abe patyrė stiprią savo senelio Nobusuke Kishi, ėjusio premjero pareigas 1957–1960 m., įtaką. 1977 m. baigęs Seikei universitetą Tokijuje, Sh. Abe trumpai studijavo politiką Pietų Kalifornijos universitete. Po to jis dirbo „Kobe Steel“, prieš pradėdamas politinį gyvenimą 1982 m. kaip savo tėvo Shintaro Abe padėjėjas. Po tėvo mirties Sh. Abe kandidatavo ir 1993 m. buvo išrinktas į parlamentą. Iš dalies jis išpopuliarėjo užėmęs griežtą poziciją Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

2006 m. rugsėjį Sh. Abe pirmą kartą tapo ministru pirmininku, bet po metų atsistatydino dėl sveikatos priežasčių. Tačiau karingas politikas greitai išpopuliarėjo, kai 2012 m. dėl teritorinių ginčų kilo įtampa su Kinija ir Pietų Korėja. Tais metais jis sėkmingai sugrįžo kaip premjeras. Sh. Abe buvo pirmasis vyriausybės vadovas, gimęs po Antrojo pasaulinio karo, ir valdė Japoniją nuo 2012 m. gruodžio iki 2020 m. rugsėjo, kai atsistatydino dėl sveikatos priežasčių, tapęs ilgiausiai valdžiusiu šalies ministru pirmininku.

Jis taip pat buvo žinomas dėl savo aršiai vykdomos užsienio politikos ir autorinės ekonominės strategijos, kuri populiariai vadinama „Abenomika“.

ES vadovai sukrėsti buvusio Japonijos premjero Sh. Abe „brutalaus nužudymo“

Japonijos buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe „brutalus ir bailus nužudymas“ sukrėtė pasaulį, penktadienį pareiškė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

67 metų Sh. Abė anksčiau penktadienį buvo mirtinai sužalotas per vieną rinkimų kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje, kai prie jo priėjęs užpuolikas, paleido mažiausiai du šūvius iš „savadarbio ginklo“, pranešė policija ir japonų žiniasklaida. Įtariamasis buvo sulaikytas.

Sh. Abe buvo išskraidintas į ligoninę, bet penktadienio popietę mirė nuo nukraujavimo, nurodė medikai.

„Niekada nesuprasiu šio didžio žmogaus brutalaus nužudymo“, – atskirame „Twitter“ pranešime parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

Japonija, europiečiai gedi su tavimi“, – pridūrė jis.

Lietuvos vadovai reiškia užuojautą

Lietuvos prezidentas, Seimo pirmininkė, premjerė ir užsienio reikalų ministras penktadienį pareiškė užuojautą dėl buvusio Japonijos premjero Shinzo Abe mirties.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, jog yra nuliūdęs ir sukrėstas dėl tragiško įvykio.

„Esu nuliūdintas ir sukrėstas dėl tragiškos buvusio ministro pirmininko mirties. Tai didelė netektis Japonijai ir demokratiniam pasauliui“, – penktadienį savo „Twitter“ paskyroje teigė prezidentas.

Jis išreiškė užuojautą Sh. Abe šeimai, artimiesiems ir visiems Japonijos žmonėms.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilyte-Nielsen taip pat teigė esanti sukrėsta dėl buvusio premjero nužudymo.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą jo šeimai, draugams, kolegoms ir Japonijos žmonėms“, – penktadienį savo „Twitter“ paskyroje rašė Seimo pirmininkė.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė savo ruožtu teigė, kad Sh. Abe buvo tikras lyderis, jo palikimas gyvuos dar daugelį metų.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo „Twitter“ paskyroje tvirtino esantis sukrėstas dėl išpuolio ir taip pat išreiškė gilią užuojautą Japonijos žmonėms.

Sh. Abe'ė buvo pašautas per vieną politinį renginį Naroje, penktadienį pranešė Japonijos premjeras Fumio Kishida.

Politikas mirė dėl nukraujavimo, nors jam buvo buvo perpiltas didelis kiekis kraujo, nurodė Naros medicinos universiteto ligoninės skubiosios pagalbos medicinos profesorius Hidetada Fukushima.

Sh. Abe, ilgiausiai premjero poste dirbęs Japonijos politikas, vadovavo Vyriausybei 2006-aisiais, taip pat 2012–2020 metais. Galiausiai jis buvo priverstas atsistatydinti dėl grįžtamojo opinio kolito – sunkios žarnyno ligos.

J. Bidenas: Sh. Abe nužudymas – „tragedija Japonijai“

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė esąs „priblokštas, pasipiktinęs ir giliai nuliūdęs“ dėl Japonijos buvusio ministro pirmininko Shinzo Abe, kuris buvo nušautas sakydamas rinkimų kampanijos kalbą, nužudymo.

„Tai tragedija Japonijai ir visiems, kurie jį pažinojo, – sakoma J. Bideno pareiškime. – Net tuo metu, kai buvo užpultas, jis buvo įsitraukęs į darbą vardan demokratijos.“

„Šią sielvarto akimirką Jungtinės Valstijos palaiko Japoniją. Reiškiu gilią užuojautą jo šeimai“, – pridūrė JAV lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.