G20 susitikime Balyje – S. Lavrovo fiasko: kolegos atsisakė kartu fotografuotis, išvyks anksčiau nei planuota

Jei Vakarų šalys tikisi padėti Ukrainai mūšio lauke iškovoti pergalę prieš Rusiją, tikriausiai derybos neturi prasmės, penktadienį sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas prieš anksti išvykdamas iš Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo.

Sergejus Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sergejus Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 11:33 AM, atnaujinta Jul 8, 2022, 6:19 PM

Jei Europos Sąjunga ir JAV nori padėti Ukrainai laimėti, „tada mes tikriausiai neturime apie ką diskutuoti su Vakarais“, teigė S. Lavrovas, sakydamas baigiamąją kalbą Indonezijos Balio viršūnių susitikime.

Viršūnių susitikime didžiulis dėmesys skiriamas tarptautiniams susitarimams ir santykiams, kadangi labai daug Vakarų užsienio reikalų ministrų atsisakė derybų akis į akį su S. Lavrovu, protestuodami prieš tebesitęsiančią Rusijos invaziją į Ukrainą. Rusija tvirtina pradėjusi puolimą siekdama nuo puolimo išgelbėti etninius rusus Ukrainoje ir taip pat „denacifikuoti“ kaimyninę šalį – abu kaltinimai Vakaruose išjuokiami.

S. Lavrovas penktadienį apkaltino Vakarų valstybes, kad jos skatina Ukrainą „naudoti jų ginklus“, ir kritikavo Vakarų šalis, kad šios vaizduoja Rusiją kaip „agresorę“ ir „okupantę“, neįvertindamos faktų vietoje. Jis taip pat kritikavo Vakarų sankcijas, pritaikytas Rusijai po invazijos pradžios vasario mėnesį.

S. Lavrovas sakė atvykęs į G20 viršūnių susitikimą, kad susidarytų įspūdį, „kuo kvėpuoja Vakarai“.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksti išvyks iš Balio Didžiojo dvidešimtuko (G20) užsienio reikalų ministrų susitikimo ir praleis penktadienio popietę suplanuotus posėdžius bei oficialią vakarienę penktadienio vakarą, patvirtino Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Jo taip pat nebuvo, kai jo kolega iš Ukrainos virtuliai kreipėsi per Didžiojo dvidešimtuko (G20) derybas Indonezijoje.

Aukščiausias Maskvos diplomatas dalyvavo rytinėse derybų sesijose Balyje, kur daugiausia dėmesio skiriama Rusijos invazijai į kaimyninę valstybę, tačiau jo nebuvo, kai po pietų užsienio reikalų ministrų susirinkime kalbėjo Dmytro Kuleba, sakė šaltiniai.

Be to, dar buvo pranešta, jog tradicinė G20 susitikimo dalyvių fotosesija šiais metais neįvyks, kadangi daugelis užsienio reikalų ministrų atsisakė nusifotografuoti kartu su Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovu Sergejumi Lavrovu.

„S. Lavrovas vis dar veda dvišales derybas, po kurių kreipsis į spaudą ir išvyks“, – penktadienį dpa sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

S. Lavrovas taip pat pareiškė, jog nebėgios paskui JAV siekdamas derybų, kai jo kolega Antony Blinkenas atsisakė su juo susitikti per Didžiojo dvidešimtuko (G20) užsienio reikalų ministrų susitikimą Indonezijoje.

„Ne mes atsisakome bendravimo, jo atsisako Jungtinės Valstijos“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams per pokalbius Balio saloje. „Mes nelakstome iš paskos siūlydami susitikimus“, – pridūrė jis.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė: „G20 dialogas Rusijos nedomina“

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock penktadienį sukritikavo Maskvą dėl dialogo su tarptautiniais partneriais blokavimo, diplomatams pranešus, kad Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas penktadienį per jos kalbą išėjo iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ministrų susitikimo Indonezijoje.

Kalbėdama Vokietijos televizijai iš G-20 susitikimo Balyje, A. Baerbock sakė, kad S. Lavrovas „paliko pirmąją sesiją jai įpusėjus“ ir praleido antrąją sesiją, „o tai dar aiškiau rodo, kad jo nedomina tarptautinis bendradarbiavimas ar dialogas su kitais G-19 partneriais“.

Pasak diplomatų, S. Lavrovas išėjo iš susitikimo, kai A. Baerbock kritikavo Maskvą dėl karo Ukrainoje.

Jis taip pat išėjo iš popietinės sesijos, prieš Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos virtualų kreipimąsi į ministrus. S. Lavrovo nebuvo ir JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui smerkiant Rusiją, teigė diplomatai.

„Tai rodo, kad Rusijos vyriausybė nerodo nė milimetro noro kalbėtis, ypač tokiu svarbiu klausimu, kaip pasaulinės maisto krizės įveikimas“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovė.

A. Baerbock teigė, kad nors likusių 19 šalių požiūriai į „Rusijos agresyvų karą“ skiriasi, jos „labai aiškiai kreipėsi į Rusiją, kad šis karas turi būti nutrauktas“.

„Dauguma šalių aiškiai pareiškė, kad Rusija privalo nedelsdama nutraukti bombardavimą“, – sakė ji.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova savo ruožtu apkaltino A. Baerbock „meluojant“ dėl jos pareiškimo, kad Maskvos nedomina G-20 dialogas.

„Kokia nesąmonė“, – sakė Rusijos URM atstovė.

Ji tvirtino, kad susitikimo pradžioje S. Lavrovas buvo patalpoje, kur jis vyko, o „maždaug po dviejų valandų jis pradėjo dvišales derybas su kolegomis tame pačiame forume kitoje patalpoje“.

Anot jos, toje patalpoje taip pat buvo „kitų ministrų, nes tiesioginiai forumai rengiami būtent šiam tikslui – susitikti ir užmegzti kontaktus“.

Pasak M. Zacharovos, Vakarų planas izoliuoti Rusiją G-20 susitikime dėl jos agresijos Ukrainoje nepasiteisino.

„G-7 (Didžiojo septyneto) planas boikotuoti Rusiją per G-20 susitikimą žlugo“, – platformoje „Telegram“ pareiškė M. Zacharova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.