Už G. Floydo nužudymą buvusiam policininkui skirta 21 metų kalėjimo bausmė

Buvusiam Mineapolio policijos pareigūnui baltaodžiui Derekui Chauvinui, nuteistam už afroamerikiečio George'o Floydo nužudymą, ketvirtadienį buvo skirta 21 metų įkalinimo bausmė pagal federalinius kaltinimus.

Derekas Chauvinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Derekas Chauvinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 2:29 PM

D. Chauvinas pernai gruodį pripažino savo kaltę dėl 46 metų G. Floydo pilietinių teisių pažeidimo 2020 metų gegužės 25-ąją policijai bandant jį areštuoti dėl įtariamo mėginimo atsiskaityti padirbta 20 dolerių kupiūra.

D. Chauvinas jau atlieka 22,5 metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą pripažinus jį kaltu pagal valstijos kaltinimus žmogžudyste. 

G. Floydo mirtis išprovokavo didžiulius protestus prieš rasinę nelygybę ir brutalų teisėsaugos pareigūnų elgesį Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje.

Valstijos ir federalinė bausmės 46 metų D. Chauvinui subendrintos. Vis dėlto bausmę jis galės atlikti federaliniame, o ne Minesotos valstijos kalėjime, kur jis buvo laikomas vienutėje.

Išskaičiavus jau atliktą bausmės laiką, D. Chauvinas už grotų turės praleisti 20 metų ir penkis mėnesius.

Federaliniai prokurorai prašė jam skirti 25 metų kalėjimo bausmę.

„Tikrai nežinau, kodėl pasielgėte taip, kaip pasielgėte“, – skelbdamas nuosprendį sakė JAV apygardos teismo teisėjas Paulas Magnusonas.

„Tačiau spausti savo keliu kito žmogaus kaklą, kol jis miršta, yra neteisinga, – sakė jis. – Jūs turite būti griežtai nubaustas.“

2020-ųjų gegužę praeivio nufilmuotame vaizdo įraše matyti, kaip 19 metų Mineapolio policijoje dirbęs D. Chauvinas keliu spaudžia kaklą ant žemės paguldytam ir antrankiais surakintam G. Floydui, vis kartojančiam „negaliu kvėpuoti“.

Jis beveik 10 minučių keliu spaudė kaklą G. Floydui, kol šis mirė.

Prieš nuosprendžio paskelbimą D. Chauvinas trumpai pasisakė, bet už savo veiksmus neatsiprašė.

Kreipdamasis į G. Floydo vaikus, jis sakė: „Noriu tik pasakyti, kad linkiu jiems viso ko geriausio gyvenime ir puikių patarimų, kad jie užaugtų nuostabiais žmonėmis.“

Košmarai

G. Floydo brolis Philonise'as savo ruožtu perskaitė pareiškimą pagal tvarką, suteikiančią nusikaltimų aukoms galimybę pasisakyti skiriant bausmę nuteistajam, ir prašė skirti D. Chauvinui įkalinimą iki gyvos galvos.

Ph. Floydas sakė, kad dėl brolio mirties jį persekioja košmarai.

D. Chauvinas apskundė nuosprendį dėl nužudymo pagal valstijos kaltinimus, tačiau nuosprendis pagal federalinius kaltinimus užtikrins, kad jis praleis du dešimtmečius kalėjime, nepriklausomai nuo apeliacinio proceso rezultatų.

D. Chauvinas ir trys kiti įvykio vietoje per liūdnai pasibaigusį G. Floydo areštą buvę ekspolicininkai – Tou Thao, Thomas Lane'as ir Alexander'as Kuengas – sulaukė kaltinimų pažeidę jo konstitucines teises ir nesureagavę į jo poreikius dėl medicininės pagalbos.

A. Keungas ir Th. Lane'as padėjo sulaikyti antrankiais surakintą G. Floydą, o T. Thao bandė laikyti atokiau praeivius, kurie maldavo pareigūnų paleisti vyrą, surakintą antrankiais, paguldytą veidu žemyn ant žemės ir besiskundžiantį, kad negali kvėpuoti.

Th. Lane'as, kuris yra baltaodis, pripažino savo kaltę dėl valstijos kaltinimų netyčiniu nužudymu. Kartu su iš hmongų etninės grupės kilusiu amerikiečiu T. Thao ir juodaodžiu A. Kuengu jis buvo nuteistas pagal federalinius kaltinimus dėl G. Floydo pilietinių teisių pažeidimo.

Spalio pabaigoje T. Thao ir A. Kuengas bus teisiami dėl valstybinių kaltinimų netyčiniu nužudymu.

D. Chauvinas taip pat pripažino savo kaltę dėl 14-mečio konstitucinių teisių pažeidimo atskiroje byloje.

Per tą 2017 metų incidentą D. Chauvinas laikė ant žemės antrankiais surakintą paauglį ir žibintuvėliu kelis kartus smogė jam į galvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.