JAV ir Kinijos diplomatijos vadovai susitiko retų derybų: išsakė atsargią viltį

Jungtinių Valstijų ir Kinijos diplomatijos vadovai šeštadienį išreiškė atsargią viltį, kad abiejų šalių santykiai pagerės ir įtampa netaps nevaldoma, surengę retas derybas Indonezijos Balio saloje.

Jungtinių Valstijų ir Kinijos diplomatijos vadovai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Jungtinių Valstijų ir Kinijos diplomatijos vadovai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2022, 11:39 AM

Nė viena pusė nepaskelbė kokių nors didelių proveržių po JAV valstybės sekretoriaus Anthony Blinkeno ir Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi susitikimo, bet abiejų šalių pareiškimai buvo santūraus tono ir atrodė orientuoti į tarpusavio sąveiką, Vakarams sutelkus dėmesį į Rusijos karinę invaziją Ukrainoje.

„Esant tokiems sudėtingiems ir svarbiems ryšiams, kaip tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos, yra daug apie ką kalbėti“, – A. Blinkenas sakė pradedamas diskusiją viename viešbutyje Balio saloje, kur abu diplomatai ankstesnę dieną dalyvavo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ministrų susitikime.

Deryboms pasibaigus A. Blinkenas sakė, kad pokalbis buvo „konstruktyvus“, bet išreiškė susirūpinimą dėl išliekančių problemų, pavyzdžiui, susijusių su Taivanu.

„Nors mūsų santykiai sudėtingi, galiu su tam tikru pasitikėjimu sakyti, jog mūsų delegacijoms šiandienos diskusijos buvo naudingos, atviros ir konstruktyvios“, – po penkias valandas trukusio pokalbio su Wang Yi sakė A. Blinkenas.

Kinijos diplomatijos vadovas savo ruožtu sakė, kad jo šalies prezidentas Xi Jinpingas tiki bendradarbiavimu ir „abipuse pagarba“ tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų ir kad joms reikalingi „normalūs santykiai“.

„Turime dirbti kartu, kad užtikrintume, jog šis ryšys toliau judės į priekį tinkama linkme“, – Wang Yi sakė prieš deryboms prasidedant.

JAV vyriausiasis pasiuntinys Rytų Azijai Danielis Kritenbrinkas anksčiau sakė, kad A. Blinkenas sieks sukurti „apsaugines užtvaras“ Vašingtono konkurencijai su Pekinu, ir darys „viską, kas įmanoma, stengdamasis užtikrinti, kad nepadarytume jokių klaidų, netyčia galinčių nuvesti į konfliktą“.

Šis A. Blinkeno ir Wang Yi asmeninis susitikimas buvo pirmasis nuo spalio. Tikimasi, kad jis taps įžanga ateinančiomis savaitėmis planuojamoms surengti Xi Jinpingo ir JAV prezidento Joe Bideno virtualioms deryboms.

Per koronaviruso pandemiją abiejų šalių santykiai buvo smarkiai atšalę, bet nuo praeito mėnesio įvyko abiejų šalių gynybos, finansų ir nacionalinio saugumo vadovų, taip pat kariuomenių vadų pokalbiai.

Kinijos valstybinis dienraštis „Global Times“, dažnai kritikuojantis Jungtines Valstijas, rašė, kad besiplečianti diplomatija „pabrėžia abiejų pusių sutarimą vengti eskaluoti konfrontaciją“.

Visgi įtampa išlieka didelė, ypač Taivano klausimu. Jungtinės Valstijos reiškia susirūpinimą dėl Kinijos didinamo spaudimo autonominei demokratinei salai, kurią ji laiko savo teritorijos dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.