Po G20 susitikimo – niūri A. Blinkeno išvada dėl Rusijos: „Nematėme visiškai jokių ženklų“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šeštadienį sakė, kad Vašingtonas neįžvelgia jokių požymių, jog Rusija būtų mėginusi tartis su Didžiojo dvidešimtuko (G-20) diplomatais dėl savo invazijos Ukrainoje, Maskvai per šį susitikimą Indonezijoje sulaukus kritikos krušos.

​JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Antony Blinkenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Antony Blinkenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sergejus Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sergejus Lavrovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 9, 2022, 2:04 PM

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį anksčiau nei planuota išvyko iš G-20 diplomatijos vadovų susitikimo Balio saloje, Vašingtonui ir jo sąjungininkams per derybas už uždarų durų pasmerkus Maskvos puolimą prieš kaimyninę šalį.

„Nematėme visiškai jokių ženklų, kad Rusija pasiruošusi užsiimti reikšminga diplomatija“, – A. Blinkenas sakė po šeštadienį įvykusio susitikimo su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi.

„Jeigu bus galimybė diplomatijai, mes ja pasinaudosime“, – pridūrė valstybės sekretorius.

S. Lavrovas išėjo iš susitikimo sesijos penktadienį ryte, kai Rusijos invaziją Ukrainoje sukritikavo Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock. Paskui jis paliko ir popietę surengtą sesiją prieš Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos virtualų kreipimąsi į susitikimo dalyvius.

„Buvo tvirtas konsensusas, ir Rusija buvo palikta izoliuota, kaip nutiko daug kartų nuo šio karo pradžios, – aiškino A. Blinkenas.

„Iš tikrųjų užsienio reikalų ministras Lavrovas anksti išvyko iš susitikimo, nes galbūt ši žinia buvo itin aiški“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas po neįprastai ilgų, penkias valandas trukusių derybų su Wang Yi, A. Blinkenas sakė spaudęs Pekiną dėl jo nebylaus palaikymo Rusijos invazijai Ukrainoje ir raginęs Kiniją atsiriboti nuo Kremliaus.

Jis taip pat paskelbė, kad Jungtinės Valstijos skirs Ukrainai dar 360 mln. dolerių (353 mln. eurų) vertės paramos Ukrainai paketą, apimsiantį maisto produktus, švarų geriamąjį vandenį, skubiosios medicinos pagalbos priemones ir laikinus būstus.

G-20 ministrų susitikimas vyko Ukrainos rytuose tęsiantis įnirtingoms kautynėms ir tvyrant didžiausiai per pastaruosius dešimtmečius įtampai tarp Maskvos ir Vakarų šalių.

A. Blinkenas nesutiko tiesiogiai susitikti su S. Lavrovu ir kaltino Rusiją sukėlus pasaulinę maisto krizę, taip pat ragino Maskvą leisti išgabenti grūdų krovinius iš karo krečiamos Ukrainos.

„Mūsų kolegoms rusams: Ukraina nėra jūsų šalis. Jos grūdai nėra jūsų grūdai. Kodėl blokuojate uostus? Turėtumėt išleisti grūdus“, – vienas Vakarų pareigūnas citavo A. Blinkeno pasisakymą penktadienį per G-20 derybas už uždarų durų.

S. Lavrovas anksčiau reporteriams sakė, kad „nebėgios“ paskui Jungtines Valstijas, siekdamas derybų.

„Ne mes atsisakome kontaktų, o Jungtinės Valstijos“, – sakė jis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė, kad Rusijos diplomatijos vadovas išvyko iš susitikimo, nesulaukęs kolegų palaikymo karo Ukrainoje klausimu.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis savo ruožtu pareiškė, kad S. Lavrovas savo kolegų nesiklausė.

„Tai ne pats konstruktyviausias būdas dalyvauti G-20 susitikime“, – jis sakė AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.