Centrinėje Kinijoje šimtai žmonių protestavo prieš korupciją

Šimtai žmonių dalyvavo Džengdžou mieste Kinijos centrinėje dalyje sekmadienį surengtose eitynėse, protestuodami prieš įtariamą vietos valdžios korupciją ir nepaisydami persekiojimo rizikos.

Šimtai žmonių dalyvavo Džengdžou mieste Kinijos centrinėje dalyje sekmadienį surengtose eitynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šimtai žmonių dalyvavo Džengdžou mieste Kinijos centrinėje dalyje sekmadienį surengtose eitynėse.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2022, 4:52 PM

Sulėtėjus Kinijos ekonomikos augimui, keturi bankai Henano provincijoje nuo balandžio vidurio įšaldė visas grynųjų pinigų išėmimo operacijas, palikę be lėšų tūkstančius smulkiųjų indėlininkų. Tai išprovokavo pavienes gyventojų demonstracijas, kurios griežtai kontroliuojamoje šalyje yra retas reiškinys.

Sekmadienį įvykęs protestas buvo vienas didžiausiųjų, pranešė naujienų agentūros AFP kalbinti liudininkai, kurie visi atsisakė nurodyti savo vardą. Anot jų, mitinge prie centrinio banko skyriaus Henano provincijos sostinėje Džengdžou dalyvavo keli šimtai žmonių.

Socialiniuose tinkluose pasklidusiose nuotraukose matyti, kad protestuotojai laikė plakatus su užrašais, smerkiančiais „Henano valdžios korupciją ir smurtą“.

Vienas iš protesto dalyvių naujienų agentūrai AFP papasakojo, kad protestuotojai buvo „mušami, buvo sužeistųjų“. Anot jo, „taip pat buvo smarkiai mušami neįgalieji“, o demonstracijoje dalyvavo „keli tūkstančiai žmonių“.

Henano vietos valdžios institucijos pranešimų apie protestą kol kas nekomentavo.

Kai kurie protestuotojai kaltina pareigūnus susimokius su vietos bankais siekiant pažaboti protestus. Anot jų, protestų judėjimui slopinti vietos valdžia pasitelkia ir COVID-19 sveikatos pasus, kurie, Pekinui toliau laikantis savo „nulinės COVID-19 tolerancijos“ politikos, turi būti pateikiami norint patekti į įvairias viešąsias vietas, pastatus, prekybos centrus, taip pat tam tikrą viešąjį transportą.

Nors dauguma gyventojų sutinka su sveikatos pasų technologijos naudojimu visuomenės sveikatos tikslais, kai kurie žmonės neslepia nerimo, jog ši technologija gali būti naudojama ir gyventojų stebėjimui, kuris Kinijoje jau yra plačiai paplitęs.

Demonstracijos griežtai kontroliuojamoje Kinijoje yra gana retas reiškinys, tačiau nusivylę piliečiai kartais visgi išeina į gatves, nepaisydami suėmimo ir baudžiamojo persekiojimo rizikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.