JT atominės energijos agentūra sako Iranas darantis pažangą urano sodrinimo srityje

Iranas savaitgalį pranešė apie naują techninę pažangą urano sodrinimo srityje, kuri buvo padaryta šaliai toliau įgyvendinant savo branduolinę programą, kol derybos dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo yra įstrigusios.

 Iranas. <br>www.imago-images.de/Scanpix nuotr.
 Iranas. <br>www.imago-images.de/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2022, 9:23 PM, atnaujinta Jul 10, 2022, 9:24 PM

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, jog Teheranas pradėjo „tiekimą ... centrifugų ... kaskadai“ Fordo kuro sodrinimo komplekse, kuris neseniai buvo modernizuotas.

Šis metodas supaprastina sodrinimo procesą ir Iranui bus paprasčiau pasiekti kitą urano sodrinimo lygį.

Iranas sekmadienį patvirtino tiekiantis dujas centrifugoms ir nurodė, jog TATENA apie tai pranešė „prieš mažiausiai dvi savaites“, pareiškė Behrouzas Kamalvandi, Irano atominės energijos organizacijos (AEOI) vadovo pavaduotojas.

Jis taip pat pareiškė, kad žiniasklaida „išpučia“ naujausius veiksmus, kurie vykdomi siekiant „konkrečių tikslų“, pranešė Irano valstybinis transliuotojas IRIB. Išsamesnės informacijos pareigūnas nepateikė.

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi naujausiame pranešime pažymėjo, jog pokyčiai požeminiame komplekse, esančiame kalnuose į pietus nuo Irano sostinės, buvo patvirtinti.

2021 metų sausį Iranas pareiškė, jog imasi veiksmų siekdamas Fordo komplekse sodrinti uraną iki 20 proc. lygio, kuris gerokai viršija 3,67 proc. rodiklį, sutartą pagal 2015 metų susitarimą su galingosiomis šalimis.

Po kelių mėnesių kitame Irano branduoliniame objekte buvo pasiektas 60 proc. sodrinimo lygis.

Atominei bombai pagaminti reikalingas 90 proc. sodrinimo lygis. Tačiau Teheranas nuolat neigia siekiantis gaminti branduolinius ginklus.

Pagal Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, arba JCPOA), pasirašytą 2015 metais, Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Siekdamas atgaivinti susitarimą, Iranas tiesiogiai derėjosi su likusiomis sutarties šalimis ir netiesiogiai – su Jungtinėmis Valstijomis, bet derybos nuo kovo mėnesio yra įstrigusios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.