Pabėgusio Šri Lankos vadovo pinigai perduoti teismui, prasideda kova dėl valdžios perėmimo

Milijonai rupijų, kuriuos bėgdamas iš savo oficialios rezidencijos paliko Šri Lankos prezidentas ir kuriuos atidavė protestuotojai, pirmadienį buvo perduoti teismui, pranešė policija, šalyje prasidėjus kovai dėl valdžios perėmimo.

Ekonominės krizės ištiktoje Šri Lankoje tęsiasi politinis vakuumas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ekonominės krizės ištiktoje Šri Lankoje tęsiasi politinis vakuumas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 10:30 AM, atnaujinta Jul 11, 2022, 1:39 PM

Šeštadienį įsiveržę į prezidentūros rūmus protestuotojai aptiko 17,85 mln. rupijų (apie 49 tūkst. eurų) naujutėlaičiais banknotais, bet atidavė juos policijai.

„Pinigus perėmė policija, jie šiandien bus pateikti teisme“, – sakė policijos atstovas.

Oficialūs šaltiniai nurodė, kad rūmuose taip pat buvo paliktas dokumentų prikrautas lagaminas.

Prezidentas Gotabaya Rajapaksa prieš du šimtmečius pastatytuose rūmuose apsigyveno kovo 31 dieną priverstas palikti savo privačius namus, nes protestuotojai pabandė juos užimti.

73 metų lyderis pabėgo pro galines duris, lydimas karinio jūrų laivyno narių, ir laivu išvyko į salos šiaurės rytus, naujienų agentūrai AFP sakė šaltiniai.

Premjeras Ranilas Wickremesinghe šeštadienį sakė, kad pasitrauks, kai bus suformuota nauja vyriausybė, o po kelių valandų parlamento pirmininkas paskelbė, kad G. Rajapaksa atsistatydins trečiadienį.

Prezidento buvimo vieta yra nežinoma, tačiau jo biuro sekmadienio pareiškime sakoma, kad jis įsakė nedelsiant pradėti dalinti visuomenei buitinių dujų partiją. Tai rodytų, kad jis vis dar dirba. Spaudimas prezidentui ir premjerui didėjo ekonominei krizei nulėmus didžiulį būtiniausių prekių trūkumą, kai žmonėms sunku gauti net maisto ir degalų.

G. Rajapaksos atsistatydinimo atveju 73 metų R. Wickremesinghe automatiškai taptų laikinuoju prezidentu ir dirbtų, kol parlamentas į šį postą išrinks kurį nors parlamentarą, dirbsiantį iki 2024-ųjų lapkričio.

Tačiau R. Wickremesinghe ir pats paskelbė norintis atsistatydinti, jei bus pasiektas konsensusas dėl vienybės vyriausybės formavimo.

G. Rajapaksa savaitgalį pažadėjo, kad trečiadienį atsistatydins sudarydamas sąlygas „taikiai pereigai“, sakė parlamento pirmininkas Mahinda Abeywardana.

Valdžios perdavimas gali trukti nuo trijų dienų – tai minimalus laikotarpis parlamentui sušaukti – iki 30 statute numatytų dienų.

Pagrindinė opozicinė partija „Samagi Jana Balawegaya“ (SJB) pirmadienį derėjosi su mažesnėmis politinėmis grupėmis, kad užsitikrintų paramą savo lyderiui Sajithui Premadasai.

Vienas SJB pareigūnas sakė, kad jie pasiekė preliminarų susitarimą su valdančiosios G. Rajapaksos partijos „Sri Lanka Podujana Peramuna“ (SLPP) disidentais dėl paramos 55 metų S. Premadasai, vieno buvusio prezidento sūnui. Premjero postas tokiu atveju atitektų kuriam nors SLPP nariui.

Į premjerus siūlomas buvęs G. Rajapaksos šalininkas Dullasas Alahapperuma, 63 metų buvęs žiniasklaidos ministras, AFP sakė vienas derybose dalyvavęs SJB parlamentaras.

Savaitgalį atsistatydino penki ministrai, o R. Wickremesinghe biuras pranešė, kad ministrų kabinetas pirmadienį sutarė visas atsistatydinti, kai bus pasiektas susitarimas dėl „visų partijų vyriausybės“.

Protestuotojai lieka

Šri Lankoje pirmadienį antrą dieną tęsiasi politinis vakuumas, opozicijos lyderiams dar nesutariant, kas turėtų pakeisti šalies vadovus, kurių rezidencijas užėmė dėl ekonominės krizės pykstantys protestuotojai.

Protestuotojai atsisako trauktis iš prezidento G. Rajapaksos oficialios rezidencijos, jo biuro pajūryje ir premjero oficialios rezidencijos, kuriuos šeštadienį užėmė reikalaudami šių dviejų lyderių atsistatydinimo. Dramatiški šeštadienio įvykiai vainikavo ne vieną mėnesį trukusius protestus, kuriuos rengė gyventojai, įtūžę dėl beprecedentės ekonomikos krizės.

Pirmadienį protestuotojai tvirtino, kad liks užimtuose kompleksuose, kol prezidento ir premjero atsistatydinimas taps oficialus.

Opozicinės partijos lyderiai diskutuoja dėl alternatyvios visų partijų vyriausybės suformavimo. To skubiai reikia bankrutavusiai šaliai, kad ji galėtų tęsti diskusijas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos programos.

Parlamentaras Udaya Gammanpila sakė, kad pagrindinis opozicinis aljansas – Jungtinis liaudies frontas – ir G. Rajapaksos valdančiąją koaliciją palikę deputatai po diskusijų sutarė dirbti drauge.

Pagrindinio opozicijos lyderio S. Premadasos ir D. Alahapperumos paprašyta iki vėliau pirmadienį įvyksiančio susitikimo su parlamento pirmininku nuspręsti, kaip pasidalyti prezidento ir premjero postus.

„Negalime gyventi anarchijos sąlygomis. Turime šiandien kažkaip pasiekti konsensusą“, – sakė U. Gammanpila.

Šri Lanka yra priklausoma nuo pagalbos iš Indijos ir kitų valstybių, lyderiams bandant derėtis su TVF dėl finansinės pagalbos. R. Wickremesinghe neseniai sakė, kad derybos su TVF yra sudėtingos, nes Šri Lanka dabar yra bankrutavusi valstybė.

Balandžio mėnesį Šri Lanka paskelbė, kad dėl užsienio valiutos trūkumo sustabdo užsienio skolų grąžinimą. Bendra šalies užsienio skola siekia 51 mlrd. dolerių (50 mlrd. eurų), o 28 mlrd. dolerių ji turi sugrąžinti iki 2027 metų pabaigos.

Mėnesius trunkančios demonstracijos kone išardė Rajapaksų politinę dinastiją, valdžiusią šalį beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, bet kaltinamą nekompetencija ir korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.