Žiniasklaida: D. Trumpo ekspatarėjas S. Bannonas sutiko liudyti apie riaušes Kapitolijuje

Buvęs svarbus Donaldo Trumpo patarėjas Steve'as Bannonas sutiko liudyti per riaušių Kapitolijuje svarstymus Kongrese, sekmadienį pranešė JAV žiniasklaida.

D. Trumpo ekspatarėjas S. Bannonas sutiko liudyti apie riaušes Kapitolijuje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
D. Trumpo ekspatarėjas S. Bannonas sutiko liudyti apie riaušes Kapitolijuje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 12:16 PM

Tokį sprendimą S. Bannonas priėmė kelios dienos prieš tai, kai turėjo prasidėti jo teismas dėl riaušes tiriančio komiteto šaukimo ignoravimo.

„Bannonas nori... liudyti jūsų viešame svarstyme“, – laiške Atstovų Rūmų specialiajam komitetui šeštadienį rašė jo advokatas Robertas Costello. Apie laišką pirmasis pranešė britų laikraštis „The Guardian“, vėliau jį citavo JAV žiniasklaida.

S. Bannonas buvo tarp dešimčių žmonių, iškviestų liudyti apie pernai įvykdytą Kapitolijaus užpuolimą siekiant uždaryti Kongresą dėl D. Trumpo nepagrįstų pareiškimų, kad dabartinis prezidentas Joe Bidenas 2020-ųjų rinkimus laimėjo dėl balsų klastojimo.

Tyrėjai mano, kad S. Bannonas ir kiti D. Trumpo patarėjai galėjo turėti informacijos apie Baltųjų rūmų sąsajas su minia, įsiveržusia į Kapitolijų tą dieną, kai Kongresas turėjo rinkimų laimėtoju patvirtinti J. Bideną.

Nors S. Bannonas nebuvo Baltųjų rūmų darbuotojas ar oficialus D. Trumpo padėjėjas, jo advokatai anksčiau tvirtino, kad jį gina prezidento įsakymu suteikta privilegija, todėl jis neprivalo bendradarbiauti su komitetu.

Kaip sakoma laiške, kuriuo paaiškinamas jo apsigalvojimas, S. Bannonas Atstovų Rūmų specialiajam komitetui pasakė, kad „aplinkybės dabar pasikeitė“.

„Prezidentas Trumpas nusprendė, jog Stepheno K. Bannono prezidentinės privilegijos panaikinimas, kad p. Bannonas galėtų vykdyti jūsų komiteto išduotą šaukimą, atitiktų Amerikos žmonių interesus“, – rašoma laiške.

Pernai lapkritį S. Bannonas pasidavė FTB, kad būtų apkaltintas Kongreso negerbimu dėl atsisakymo liudyti apie 2021-ųjų sausio 6-osios Kapitolijaus šturmą.

„Niekada nenusileisiu“, – tuo metu išklausęs teisėjo kaltinimus sakė jis žurnalistams.

„Rengiamės puolimui dėl šito. Būkit pasirengę“, – sakė jis, pakartodamas D. Trumpo frazę, vartotą per 2020-ųjų rinkimus vienos kraštutinių dešiniųjų grupuotės šalininkams padrąsinti.

68 metų S. Bannonui didžioji žiuri pateikė du kaltinimus nepagarba. Dėl kiekvieno iš šių baudžiamųjų nusižengimo gali būti skirta įkalinimo nuo vieno mėnesio iki vienų metų bausmė ir bauda iki 100 tūkst. dolerių (98,4 tūkst. eurų).

Kapitolijaus šturmas, per kurį žuvo penki žmonės, kelioms valandoms sutrukdė patvirtinti rinkimų rezultatus per bendrą Atstovų Rūmų ir Senato sesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.