Naktį – galingas ukrainiečių puolimas: Chersone dar vieno ginklų sandėlio sprogimai nušvietė dangų

Ukraina antradienį pranešė smogusi Rusijos kariniams daliniams ir šaudmenų sandėliui Rusijos kontroliuojamame Ukrainos pietiniame Chersono regione, kur, Maskvos neteisėtai primestos valdžios teigimu, žuvo septyni žmonės.

Sprogimas Chersone.<br>„Twitter“ nuotr.
Sprogimas Chersone.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 8:28 AM, atnaujinta Jul 12, 2022, 2:02 PM

Ukrainos kariškiai teigė, kad per ukrainiečių surengtą apšaudymą žuvo 52 rusų kariai, Rusijos pajėgos taip pat neteko artilerijos, šarvuočių „ir sandėlio su šaudmenimis Naujojoje Kachovkoje“.

Ukrainos kariuomenės Pietų štabas paskelbė, kad raketomis taikytasi į sandėlį Rusijos kontroliuojamoje Naujojoje Kachovkoje, esančioje už maždaug 55 km į rytus nuo svarbaus Juodosios jūros uosto Chersono, taip pat užimto Rusijos pajėgų.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše matyti didžiulis sprogimas. Smūgio pobūdis leidžia manyti, kad ukrainiečių pajėgos panaudojo JAV pristatytą salvinės raketų ugnies sistemą HIMARS.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pateikė kitokią įvykių versiją ir teigė, kad taikinys buvo mineralinių trąšų sandėlis, kad jis sprogo ir kad buvo apgadinta namų, taip pat turgus ir ligoninė. Kai kurias trąšų sudėtines dalis galima naudoti sprogmenims gaminti.

Ukrainos pareigūnai taip pat sakė, kad Rusija antradienį ryte apšaudė pietinį Mykolajivo miestą, kur pataikė į dvi medicinos įstaigas ir kažkiek gyvenamųjų namų. Keturi žmonės per apšaudymą buvo sužeisti, per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė Mykolajivo srities administracijos vadovas Vitalijus Kimas.

Rusijos pajėgoms tęsiant puolimą, oro pavojaus sirenos anksti antradienį aidėjo ir vakariniame Lvivo mieste bei kituose Ukrainos rajonuose.

Kaip antradienį trumpoje spaudos konferencijoje paskelbė britų kariuomenės žvalgyba, Rusija ir toliau pasiekia „mažų laimėjimų“ Ukrainos rytinėje Donecko srityje. Dėl intensyvių kovų srities administracijos vadovas praėjusią savaitę paragino 350 tūkst. ten dar likusių gyventojų pasitraukti į saugesnes vietas Ukrainos vakaruose.

Vis dėlto daugelis Donbaso – derlingo pramoninio regiono Rytų Ukrainoje, apimančio Donecko ir Luhansko sritis – gyventojų atsisako arba negali išvykti, nors kiekvieną savaitę žūsta ar nukenčia dešimtys civilių.

Rytų Ukrainoje per Rusijos pajėgų šeštadienio smūgį gyvenamajam pastatui žuvusių civilių gyventojų skaičius padidėjo iki 34, socialinėje žiniasklaidoje paskelbė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

Jis taip pat nurodė, kad iš namo griuvėsių Časiv Jare taip pat buvo ištraukti devyni sužeistieji.

Minėtoje britų spaudos konferencijoje paskelbta, kad Rusija užėmė Ukrainos Hryhorivkos miestelį ir toliau skinasi kelią į Donecko srities miestus Kramatorską ir Slovjanską.

„Rusų pajėgos tikriausiai palaiko karinį spaudimą ukrainiečių pajėgoms tuo pačiu persigrupuodamos... kitiems puolimams netolimoje ateityje“, – pranešė britai.

Tačiau, jų nuomone, rusai galbūt pradeda labiau kliautis privačiomis pajėgomis, tokiomis kaip Rusijos karinės bendrovės „Wagner“ samdiniai, kad išvengtų visuotinės mobilizacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.