Šri Lanką palikus prezidentui, šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis

Krizės krečiamoje Šri Lankoje trečiadienį, praėjus kelioms valandoms po to, kai iš šalies pabėgo prezidentas Gotabaya Rajapaksa, paskelbta nepaprastoji padėtis, pranešė ministro pirmininko biuras.

Šri Lanką palikus prezidentui, šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šri Lanką palikus prezidentui, šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 9:30 AM, atnaujinta Jul 13, 2022, 9:39 AM

„Kadangi prezidentas yra išvykęs iš šalies, buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kad būtų suvaldyta situacija šalyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministro pirmininko Ranilo Wickremesinghe atstovas spaudai Dinoukas Colombage.

Policija pranešė, kad Vakarų provincijoje, kuriai priklauso ir sostinė Kolombas, įvedė neribotą komendanto valandą, kad sustabdytų didėjančius protestus po to, kai G. Rajapaksa kariniu lėktuvu išskrido į Maldyvus.

73 metų lyderis, jo žmona ir asmens sargybinis, atskridę kariniu lėktuvu „Antonov-32“ iš Šri Lankos, policijos lydimi buvo nuvežti į neskelbiamą vietą, AFP sakė Malės oro uosto pareigūnas.

Tūkstančiai demonstrantų užplūdo premjero biurą, todėl policija panaudojo ašarines dujas, kad sulaikytų juos nuo komplekso užėmimo.

„Prie ministro pirmininko biuro Kolombe vyksta protestai, todėl komendanto valanda reikalinga situacijai suvaldyti“, – AFP sakė aukšto rango policijos pareigūnas.

Jis sakė, kad pareigūnams įsakyta susidoroti su demonstrantais, trikdančiais valstybės darbą.

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį užėmė oficialią G. Rajapaksos rezidenciją ir privertė jį pabėgti į karinę bazę, o vėliau palikti šalį.

G. Rajapaksa pažadėjo trečiadienį atsistatydinti ir sudaryti sąlygas „taikiai pereigai“ po didelio masto protestų prieš jį dėl šalies išgyvenamos didžiausios ekonominės krizės.

Šri Lanka yra priklausoma nuo pagalbos iš Indijos ir kitų valstybių, lyderiams bandant derėtis su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos.

Ištisus mėnesius trunkančios demonstracijos kone išardė Rajapaksų politinę dinastiją, valdžiusią šalį beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, bet kaltinamą nekompetencija ir korupcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.