Dėl JK lyderio posto besivaržantys toriai susitiko pirmuosiuose televizijos debatuose

Penki konservatorių kandidatai į Jungtinės Karalystės premjero postą penktadienio vakarą per pirmuosius televizijos debatus surėmė ietis mokesčių ir sąžiningumo politikoje klausimais.

Dėl JK lyderio posto besivaržantys toriai susitiko pirmuosiuose televizijos debatuose.<br>„Twitter“ nuotr.
Dėl JK lyderio posto besivaržantys toriai susitiko pirmuosiuose televizijos debatuose.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 11:30 AM

Pusantros valandos trukusiuose debatuose, kurie buvo pirmoji proga kelias dienas vykstančiose varžybose tiek lyderiams, tiek mažiau žinomiems pretendentams prisistatyti nacionalinei televizijos auditorijai, tiesioginės konfrontacijos buvo palyginti nedaug.

Tačiau daugiausia aistrų kurstė ginčai dėl mokesčių, o buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas, vienas kovos dėl valdančiosios Konservatorių partijos vadovo ir JK premjero posto lyderių, buvo priverstas ginti planus nekeisti aukščiausių per pastaruosius dešimtmečius palūkanų normų.

R. Sunakas, kuris šią savaitę surinko daugiausiai balsų per pirmuosius du torių parlamentarų balsavimo ratus, varžosi su keliais pretendentais, žadančiais nedelsiant sumažinti įvairius mokesčius.

Turtingas žiniasklaidos veikėjas, kurio politinei sėkmei pakenkė jo šeimos mokestiniai reikalai ir klausimai dėl jo ilgalaikių įsipareigojimų Britanijai, sakė, kad reikia būti ir atsargiems, ir kantriems, JK susiduriant su didžiausia per 40 metų infliacija.

„Skolintis, kad išvengtumėte infliacijos, nėra planas, tai – pasaka“, – sakė R. Sunakas, jo varžovams išsakius savo planus mažinti mokesčius didėjančių pragyvenimo išlaidų krizės akivaizdoje.

Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss, siekianti valdančiosios partijos dešiniojo sparno paramos, save pristatė kaip mažų mokesčių ir laisvosios rinkos šalininkę.

Per torių parlamentarų balsavimus dėl Boriso Johnsono įpėdinio šią savaitę ji abu kartus liko trečioje vietoje.

L. Truss remia įtakingi B. Johnsono lojalistai, nors ji nori atšaukti neseniai jo vyriausybės priimtą sprendimą didinti mokesčius, skirtus sveikatos apsaugai.

„Negalima mokesčiais nusitiesti kelio į augimą, – sakė L. Truss. – Manau, kad neteisinga didinti mokesčius.“

Klausimai dėl sąžiningumo

Praėjusią savaitę B. Johnsonas paskelbė atsistatydinsiantis iš torių lyderio posto dėl virtinės skandalų kilus stulbinamam maištui ministrų kabinete.

Penki konservatoriai, norintys tapti jo įpėdiniu, iš pradžių susidūrė su priešiškais klausimais dėl pasitikėjimo ir sąžiningumo, kuriuos uždavė kviestinė rinkėjų auditorija ir vienas politikos laidų vedėjas.

Tai leido lyderiais nelaikomiems kandidatams, tokiems kaip parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tugendhatas ir buvusi lygių galimybių ministrė Kemi Badenoch, pateikti save kaip nesusitepusius pretendentus, pasirengusius naujai pradžiai prie JK vyriausybės vairo.

„Ar tarnaujate Jungtinės Karalystės žmonėms, ar savo karjerai? Nes tai yra tikrasis šio vakaro klausimas“, – sakė T. Tugendhatas, ne kartą sulaukęs susirinkusiųjų plojimų.

Be kita ko, pretendentų buvo paklausta, ar B. Johnsonas yra sąžiningas.

T. Tugendhatas atsakė kategoriškai „ne“, K. Badenoch atsakė „kartais“, o kita buvusių ministrų kabineto kolegų trijulė dvejojo.

Penny Mordaunt, kurią lažybininkai laiko realiausia pretendente pakeisti dabartinį ministrą pirmininką B. Johnsoną ir kuri sulaukė didelio eilinių partijos narių palaikymo, atrodė nesmagu tiesiogiai kritikuoti besitraukiantį partijos lyderį.

„Buvo tikrai rimtų problemų, ir manau, kad jis už tai sumokėjo savo kainą“, – sakė ji.

Nelabai žinoma P. Mordaunt yra tvirta „Brexito“ šalininkė, trumpam buvo tapusi pirmąja moterimi britų gynybos sekretore, vėliau dirbo ne tokiuose svarbiuose vyriausybės postuose.

Vis dėlto Karališkojo jūrų laivyno rezervininkę P. Mordaunt vis dažniau puola politinių priešininkų stovyklos. Teigiama, kad ji yra pernelyg nepatyrusi, jos požiūris į translyčių asmenų teises yra nevienareikšmis, be to, ji esą nekompetentingai dirbo vyriausybinį darbą.

„Tai, kad niekas nenori varžytis prieš mane, laikau dideliu komplimentu“, – apie šiuos puolimus kalbėjo P. Mordaunt.

Nors pats B. Johnsonas sako, kad nesivels į politines kovas, likę jo šalininkai negailestingai kritikavo favoritą R. Sunaką ir vienijosi aplink dešiniojo sparno užsienio reikalų sekretorę L. Truss.

Sekmadienį kandidatai dalyvaus dar vienuose televizijos debatuose, o torių parlamento nariai trečiąkart balsuos pirmadienį. Kandidatų skaičius po šio balsavimo rato tikriausiai sumažės iki keturių.

Dar vienas balsavimas ir televizijos debatai numatyti antradienį, o torių parlamento narių balsavimai baigsis trečiadienį, kai bus išrinkti du finalistai. Nugalėtoją po visoje šalyje vyksiančios rinkimų kampanijos rinks eiliniai partijos nariai.

Naujasis JK ministras pirmininkas bus paskelbtas rugsėjo 5-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.