J. Bidenas pakvietė JAE prezidentą į JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas šeštadienį pakvietė Jungtinių Arabų Emyratų vadovą šeichą Mohamedą bin Zayedą Al Nahyaną apsilankyti Jungtinėse Valstijose – tai draugiškas gestas po kelis mėnesius dvišalius santykius temdžiusių įtampų dėl karo Ukrainoje ir kitų klausimų.

J. Bidenas pakvietė JAE prezidentą į JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bidenas pakvietė JAE prezidentą į JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 2:50 PM

„Iššūkiai, su kuriais susiduriate šiandien, tik dar labiau padidina mūsų laiko praleidimo kartu svarbą. Noriu oficialiai pakviesti jus į Valstijas“, – sakė J. Bidenas, abiem prezidentams susitikus JAV ir arabų šalių lyderių derybų Saudo Arabijoje kuluaruose.

J. Bidenas patikslino, kad kviečia šeichą į Baltuosius rūmus, ir sakė norįs, kad vizitas įvyktų „iki šių metų pabaigos“.

Šeichas Mohamedas gegužę buvo išrinktas naujuoju šalies prezidentu, mirus ankstesniam lyderiui Khalifai bin Zayedui al Nahyanui.

Šeichas Mohamedas jau daug metų faktiškai vadovavo 10 mln. gyventojų turinčiai Persijos įlankos šaliai, o jo netikro brolio šeicho Khalifos, kurio sveikata buvo smarkiai pašlijusi nuo 2014 metais atliktos operacijos po insulto, indėlis priimant sprendimus buvo menkas.

Šioje turtingoje Persijos įlankos valstybėje yra dislokuota JAV karių ir ji dešimtmečius buvo strateginė Vašingtono partnerė, tačiau tuo pat metu stiprėja jos ekonominiai ir politiniai ryšiai su Rusija.

Kovą JAE ambasadorius Jungtinėse Valstijose Yousefas al Otaiba pripažino, kad santykiai su Vašingtonu patiria „išbandymą nepalankiausiomis sąlygomis“.

Taip jis kalbėjo kelios dienos po to, kai JAE susilaikė balsuojant Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje dėl rezoliucijos, kuria reikalaujama, kad Rusijos pajėgos pasitrauktų iš Ukrainos.

Šeicho Mohamedo politinis patarėjas Anwaras Gargashas penktadienį žurnalistams sakė, kad JAV ir JAE ryšiai yra „geroje padėtyje“, tačiau yra klausimų, kuriuos „turime išspręsti“.

Po susitikimo su Saudo Arabijos lyderiais ankstesnę dieną J. Bidenas stengiasi pasinaudoti šeštadienio aukščiausiojo lygio susitikimu kaip galimybe išdėstyti savo viziją dėl Vašingtono vaidmens regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.