Rijadas: skrydžių apribojimų panaikinimas nesusijęs su diplomatiniais ryšiais su Izraeliu

Saudo Arabijos sprendimas šią savaitę panaikinti apribojimus naudotis jos oro erdve visiems oro vežėjams nėra ženklas, kad ateityje bus siekiama užmegzti ryšius su Izraeliu, šeštadienį pareiškė karalystės užsienio reikalų ministras.

 Princas Faisalas bin Farhanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Princas Faisalas bin Farhanas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 6:56 PM

„Tai niekaip nesusiję su diplomatiniais ryšiais su Izraeliu“, – spaudos konferencijoje sakė princas Faisalas bin Farhanas ir pridūrė: „Tai jokiu būdu nėra kokių nors tolesnių žingsnių preliudija.“

Vis dėlto Viduriniuose Rytuose šiomis dienomis viešėjęs JAV prezidentas Joe Bidenas šį Saudo Arabijos žingsnį pavadino „istoriniu“.

Penktadienį, likus kelioms valandoms iki to, kai J. Bidenas tapo pirmuoju JAV vadovu, atskridusiu į karalystę tiesiai iš Izraelio, Saudo Arabijos vyriausioji civilinės aviacijos valdyba socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pareiškime nurodė, kad skelbia „sprendimą atverti Karalystės oro erdvę visiems oro vežėjams, kurie atitinka valdybos reikalavimus skrydžiams“.

Šis pranešimas laikytas žingsniu Saudo Arabijos ir Izraelio santykių normalizavimo link. Jis grindžiamas tvirtais, bet neoficialiais ryšiais, kurie pastaraisiais metais užsimezgė tarp buvusių priešininkų dėl bendro susirūpinimo didėjančia Irano įtaka regione.

Pastaraisiais metais Saudo Arabija leido per savo oro erdvę vykdyti skrydžius tarp Izraelio ir Persijos įlankos valstybių. Pranešama, kad 2020 metais tuometinis Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu skrido į Saudo Arabiją susitikti su sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu o praėjusią savaitę karalystėje lankėsi keli gynybos temomis rašantys Izraelio žurnalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.