Indijos parlamentas renka naują šalies prezidentą

Indijos parlamente pirmadienį prasidėjo naujo valstybės vadovo rinkimai, o favorite užimti šį postą laikoma politikė iš marginalizuotos santalų bendruomenės.

Įstatymų leidėjas atiduoda savo balsą per Indijos prezidento rinkimus parlamento rūmuose Naujajame Delyje, pirmadienis, 2022 m. liepos 18 d. Įstatymų leidėjai balsuoja dėl kito Indijos prezidento rinkimuose, kuriuos, kaip tikimasi, laimės Indijos valdančiosios partijos atstovė. <br>AP/Scanpix nuotr.
Įstatymų leidėjas atiduoda savo balsą per Indijos prezidento rinkimus parlamento rūmuose Naujajame Delyje, pirmadienis, 2022 m. liepos 18 d. Įstatymų leidėjai balsuoja dėl kito Indijos prezidento rinkimuose, kuriuos, kaip tikimasi, laimės Indijos valdančiosios partijos atstovė. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 12:38 PM

Santalės Droupadi Murmu kandidatūrą į didele dalimi reprezentacinį prezidento postą iškėlė ministro pirmininko Narendros Modi valdančioji partija „Bharatiya Janata“ (BJP).

Jei laimėtų rinkimus, ji taptų pirmąja Indijos mažųjų tautų atstove ir antrąja moterimi, išrinkta į šį postą. Kadenciją baigiantis valstybės vadovas Ramas Nathas Kovindas yra antrasis šalies prezidentas, kilęs iš dalitų bendruomenės, kuri yra ant žemiausio sudėtingos hierarchinės hinduistų kastų sistemos laiptelio.

Prieš pradėdama politikės karjerą 64 metų D. Murmu dirbo mokytoja rytinėje Odišos valstijoje. Ji užėmė kelis ministrų postus valstijos vyriausybėje, taip pat buvo kaimyninės Džarkando valstijos gubernatorė.

D. Murmu „paskyrė savo gyvenimą tarnauti visuomenei ir įgalinti vargšus, nuskriaustuosius ir atstumtuosius“, parašė premjeras N. Modi socialiniame tinkle „Twitter“ po to, kai kai buvo paskelbta apie jos kandidatavimą.

Jos pagrindinis varžovas kovoje dėl prezidento posto yra politikos veteranas Yashwantas Sinha – buvęs BJP narys, buvęs finansų ir užsienio reikalų ministras, kurį remia opozicija, įskaitant Kongreso partiją.

Šiuo metu Y. Sinha yra griežtas N. Modi vyriausybės kritikas. Praėjusį savaitgalį tviteryje jis rašė: „Šiais metais prezidento rinkimai yra ne dviejų asmenų, o dviejų ideologijų kova.“

„Tik viena pusė nori apsaugoti Konstitucijoje įtvirtintas nuostatas ir vertybes“, – teigė jis.

Indijos prezidentą renka beveik 5 tūkst. abejų parlamento rūmų ir regioninių įstatymų leidybos organų deputatų.

Kiekvieno iš jų balso svoris priklauso nuo rinkimų apygardos dydžio. Jie išrikiuoja kandidatus pagal teikiamą pirmenybę.

Jei niekas nesurenka daugiau nei 50 proc. balsų, mažiausiai paramos sulaukęs kandidatas pašalinamas iš rinkimų kovos, o balsai perskirstomi, kol kas nors pasiekia šią ribą.

Rezultatai bus paskelbti vėliau šią savaitę.

Vykdomosios valdžios įgaliojimus turi ministras pirmininkas, tačiau prezidentas gali grąžinti parlamentui kai kuriuos įstatymų projektus pakartotinai svarstyti.

Prezidentas taip pat atlieka svarbų vaidmenį vyriausybių formavimo procese.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.