Vaikystės draugas ir ištikima prokurorė: ką ir kodėl atleido V. Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido generalinę prokurorę Iryną Venediktovą ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovą Ivaną Bakanovą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido generalinę prokurorę Iryną Venediktovą ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovą Ivaną Bakanovą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido generalinę prokurorę Iryną Venediktovą ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovą Ivaną Bakanovą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Iryna Venediktova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iryna Venediktova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ivanas Bakanovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ivanas Bakanovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 18, 2022, 9:47 AM, atnaujinta Jul 18, 2022, 8:19 PM

Pagal liepos 17 d. Prezidento kanceliarijos paskelbtą dekretą generalinio prokuroro pareigas laikinai einančiu generalinio prokuroro pavaduotoju paskirtas I. Venediktovos pavaduotojas Oleksijus Symonenko. Apie I.Bakanovo pakeitimą kol kas nepranešta.

I.Venediktova, pirmoji moteris, užėmusi generalinio prokuroro pareigas, buvo paskirta 2020 m. pavasarį. Eidama šias pareigas I.Venediktova sulaukė griežtos antikorupcijos aktyvistų ir žiniasklaidos kritikos, kuri atkreipė dėmesį į jos nesugebėjimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn aukšto rango asmenų ir į jos biuro vaidmenį sabotuojant korupcijos tyrimus prieš su V. Zelenskiu susijusius asmenis, įskaitant jo partijos ir administracijos narius.

V. Zelenskio vaikystės draugas ir ilgametis darbuotojas V. Bakanovas buvo paskirtas 2019 m. rugpjūčio mėn. Prieš pradėdamas dalyvauti politikoje, I.Bakanovas buvo teisininkas ir V.Zelenskio pramogų bendrovės „Kvartal 95“ vyriausiasis vadybininkas.

Likus kelioms savaitėms iki jo atleidimo pasklido gandai, kad V.Zelenskis norėjo atleisti Bakanovą už tai, kad šis nesugebėjo tinkamai reaguoti į Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą.

Įsakyme sakoma, kad I.Bakanovas atleidžiamas už tai, kad aplaidžiai vykdė savo pareigas ir dėl to nukentėjo žmonės arba kilo kitų sunkių padarinių, kaip nurodyta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų drausmės statute.

„Šiai dienai yra užregistruota 651 baudžiamoji byla dėl prokuratūros, ikiteisminio tyrimo įstaigų ir kitų teisėsaugos institucijų darbuotojų išdavystės ir kolaboravimo“, – liepos 17 d., praėjus valandai po paskelbtų atleidimų, kreipimesi sakė V. Zelenskis.

Daugiau kaip 60 Generalinės prokuratūros ir Saugumo tarnybos darbuotojų liko Rusijos okupuotose teritorijose ir bendradarbiavo su rusais, pridūrė V. Zelenskis.

„Toks nusikaltimų prieš valstybės nacionalinio saugumo pagrindus spektras ir užfiksuoti ryšiai tarp Ukrainos saugumo pajėgų darbuotojų ir Rusijos specialiųjų tarnybų kelia labai rimtų klausimų atitinkamiems vadovams“, – sakė V. Zelenskis.

V.Zelenskio vaikystės draugas

I.Bakanovas ilgą laiką buvo laikomas vienu iš artimiausių V.Zelenskio sąjungininkų. Jis ir V. Zelenskis buvo pažįstami nuo tada, kai užaugo tame pačiame Kryvyj Riho rajone Dniepropetrovsko srityje esančiame mieste.

Pagal išsilavinimą teisininkas, I.Bakanovas dirbo Zelenskio televizijos prodiuserinėse kompanijose. Ukrainos įmonių registruose jis buvo nurodytas kaip jų direktorius. Remiantis 2019 m. spalį paskelbtais „Pandoros dokumentais“, I.Bakanovas taip pat buvo su Zelenskiu susijusių ofšorinių bendrovių savininkas.

I.Bakanovas buvo teisinis Zelenskio partijos „Liaudies tarnas“ vadovas.

Kai 2019 m. gegužę Zelenskis tapo prezidentu, jis paskyrė Bakanovą laikinai einančiu Ukrainos saugumo tarnybos vadovo pareigas, o kai vėliau tais pačiais metais jis gavo daugumą parlamente, paskyrė I.Bakanovą agentūros vadovu.

Tačiau trejus metus trukusį jo valdymą vienos galingiausių Ukrainos institucijų vadovo poste temdė kontroversijos.

Ukrainos priežiūros institucijos ir šalies užsienio donorai jau seniai reikalavo iš esmės reformuoti Saugumo tarnybą, plačiai žinomą ukrainietišku akronimu SBU. Manoma, kad šią slaptą, didžiulius įgaliojimus turinčią agentūrą kamuoja korupcija.

2020 m. kovą V. Zelenskis Ukrainos parlamentui, Aukščiausiajai Radai, pateikė SBU reformos įstatymo projektą. Pirmąjį variantą, kuris buvo parengtas prižiūrint I.Bakanovui, pilietinė visuomenė peikė, nes jis išplėtė SBU įgaliojimus, užuot juos apribojęs.

Galiausiai reforma niekur nebuvo įgyvendinta.

Tarp skandalų, į kuriuos buvo įsivėlusios ir I.Bakanovo, ir I.Venediktovos tarnybos, buvo įtariamas jų sabotažas kyšininkavimo tyrime prieš Olehą Tatarovą, V.Zelenskio biuro vadovo pavaduotoją.

I.Venediktova du kartus blokavo kaltinimus O.Tatarovui ir pakeitė grupę prokurorų, kuriems buvo paskirta ši byla. Tuomet ji atėmė bylą iš Ukrainos nacionalinio kovos su korupcija biuro, vadinamo NABU, ir perdavė ją I.Bakanovo SBU, po to byla žlugo.

I.Bakanovui dangus griuvo netrukus po to, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Balandžio mėnesį V.Zelenskis iš pareigų išleido du aukščiausio rango Saugumo tarnybos generolus – Andrijų Naumovą ir Serhijų Krivoručką, nes jie, pasak prezidento, „sulaužė priesaiką ir išdavė tėvynę“. A. Naumovas – buvęs SBU vidaus saugumo vadovas, o A. Krivoručkas vadovavo Saugumo tarnybai Chersono srityje, kur Rusijos invazija judėjo itin sėkmingai.

Liepos 16 d. Valstybinis tyrimų biuras pranešė, kad buvo sulaikytas aukšto rango Saugumo tarnybos pareigūnas už žvalgybinės ir slaptos informacijos nutekinimą Rusijos specialiosioms tarnyboms.

Nors biuras nenurodė pareigūno pavardės, dienraštis „Ukrainska pravda“ jį įvardijo kaip Olehą Kuliničių, buvusį SBU vadovo Kryme pavaduotoją.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis paskyrė O. Kuliničių 2020 m. spalį, o šių metų kovo 2 d. jį atleido. V. Zelenskis savo liepos 17 d. kalboje, kuriame aiškino I.Bakanovo ir I.Venediktovos atleidimą, paminėjo O.Kuliničiaus atvejį, nenurodydamas jo vardo ir pavardės.

V.Zelenskiui lojali vyriausioji prokurorė

Nuo pat Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios I.Venediktova save pozicionavo kaip Rusijos karo nusikaltimų tyrimų vadovę.

Tačiau dar prieš invaziją ji susilaukdavo kaltinimų, kad nevykdė bylų prieš aukšto rango pareigūnus ir įstatymų leidėjus, įtariamus korupcija, pavyzdžiui, Kijevo apygardos administracinio teismo vadovą Pavlo Vovką, V. Zelenskio administracijos vadovo pavaduotoją O.Tatarovą ir V.Zelenskio partijai atstovaujančius parlamento narius.

Pasak buvusio laikraščio vyriausiojo redaktoriaus, 2021 m. I.Venediktova darė spaudimą Ukrainos laikraščiui anglų kalba „Kyiv Post“ dėl jame išspausdintų kritiškų straipsnių apie jos, kaip prokurorės, veiklą. Praėjus keliems mėnesiams po spaudimo kampanijos, kurią I.Venediktova neigė vykdžiusi, savininkas uždarė „Kyiv Post“ ir atleido visus jo darbuotojus.

I.Venediktovos pakeitimas

Liepos 17 d. generalinio prokuroro pareigas laikinai einančiu generaliniu prokuroru paskirtas O.Symonenko turi prieštaringą praeitį.

2020 m. jis pasinaudojo Kijevo Pečersko apygardos teismo sprendimu kaip pretekstu iš Ukrainos nacionalinio kovos su korupcija biuro atimti kyšininkavimo bylą, kurioje kaltinamas V. Zelenskio administracijos vadovo pavaduotojas Olehas Tatarovas. Byla buvo perduota I.Bakanovo Ukrainos saugumo tarnybai, kuri ją „įdėjo į stalčius“.

Biuras įsitikinęs, kad O.Tatarovo bylos perdavimas buvo neteisėtas. Pasak NABU, pagal Ukrainos įstatymus O.Tatarovo kyšininkavimo byla priklauso jo jurisdikcijai.

2021 m. O.Symonenko dalyvavo O.Tatarovo surengtame gimtadienio vakarėlyje, rodo naujienų svetainės „Ukrainska Pravda“ atliktas tyrimas.

NABU

Atleidimai sutapo su V. Zelenskio raginimu paskirti vyriausiąjį kovos su korupcija prokurorą.

Nuo politinės įtakos nepriklausomo prokuroro paskyrimas buvo vienas iš pagrindinių Ukrainos Vakarų partnerių ir paramos teikėjų reikalavimų. Tai taip pat yra viena iš galimų Ukrainos narystės Europos Sąjungoje sąlygų.

2021 m. atranka beveik baigėsi, tačiau provyriausybinės komisijos nariai ne kartą blokavo konkurso nugalėtojo, NABU detektyvo Oleksandro Klymenko, gavusio daugiausia balų, paskyrimą. O.Klymenko viešai laikomas nepriklausomu.

Vyriausiojo antikorupcinio prokuroro pareigybė laisva nuo 2020 m., todėl I.Venediktova galėjo vykdyti antikorupcinio prokuroro pareigas. Anot kovos su korupcija aktyvistų, dėl to ji nuo to laiko užblokavo visas svarbiausias korupcijos bylas.

V. Zelenskis taip pat sakė, kad reikėtų paspartinti naujo NABU vadovo atranką. Biuro vadovo Artemo Sytnyko kadencija baigėsi balandį, tačiau jį pakeisiančio asmens atranka dar nepradėta.

Parengta pagal „The Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.