Už aukštų Ukrainos pareigūnų atleidimų – aiškus V. Zelenskio planas: paaiškino, kuo ypatingas pagrindinis tikslas

Atleisdamas generalinę prokurorę, šalies saugumo tarnybos (SBU) vadovą ir dar jo 28 darbuotojus, prezidentas Volodymyras Zelenskis pademonstravo agresyvesnį požiūrį į penktąją koloną, trukdančią Ukrainos karinėms pastangoms ir operacijoms.

V. Zelenskis.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 9:06 PM, atnaujinta Jul 19, 2022, 9:18 PM

Kovodama su Rusija mūšio lauke, Ukraina taip pat kariauja kitame, labiau šešėliniame fronte – ieško šnipų ir kolaborantų vyriausybėje ir visuomenėje, teikiančių svarbią pagalbą Rusijos pajėgoms.

Nors absoliuti dauguma Ukrainos visuomenės susitelkė ginti šalį, šalies pareigūnai teigia, kad Rusijos šalininkai praneša apie Ukrainos objektų, pavyzdžiui, karo įgulų ar amunicijos sandėlių, buvimo vietas. Buvo gaunama nemažai pranešimų apie dvasininkus, slėpusius rusų karininkus ir informavusius apie ukrainiečių aktyvistus Rusijos okupuotose teritorijose. Kitas koloboravimo atvejis – vietos pareigūno teigimu, kolaborantai nuo tiltų pašalino sprogmenis ir leido rusų kariams saugiai pervažiuoti tiltus.

Problema tapo dar ryškesnė, kuomet liepos 17 d. vakarą prezidentas V.Zelenskis laikinai nuo pareigų nušalino du aukšto rango teisėsaugos pareigūnus, teigdamas, kad jie nepakankamai ryžtingai išaiškino valstybės išdavikus. Tai buvo pirmas didesnio masto vadovybės pertvarkymas nuo karo pradžios.

Paskelbęs apie aukšto rango teisėsaugos pareigūnų nušalinimą nuo pareigų, V. Zelenskis pridūrė, kad be šių atvejų, pradėta daugiau nei šimtas tyrimų dėl išdavystės, taip pabrėždamas problemos, kuri gali suteikti lemiamą pranašumą Rusijai, gilumą. Vyriausybėje, bažnyčiose ir žvalgybos agentūrose dirbančių šnipų bei Rusijai palankių piliečių rytuose keliama grėsmė Ukrainą kamuoja jau daugelį metų, tačiau karo metu ji tapo dar aktualesnė.

Ukrainos prezidentas pirmadienį pranešė, kad atleido 28 šalies saugumo tarnybos (SBU) darbuotojus. Šią tarnybą sudaro 27 tūkst. darbuotojų, kas paverčia ją didžiausia Europoje. Vakarų sąjungininkai mano, kad saugumo tarnyba turi per daug veiklos sričių, todėl ji gali būti korumpuota ir yra pernelyg nutolusi nuo vienos svarbiausių savo užduočių – šnipų medžioklės.

„Toks nusikaltimų prieš valstybės nacionalinio saugumo pagrindus skaičius ir nustatyti Ukrainos saugumo pajėgų darbuotojų ir Rusijos specialiųjų tarnybų ryšiai kelia labai rimtų klausimų atitinkamiems vadovams“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Vienas iš pareigūnų, kuriuos V. Zelenskis sekmadienį nušalino nuo pareigų, buvo vidaus žvalgybos agentūros vadovas Ivanas Bakanovas, prezidento vaikystės draugas. Kita buvo Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova. Nors V. Zelenskis jų neapkaltino išdavyste, jis užsiminė, kad jie užmerkė akis prieš išdavikus, užimančius svarbius postus.

„Kiekvieno saugumo sektoriaus ir teisėsaugos institucijų pareigūno veiksmai ir bet koks neveiklumas bus įvertinti“, – patikino V. Zelenskis.

Prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Andrijus Smirnovas pirmadienį buvo aštresnis, sakydamas, kad abu pareigūnai buvo nušalinti dėl to, kad nesugebėjo „išvalyti“ savo agentūrų nuo kolaborantų.

„Visi ilgai laukė konkretesnių, o gal ir radikalesnių rezultatų“, – sakė A. Smirnovas.

Žvalgybos tarnyba kelia ypatingą problemą Ukrainai, nes daugelis jos vadovų yra baigę KGB mokyklas, sakė Volodymyras Arjevas, parlamento narys iš opozicinės partijos, kuri prieš sekmadienį įvykusį atleidimą kaltino V. Zelenskį neveiklumu šiuo klausimu.

„Žinoma, tai nelengva užduotis, – sakė V. Arievas. – Jie nevaikšto koridoriais su ženkleliu, ant kurio užrašyta: „Aš esu KGB.“

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės per karą Ukrainai pateikė daugybę žvalgybos duomenų, tačiau amerikiečių pareigūnai teigia, kad pareigūnų atleidimą lėmė ne koks nors netinkamas šios informacijos tvarkymas.

Aukščiausių saugumo pareigybių perskirstymas buvo pirmas išorinis ženklas, kad V. Zelenskio komandoje, kuri karo metu buvo nepaprastai darni, įvyko nesutarimų. Ukrainos žiniasklaida ir opozicijos politikai siūlė alternatyvias sukrėtimų priežastis, įskaitant didėjantį tarptautinį A. Venediktovos, kaip agresyvios karo nusikaltimų kaltintojos, žinomumą. Kai kurie pareigūnai baiminasi, kad šie procesai gali paskatinti atsakomuosius Rusijos rankose esančių ukrainiečių kalinių persekiojimus.

V. Zelenskis sakė, kad daugiau kaip 60 prokurorų ir vidaus žvalgybos agentų po invazijos liko Rusijos okupuotoje teritorijoje ir bendradarbiavo su Maskva. Jis sakė, kad valdžios institucijos pradėjo 651 baudžiamąjį tyrimą dėl policijos pareigūnų, prokurorų ir kitų saugumo pareigūnų.

Nuo karo pradžios buvo sulaikyta ir perduota Ukrainos saugumo tarnybai daugiau kaip 800 žmonių, įtariamų sabotažu ir žvalgyba rusų naudai, daugelis jų – civiliai, praėjusį mėnesį sakė Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Jevgenijus Jeninas.

Ukrainiečiai neseniai sužlugdė rusų sąmokslą, kurio tikslas buvo pasikėsinti į Ukrainos vyriausybės vadovybę, nurodėJ. Jeninas. Šiuo metu teisėsaugos institucijos valdo 123 kontržvalgybos grupes, kurias iš viso sudaro mažiausiai 1 500 narių, sakė jis.

Kaimuose ir miesteliuose, esančiuose karo fronto linijoje Rytų Ukrainoje, labiausiai prorusiškame šalies regione, kariai nuolat nerimauja dėl grėsmės, kurią kelia priešo šalininkai, pranešantys apie jų pozicijas arba padedantys nukreipti Rusijos artilerijos ugnį.

Nukentėjusios Rusijos pajėgos sustabdė savo siekį užimti teritoriją regione, tačiau toliau naudoja savo artilerijos pranašumą, kad apšaudytų Ukrainos miestus ir karinius dalinius. Netrukus tikimasi atnaujinti puolimą.

Iki praėjusio mėnesio kovų dėl rytinio Lysyčansko miesto įkarščio dauguma civilių gyventojų pabėgo, tačiau dalis likusiųjų demonstravo atvirą panieką Ukrainos gynėjams.

„Mes esame rusų tauta, – sakė vienas miesto turgaus gyventojas, atsisakęs nurodyti savo vardą ir pavardę. – Jūs galite mus nužudyti, bet negalite mūsų nugalėti.“

Kremlius uždarė nepriklausomas naujienų organizacijas, todėl žiūrovams Rusijoje ir šalininkams Rytų Ukrainoje pateikia iškreiptą Ukrainos ir karo vaizdą.

Ukrainos Donecko srities, kuri patiria vis intensyvesnes artilerijos atakas, policijos viršininkas Ruslanas Osipenka sakė, kad įtariamų informatorių sekimas ir sulaikymas yra vienas svarbiausių jo prioritetų. Jo pajėgos turi padalinį, skirtą stebėti socialinės žiniasklaidos kanalus, kad aptiktų asmenis, perduodančius informaciją apie karinę veiklą ir taikinius Rusijos pajėgoms.

Jis sakė, kad informatorių būna įvairių tipų ir jie dažnai veikia dėl pažadų gauti postą būsimoje Rusijos kontroliuojamoje administracijoje.

„Jie gali būti ir jauni, ir seni, – sakė ukrainietis interviu pirmadienį savo laikinoje bazėje Pokrovsko mieste. – Rusijos specialiosios tarnybos dirba šia kryptimi, mes tai žinome.“

Ukrainos įstatymų leidėjas Mykyta Poturajevas, neseniai subūręs parlamentinį komitetą bendradarbiavimui tirti, sakė, kad Maskvai lojalūs stačiatikių kunigai sakė prorusiškus pamokslus, teikė rusams patarimus dėl taikinių ir informavo apie ukrainiečių aktyvistus.

Pasak jo, viename rusų okupuotame kaime kunigas padėjo apgyvendinti rusų karininkus vietiniuose namuose ir pasirūpino sandėliu šaudmenims laikyti.

Tačiau infiltracija į šalies žvalgybos tarnybą ir prokuratūrą – tas pačias institucijas, kurios turėtų ieškoti išdavikų ir juos persekioti – yra ypač klastinga.

Savo dekrete, kuriuo atleido V. Bakanovą, V. Zelenskis citavo karo padėties įstatymo straipsnį, susijusį su „tarnybinių pareigų nevykdymu, dėl kurio nukentėjo žmonės arba atsirado kitų sunkių padarinių“.

Dekrete nenurodyta, kokios aukos ar pasekmės, tačiau pirmadienį Kijeve pasklido spėlionės, kad V. Bakanovas buvo nušalintas dėl akivaizdžių žvalgybos klaidų pirmosiomis karo dienomis pietiniame Chersono mieste, kurį rusai užėmė beveik be kovos. Vietos pareigūnai Chersone perėjo į kitą pusę, o nuo tiltų aplink miestą buvo pašalinti sprogmenys, teigė opozicijos parlamento narys A. Arievas.

Kovo pabaigoje V. Zelenskis atėmė dviejų saugumo tarnybos generolų laipsnius, pavadinęs juos išdavikais. Vienas jų vadovavo Chersono regionui, o kitas invazijos išvakarėse pabėgo iš Ukrainos ir tik po kelių mėnesių buvo sulaikytas Serbijoje, apkaltintas bandymu kontrabanda įvežti į šalį grynuosius pinigus ir smaragdus.

Vienas iš parlamento narių, su jokia partija nesusijęs Oleksijus Hončarenko, apie V. Zelenskio nuorodą į „sunkias pasekmes“ pasakė: „Vertimas: dėl Chersono pasidavimo“.

Saugumo tarnyba, vadinama ukrainietiškais inicialais SBU., yra pagrindinė šalies vidaus saugumo ir žvalgybos institucija, sovietinių laikų KGB įpėdinė Ukrainoje.

Verslininkų grupės teigė, kad korumpuoti agentai, susikompromitavę ir galintys būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, tapo lengvu Rusijos verbavimo objektu.

„Siurprizas, siurprizas, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė pirmaujančio Ukrainos investicinio banko „Dragon Capital“ analitikas Serhijus Fursa apie V. Zelenskio kaltinimus išdavyste tarnyboje. – Kokią pamoką mums davė šis karas? Korumpuotas žmogus yra geriausias V.Putino draugas.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.