JAV ir Ukrainos pirmosios ponios vėl susitiko, šįkart – Baltuosiuose rūmuose

Jill Biden ir Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska antradienį susitiko antrą kartą, šįkart – Baltuosiuose rūmuose.

 Jill Biden ir Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Jill Biden ir Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 10:18 AM

JAV prezidentas Joe Bidenas, kuris yra sakęs, kad jo šalis rems Ukrainos kovą su Rusija „kiek reikės“, padėjo savo žmonai sutikti Volodymyro Zelenskio sutuoktinę, šios automobiliui sustojus prie įėjimo. Prezidentas įteikė O. Zelenskai puokštę su saulėgrąžomis – Ukrainos nacionalinėmis gėlėmis.

Abi moterys, kurios pirmą kartą buvo susitikusios Rytų Europoje per Motinos dieną, apsikabino, papozavo nuotraukoms ir nuėjo į Baltuosius rūmus, kur administracija informavo O. Zelenską, kaip JAV bando padėti dėl karo psichologiškai ir emociškai kenčiantiems ukrainiečiams.

O. Zelenskos šios savaitės vizitas Vašingtone sulaukia daug dėmesio.

„Labai malonu vėl pasimatyti su jumis“, – sakė J. Biden. Ji prisiminė jų pirmą susitikimą gegužės 8 dieną, surengtą JAV pirmajai poniai lankantys Rytų Europoje ir iš Slovakijos nuvažiavus į Vakarų Ukrainą pasimatyti su O. Zelenska. Tuomet O. Zelenska viešumoje pasirodė pirmą kartą nuo vasario pabaigos, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė užpulti Ukrainą.

J. Biden gegužę lankėsi Rumunijoje ir Slovakijoje, siekdama pademonstruoti paramą ukrainiečiams, daugiausia moterims ir vaikams, pabėgusiems į šias šalis po Rusijos invazijos.

„Kai grįžau, vienas iš mano pasakytų dalykų – kad negalima nuvažiuoti į karo zoną ir grįžus nejausti žmonių, kuriuos sutikau, sielvarto ir skausmo“, – sakė J. Biden, prisimindama, kaip O. Zelenska supažindino ją su daugeliu pabėgėlių.

„Tuomet paprašėte manęs kalbėti psichikos sveikatos klausimais, tad sugrįžau ir pasikalbėjau su savo komanda“, – sakė J. Biden. Ji pridūrė nusiuntusi O. Zelenskai laišką ir jame papasakojusi, „ką darome, kad padėtume motinų ir vaikų, tikrai, aiškiai patyrusių didelę tragediją ir žiaurius nusikaltimus, psichinei sveikatai“.

J. Biden, prie kurios prisidėjo JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Linda Thomas Greenfield ir kiti administracijos pareigūnai, sakė, kad jie paeiliui informuos O. Zelenską, kaip jų agentūros padeda ukrainiečiams. Susitikime dalyvavo ir JAV viceprezidentės Kamalos Harris vyras Dougas Emhoffas.

Kol amerikiečių ir ukrainiečių žurnalistai buvo kambaryje, O. Zelenska nekalbėjo.

Pasisakys Ukrainos vardu

Prieš atvykdama į Baltuosius rūmus O. Zelenska antradienį ukrainiečių vardu atsiėmė žmogaus teisių apdovanojimą, skirtą pagerbiant jų kovą už laisvę. Disidentų apdovanojimą už nuopelnus žmogaus teisėms įteikė JAV antikomunistinė ne pelno organizacija „Victims of Communism Memorial Foundation“.

„Garbė būti čia ir priimti šį apdovanojimą kiekvieno ukrainiečių vyro ir kiekvienos moters, šiandien kovojančių su Rusijos agresija, vardu“, – per vertėją pasakė O. Zelenska.

Prieš vizitą Baltuosiuose rūmuose O. Zelenska pirmadienį susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir JAV Tarptautinės plėtros agentūros administratore Samantha Power.

Trečiadienį O. Zelenska Kapitolijuje turi kreiptis į JAV Kongresą. Ankstesniu karo etapu į JAV Kongresą panašiai kreipėsi jos vyras.

Pirmaisiais karo mėnesiais O. Zelenska su dviem poros vaikais buvo dingusi iš viešumos, bet po Motinos dieną įvykusio susitikimo su J. Biden Ukrainos pirmoji ponia reiškiasi vis aktyviau.

V. Zelenskis apie savo žmonos kelionę į Vašingtoną pakalbėjo tradiciniame vakaro pranešime ukrainiečiams. Jis sakė, kad O. Zelenska kalbės JAV Kongresui visų ukrainiečių motinų ir moterų vardu.

„Tikrai manau, jog tai išgirs tie, nuo kurių priklauso sprendimų priėmimas JAV“, – sakė V. Zelenskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.