Kinija pasmerkė JAV karo laivo praplaukimą Taivano sąsiauriu

Trečiadienį Kinija pasmerkė Vašingtoną kaip „taikos naikintoją“ Taivano sąsiauryje po pastarojo JAV karo laivo praplaukimo šiuo vandens keliu.

„Arleigh Burke“ klasės minininkas „USS Benfold“ atliko įprastą plaukimą sąsiauriu „per tarptautinius vandenis“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Arleigh Burke“ klasės minininkas „USS Benfold“ atliko įprastą plaukimą sąsiauriu „per tarptautinius vandenis“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 12:17 PM

Pekinas laiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią vieną dieną susigrąžins, o siauras vandens ruožas, skiriantis salą nuo žemyninės Kinijos, yra šalių nesutarimo karštasis taškas. Kitaip nei Pekinas, JAV ir kitos valstybės laiko sąsiaurį tarptautiniais vandenimis, todėl atvirais visiems, šiemet JAV karo laivai beveik kiekvieną mėnesį plaukė šiuo maršrutu. JAV septintasis laivynas pranešė, kad antradienį „Arleigh Burke“ klasės minininkas „USS Benfold“ atliko įprastą plaukimą sąsiauriu „per tarptautinius vandenis“.

Savo ruožtu Kinija trečiadienį pranešė dislokavusi jūrų ir oro pajėgas, kad „stebėtų visą procesą“. „Dažnos JAV provokacijos (...) visiškai įrodo, kad Jungtinės Valstijos griauna taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje ir kelia riziką“, – sakė pulkininkas Shi Yi. Jis pridūrė, kad Kinijos pajėgos visada „didelės parengties, kad ryžtingai apsaugotų nacionalinį suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

Birželio mėnesį Taipėjus susikirto su Pekinu dėl pastarojo pozicijos, kad sąsiauris nėra tarptautiniai vandenys, ir apkaltino Kiniją, kad ji savo teritorinėmis pretenzijomis kelia pavojų regioninei taikai. Pastaraisiais metais Taivano sąsiauriu plaukė Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos ir Australijos karo laivai, tai sukėlė Pekino protestus.

„USS Benfold“ praplaukė tuo metu, kai su vizitu Taivane viešėjo buvęs JAV gynybos sekretorius Marko Esperas. Per susitikimą su prezidente Tsai Ing-wen jis pavadino Taivaną „geru draugu, kurį turime palaikyti ir ginti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.