Per policijos reidą Rio de Žaneiro lūšnyne žuvo mažiausiai 18 žmonių

Mažiausiai 18 žmonių žuvo per vėliausią policijos reidą prieš organizuotas nusikaltėlių grupes Rio de Žaneiro lūšnynuose, ketvirtadienį pranešė Brazilijos pareigūnai.

Mažiausiai 18 žmonių žuvo per vėliausią policijos reidą prieš organizuotas nusikaltėlių grupes Rio de Žaneiro lūšnynuos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mažiausiai 18 žmonių žuvo per vėliausią policijos reidą prieš organizuotas nusikaltėlių grupes Rio de Žaneiro lūšnynuos.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-22 08:40

Tarp žmonių, žuvusių per reidą Vokiečių kompleksu vadinamame lūšnyne, yra teisėsaugos pareigūnas ir tame rajone gyvenusi moteris. Kiti 16 žuvusiųjų, kaip manoma, yra organizuotų nusikaltėlių grupių nariai, spaudos konferencijoje paskelbė policijos atstovas.

Didžiulėje operacijoje dalyvavo apie 400 policininkų, 10 šarvuotų transporto priemonių ir keturi sraigtasparniai.

Taikinys buvo viena nusikalstama grupė, plėšdavusi transporto priemones, vežančias krovinius bankams ir kitoms kompanijoms.

Policijos atstovas Ivanas Blazas sakė, kad operacijos tikslas buvo sustabdyti nusikalstamų gaujų „ekspansionistinę politiką“ Vokiečių komplekse.

Viešojo teisių gynėjo biuras ir Brazilijos advokatų asociacijos žmogaus teisių komisija naujienų agentūrai AFP atskirai sakė gavę informacijos, kad per reidus žuvo 20 žmonių, įskaitant policininką ir praeivę.

Prezidentas Jairas Bolsonaro apgailėjo 38 metų policininko Bruno de Paulos Costos žūtį, bet jokių kitų žuvusių žmonių nepaminėjo.

„Jis žuvo po susidūrimo su nusikaltėliais“, – sakoma kraštutinių dešiniųjų lyderio pareiškime, paskelbtame socialinėje žiniasklaidoje.

Už operaciją atsakingas pulkininkas Rogerio Lobasso pareiškė užuojautą dėl 50 metų moters žūties ir sakė, kad incidento aplinkybės tiriamos.

Moters partneris naujienų svetainei G1 sakė, kad policija į ją šovė, kai jiedu buvo sustoję prie šviesoforo.

„Jie šovė į automobilį. Tik pamačiau, kad ji šalia manęs susmuko. Kai pažiūrėjau, jos krūtinėje buvo skylė“, – sakė Denilsonas Gloria.

„Žiauriai užpulti“

Kalbėdami su vietos žiniasklaida favelos gyventojai kaltino saugumo pajėgas užpuolus civilius gyventojus ir surengus reidus jų namuose, vykstant intensyviam pareigūnų ir įtariamų nusikaltėlių susišaudymui.

Keliuose socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose, kurių autentiškumo AFP nepavyko iš karto patikrinti, užfiksuoti šūviai į policijos sraigtasparnį ir padegtos barikados, užkertančios kelią saugumo pajėgoms.

Teisėsaugos institucijos gynė savo pareigūnų elgesį operacijos metu, sakydamos, kad jie buvo „žiauriai užpulti“ taikant „karinę ir partizaninę“ taktiką, o įtariamus gaujos narius kaltino panaudojus civilius gyventojus kaip gyvuosius skydus.

Policija dažnai rengia reidus Rio de Žaneiro lūšnynuose, siekdama kovoti su organizuotu nusikalstamumu ir prekyba narkotikais.

Gegužę per ankstyvą rytą surengtą reidą ant kalvos šlaito netoli Rio de Žaneiro tarptautinio oro uosto įsikūrusioje Vila Kruzeiro faveloje žuvo 22 žmonės, tarp jų viena praeivė.

Pernai gegužę per policijos reidą Žakarezinjos faveloje žuvo 28 žmonės, įskaitant vieną policininką. Tai buvo didžiausias skaičius aukų per tokią operaciją miesto istorijoje.

Ketvirtadienio policijos operaciją, kaip ir gegužės mėnesio reidą, vietos gyventojai kritikavo dėl didžiulės jėgos panaudojimo.

Gyventojai ir aktyvistai dažnai smerkia pareigūnų piktnaudžiavimą per tokias kovos su nusikalstamumu operacijas, įskaitant įtariamųjų egzekucijas be teismo. Teigiama, kad tokie veiksmai dažnai lieka nenubausti.

Rio de Žaneiro policijos pareigūnai buvo įpareigoti šiemet pradėti naudoti prie uniformų pritaisomus vaizdo registratorius, kad būtų filmuojami visi jų tarnybos metu atliekami veiksmai.

Dar neaišku, ar per vėliausią reidą policija naudojo tokias kameras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.