Seniausias prezidentas JAV istorijoje: J. Bideno amžius tampa kliūtimi ne tik Baltiesiems Rūmams, bet ir visai Demokratų partijai

JAV prezidentas Joe Bidenas yra sakęs, kad planuoja kandidatuoti antrai kadencijai, tačiau jo amžius tapo nepatogiu klausimu tiek jam, tiek visai Demokratų partijai.

J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>Capital pictures/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>Capital pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 10:52 PM, atnaujinta Jul 23, 2022, 9:32 AM

Išvykdamas į keturių dienų kelionę po Artimuosius Rytus, prezidentas J. Bidenas tikriausiai bus labiau pailsėjęs, nei būtų buvęs, jei būtų laikęsis pradinio plano.

Iš pradžių ši kelionė buvo pridėta prie kitos praėjusio mėnesio kelionės į Europą, kuri būtų buvusi varginantis 10 dienų žygis po užsienį, kol J. Bideno komandai tapo aišku, kad 79 metų prezidentui tokia ilga kelionė gali būti be reikalo varginanti arba, kaip dienraščiui „New York Times“ sakė vienas pareigūnas, „beprotiška“.

Padėjėjai taip pat nurodė politines ir diplomatines priežastis, dėl kurių papildomi sustojimai po kelių savaičių buvo perorganizuoti į atskirą kelionę, tačiau iš tikrųjų seniausio Amerikos istorijoje prezidento darbotvarkė yra labai sudėtinga. Kadangi J. Bidenas tvirtina, kad planuoja kandidatuoti antrai kadencijai, jo amžius vis dažniau tampa nepatogiu klausimu jam, jo komandai ir partijai.

Praėjus vos pusantrų metų po pirmosios kadencijos, J. Bidenas jau yra daugiau nei metais vyresnis už Ronaldą Reiganą tuo metu kai jis pabaigė savo antrą kadenciją.

Jei 2024 m. J. Bidenas pradės dar vieną kampaniją, jis prašys šalies išrinkti lyderį, kuriam kadencijos pabaigoje bus 86-eri, ir taip išbandys amžiaus ir prezidentavimo ribas. Apklausos rodo, kad daugelis amerikiečių mano, jog J. Bidenas yra per senas, o kai kurie demokratų strategai nemano, kad jis turėtų vėl kandidatuoti.

Remiantis „New York Times“ ir Sienos koledžo apklausa, prezidentas J. Bidenas susiduria su nerimą keliančiomis abejonėmis savo paties partijos viduje.

64 proc. demokratų rinkėjų teigia, kad 2024 m. prezidento rinkimų kampanijoje pirmenybę teiktų naujam lyderiui, nes rinkėjai visoje šalyje nusivylė jo vadovavimu, suteikdami jam menką 33 proc. pritarimo darbui reitingą.

Nepritarimas J. Bidenui ir noras žengti nauja kryptimi buvo ypač juntamas tarp jaunesnių rinkėjų. Apklausoje 94 proc. jaunesnių nei 30 metų demokratų teigė, kad norėtų kito kandidato į prezidentus.

„Aš tiesiog tai pasakysiu: noriu jaunesnio kraujo, – sakė 38 metų ikimokyklinio ugdymo mokytoja Nikole Farrier iš Rytų Tawaso, nedidelio miestelio Mičigano šiaurėje. – Man taip atsibodo, kad mūsų šaliai vadovauja visi seni žmonės. Nenoriu, kad kas nors belstųsi į mirties duris.“

Nenuostabu, kad Vašingtone tai jautri tema. Daugiau nei tuzinas dabartinių ir buvusių vyresniųjų pareigūnų ir patarėjų „New York Times“ teigė, kad J. Bidenas išliko intelektualus, per susitikimus užduodavo protingus klausimus, klausinėjo padėjėjų apie ginčytinus dalykus, skambindavo jiems vėlai vakare, atrasdavo silpnąją atmintinės 14 puslapio vietą ir iki pat paskutinės minutės perrašinėdavo kalbas, pavyzdžiui, praėjusį penktadienį pasakytas pastabas dėl abortų.

Tačiau jie pripažino, kad J. Bidenas atrodo vyresnis nei vos prieš kelerius metus, o tai yra politinė atsakomybė, kurios neįmanoma išspręsti tradicinėmis Baltųjų rūmų gudrybėmis, tokiomis kaip personalo pertvarkymai ar nauji komunikacijos planai.

Jo energijos lygis, nors ir įspūdingas jo amžiaus žmogui, nėra toks, koks buvo, ir kai kurie padėjėjai tyliai nerimauja dėl prezidento. Eidamas jis dažnai svyruoja, ir padėjėjai nerimauja, kad jis gali suklupti. Per viešus renginius jis vis dažniau klimpsta savo kalbose, komandai sulaikius kvėpavimą ir stebint, ar jam pavyks ištverti iki galo ir nepadaryti klaidų.

Nors Baltųjų rūmų pareigūnai tvirtina, kad nesudaro jokių ypatingų sąlygų, kaip tai darė R. Reigano komanda, privačiai jie stengiasi kiek įmanoma labiau saugoti J. Bideno savaitgalius Delavere. Paprastai jis dirba penkias arba penkias su puse dienos per savaitę, nors prireikus yra kviečiamas bet kurią valandą nepriklausomai nuo dienos.

Naktimis jis būna nepastebimas viešumoje ir dalyvavo mažiau nei perpus mažiau spaudos konferencijų ar interviu nei pastarojo meto pirmtakai.

Kai praėjusį mėnesį J. Baidenas nukrito nuo dviračio, Baltųjų rūmų tarnautojai su nuoskauda pastebėjo, kad tai buvo viena svarbiausių savaitės istorijų – nesvarbu, kad prezidentas treniruojasi penkis rytus per savaitę, dažnai su fizinio rengimo treneriu, arba kad daugelis jo amžiaus vyrų beveik nebevažinėja dviračiais.

Pats J. Bidenas sakė, kad klausimai apie jo fizinę formą yra pagrįsti, net jei jis patikino amerikiečius, kad yra geros formos. Tačiau net ir kai kuriems gerbėjams kyla klausimas, ar tai tęsis dar šešerius metus.

„Tikrai manau, kad nederėtų siekti šių pareigų sulaukus 80 ar daugiau metų, – sakė Keturių JAV administracijų vyresnysis patarėjas Davidas Gergenas. – Man ką tik sukako 80 metų ir per pastaruosius dvejus ar trejus metus supratau, kad man būtų neprotinga bandyti vadovauti kokiai nors organizacijai. Jūs nesate toks akylas, koks buvote anksčiau.“

Žinoma, kiekvienas žmogus sensta skirtingai, o kai kurie ekspertai J. Bideną priskiria „super senjorų“ kategorijai, kurie išlieka neįprastai geros fizinės formos, nors ir sulaukia daugiau metų.

„Šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad J. Bideno amžius turėtų turėti nors menkiausią reikšmę, – sakė 2020 m. kandidatų amžių tyręs Ilinojaus universiteto Čikagoje ilgaamžiškumo specialistas S. Džėjus Olšanskis. – Jei žmonėms nepatinka jo politika, nepatinka tai, ką jis sako, viskas gerai, jie gali balsuoti už ką nors kitą. Bet tai neturi nieko bendra su tuo, kiek jam metų“.

Vis dėlto profesorius S.Olšanskis sakė, kad pagrįstai kyla klausimas, ar taip bus ir sulaukus 86 metų.

„Tai teisingas klausimas, – sakė jis. – Negalima pagražinti senėjimo. Senstant viskas vyksta ne taip, kaip reikia, ir kuo vyresni tampame, tuo labiau didėja rizika.“

Baltieji rūmai atmetė mintį, kad J. Bidenas yra kas nors kita nei septynias dienas dirbantis šalies lyderis.

„Prezidentas J. Bidenas dirba kiekvieną dieną, o kadangi vadovai savo pareigas gali vykdyti iš bet kurios pasaulio vietos, jau seniai įprasta, kad savaitgalius jie praleidžia ne Baltuosiuose rūmuose“, – sakė spaudos sekretoriaus pavaduotojas Andrew Batesas atsakydamas į „New York Times“ publikaciją.

Lapkričio mėn. prezidento medicininėje ataskaitoje nurodyta, kad jis serga prieširdžių virpėjimu, tačiau jis yra stabilus ir besimptomis. Ataskaitoje teigiama, kad J. Bideno „ambulatorinė eisena yra pastebimai stangresnė ir ne tokia sklandi kaip maždaug prieš metus“, o dėl gastroezofaginio refliukso jam tenka kosėti ir valytis gerklę – šie simptomai „tikrai atrodo dažnesni ir ryškesni“.

Tačiau apskritai prezidento gydytojas daktaras Kevinas C. O'Connoras pareiškė, kad jis yra „sveikas, energingas 78 metų vyras, galintis sėkmingai vykdyti prezidento pareigas“.

Vis dėlto klausimai dėl J. Bideno tinkamumo pakenkė jo visuomeninei padėčiai. Birželio mėnesį Harvardo Amerikos politinių studijų centro ir „Harris Poll“ atliktos apklausos metu 64 proc. rinkėjų manė, kad J. Bidenas yra per senas būti prezidentu, įskaitant 60 proc. 65 metų ir vyresnių respondentų.

J. Bideno viešos kalbos dar labiau pakurstė šią nuomonę. Kartais jis praranda minčių eigą, sunkiai įvardija vardus arba akimirkai atrodo sutrikęs. Ne kartą jis išaukštino viceprezidentę Kamalą Harris, vadindamas ją „prezidente Harris“.

J. Bidenas, kuris vaikystėje įveikė mikčiojimą, suklumpa dėl tokių žodžių kaip „kleptokratija“. Jis yra sakęs „Irano“, nors turėjo omenyje „ukrainiečių“, ir kelis kartus senatorių Marką Warnerį, demokratą iš Virdžinijos, pavadino „Džonu“, supainiodamas jį su mirusiu respublikonų senatoriumi tokiu vardu iš Virdžinijos.

Respublikonų žiniasklaida džiugiai pabrėžia tokius momentus, skelbia vaizdo įrašus, kartais perdėtus ar iškraipytus, kad J. Bidenas atrodytų dar blogiau.

J. Bidenas buvo garsus tuo, kad net ir būdamas jaunesnis buvo linkęs suklysti, o jo padėjėjai kaip ištvermės įrodymą nurodo jo ilgus susitikimus su masinių šaudynių aukų šeimomis arba kopimą virve per kelionę į Klivlendą praėjusią savaitę.

Vyresnysis patarėjas Mike'as Donilonas, pradėjęs dirbti J. Bidenui maždaug prieš 40 metų, sakė, kad nepastebėjo jokių pokyčių.

„Grįždamas iš ilgų kelionių, kai personalas būna išsekęs, jis norės praleisti keturias valandas planuodamas, kaip iš karto imtis vidaus politikos, kai daug jaunesni darbuotojai nori tik miegoti“, – sakė jis.

Ne pirmas kartas

J. Bidenas nėra pirmasis prezidentas, susidūręs su amžiaus klausimais. Šis klausimas ne kartą iškilo valdant prezidentui Donaldui Trumpui, kuris yra ketveriais metais jaunesnis. Sumažėjęs D. Trumpo žodynas, polinkis nuklysti į lankas, kartais nenuoseklios pastabos, lengvas darbo grafikas ir sunkumai apdorojant informaciją paskatino kritikus daryti išvadą, kad jis silpsta.

Vienu metu jam buvo sunku pakelti stiklinę vandens prie lūpų ir nužengti nuo rampos, be to, jis nieko nepaaiškinęs kreipėsi į ligoninę. Kadencijos pabaigoje jis gyrėsi išlaikęs pažinimo testą, skirtą demencijos požymiams nustatyti. Jei jis vėl kandidatuos 2024 m., tai gali būti dviejų vyrų, kurie dirbs sulaukę 80-ies, varžybos.

Iki šiol vyriausias prezidentas buvo R. Reiganas. Kai 1984 m. prastas pasirodymas debatuose trumpam sukėlė grėsmę jo perrinkimui, kitame susitikime jis atsigavo juokaudamas, kad nesinaudos „mano oponento jaunyste ir nepatyrimu“.

„Reiganas suprato šį klausimą ir intuityviai, ir buvo jį gerai apgalvojęs“, – sakė biografas Lou Cannonas.

Paskutiniaisiais Reigano gyvenimo metais nauji padėjėjai slapta vertino, ar gali tekti jį pašalinti iš pareigų pagal 25-ąją pataisą dėl neįgalumo, bet galiausiai padarė išvadą, kad jis vis dar tinkamas. Praėjus penkeriems metams po pasitraukimo iš Baltųjų rūmų, jam buvo diagnozuota Alzheimerio liga.

Vis dėlto padėjėjai stengėsi apriboti jo dienotvarkę, kurią griežtai kontroliavo pirmoji ponia Nensė Reigan.

„Tai viena pirmųjų pamokų, kurią gavome, – neperkrauti grafiko“, – prisiminė vienas iš tų padėjėjų Tomas Griskomas. Naktį taip pat nereikėjo siųsti pernelyg daug informacinių dokumentų.

J.Bideno patarėjai sako, kad jis priešinasi tokiam vadovavimui ir veržiasi kita kryptimi.

„Jis visą laiką rašo papildymus savo tvarkaraštyje, nesvarbu, ar tai būtų nauji CŽV skambučiai, ar naktiniai susitikimai su nariais“, – sakė personalo vadovo pavaduotoja Jennifer O'Malley Dillon, prižiūrinti jo kalendorių.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.