Praėjus mažiau nei 24 valandoms po pasirašyto susitarimo – Rusijos spjūvis į veidą: raketomis atakavo Odesos uostą

Šeštadienį Ukrainos pietiniame Odesos mieste nugriaudėjo virtinė sprogimų, kurie sudrebino vieną svarbiausių šalies uostų, praėjus mažiau nei 24 valandoms po to, kai buvo pasirašytas susitarimas, kuriuo siekiama užtikrinti milijonų tonų grūdų tranzitą Juodosios jūros keliais.

 Karas Ukrainoje. Odesa.<br>„Twitter“ nuotr.
 Karas Ukrainoje. Odesa.<br>„Twitter“ nuotr.
Liepos 22-ąją, Stambule susitarimą dėl grūdų eksporto i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Liepos 22-ąją, Stambule susitarimą dėl grūdų eksporto i<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 23, 2022, 2:21 PM, atnaujinta Jul 23, 2022, 5:01 PM

Šie smūgiai kelia pavojų, kad sudarytas susitarimas, kurį pavyko pasiekti tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai, kuriuo siekiama palengvinti Ukrainos grūdų gabenimą, gali būti sužlugdytas dar prieš pradedant jį įgyvendinti. Išpuoliai taip pat susiję su tuo, kad pastaruoju metu kovų svorio centras iš Ukrainos rytų persikėlė į šalies pietus.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olegas Nikolenko socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė, kad šiais smūgiais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „spjovė į veidą“ Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui António Guterresui ir Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui po to, kai jie „dėjo milžiniškas pastangas, kad pasiektų šį susitarimą“.

Šeštadienį Ukrainos pietinė karinė vadovybė pranešė, kad Rusijos pajėgos paleido keturias sparnuotąsias raketas „Kalibr“ į Odesą.

„Dvi raketas numušė priešlėktuvinės gynybos pajėgos, dvi pataikė į uosto infrastruktūros objektus“, – rašoma jos „Facebook“ puslapyje paskelbtame pareiškime.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas šeštadienį pareiškė, kad Rusijos raketų smūgiais buvo taikytasi į Odesos uoste esančias grūdų saugyklas, nors praėjo vos diena po to, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą, leisiantį atnaujinti ukrainietiškų grūdų eksportą iš šio uosto.

„Odesos uoste buvo konkrečiai smogta tiems objektams, kuriuose grūdai buvo rengiami išsiuntimui eksportui. Dvi raketos smogė būtent tai uosto infrastruktūrai, kur buvo grūdų“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė Jurijus Ihnatas.

„Matome, ko yra verti šie susitarimai su valstybe teroriste“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau šeštadienį Ukraina pranešė, kad Rusijos raketos smogė Juodosios jūros Odesos uostui.   

Šalies žemės ūkio ministras Mykola Solskis teigė, kad atakos turės įtakos Ukrainos pastangoms eksportuoti grūdus.

„Jei užpuolamas uostas, užpuolama viskas. Naudojate daug tos pačios infrastruktūros naftai, grūdams, – sakė jis. – Tai daro poveikį viskam – nesvarbu, kam smogsite“.

M.Solskis pridūrė, kad dalis sunaikintos infrastruktūros buvo „svarbi visam importui apdoroti“, tačiau sakė, kad Ukraina elgsis taip, tarsi susitarimas dėl grūdų vis tiek galiotų.

„Suprantame, kad vis dar kariaujame su Rusija, – sakė jis. – Mūsų susitarimas buvo su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija, o ne su Rusija.“

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka sakė, kad dėl Rusijos smūgių Odesoje įvyko 10 sprogimų, o dėl smūgių uoste kilo gaisras.

„Taip Rusija vykdo savo pareigą užtikrinti saugų Ukrainos grūdų eksportą, – rašė jis savo viešame kanale „Telegram“. – Dabar ne tik Vakarai, bet ir Kinija bei kitos šalys, kuriomis V.Putinas tikėjosi sumažinti sankcijų spaudimą, žino, kad Putinu negalima pasitikėti nė trupučio.“

Susitarimas buvo laikomas itin svarbiu siekiant sustiprinti pasaulinį tiekimą po to, kai smarkiai sumažėjęs Ukrainos grūdų eksportas sukėlė baimę dėl maisto trūkumo skurdesnėse šalyse.

J.Bideno administracijos pareigūnai penktadienį išreiškė skepticizmą, kad Rusija laikysis savo įsipareigojimų leisti saugiai plaukti laivams per Juodąją jūrą.

„Rusijos žodis niekada nėra pakankamai geras pats savaime. Iš tikrųjų viskas priklauso nuo noro iš tikrųjų įgyvendinti“, – sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas Džonas Kirbis. – Mums tai aišku, ir mes labai atidžiai stebėsime.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.