Maskva apsigalvojo ir pripažino smūgį Odesos uostui: teigia, kad taikėsi į katerį Okupantų gynybos ministerija pateikė dar kitą versiją

Per smūgį grūdų eksportui itin svarbiam Ukrainos Juodosios jūros Odesos uostui Rusijos raketos sunaikino Ukrainos „karinę infrastruktūrą“, sekmadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

M. Zacharova.<br>AP/Scanpix nuotr.
M. Zacharova.<br>AP/Scanpix nuotr.
 EPA/ELTA nuotr.
 EPA/ELTA nuotr.
 EPA/ELTA nuotr.
 EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 24, 2022, 12:57 PM, atnaujinta Jul 24, 2022, 2:21 PM

„Per didelio tikslumo smūgį raketos „Kalibr“ sunaikino karinę infrastruktūrą Odesos uoste“, – „Telegram“ platformoje pareiškė Marija Zacharova, atsakydama Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, teigusiam, kad po atakos dialogas su Maskva tampa vis labiau nepagrįstas.

M. Zacharova sakė, kad smūgis sunaikino Ukrainos „patrulinį katerį“.

Šeštadienį Ukraina apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „spjovus į veidą“ dėl susitarimo atblokuoti grūdų eksportą, jam tarpininkavo Jungtinės Tautos ir Turkija. V. Zelenskis tvirtino, kad smūgiai Odesai parodė, jog Maskva negali tesėti savo pažadų.

Tačiau Turkija šeštadienį pareiškė, kad Rusija paneigė esanti kaip nors susijusi su raketų smūgiu Odesai. „Rusai mums pasakė, kad jie visiškai neturi nieko bendra su šia ataka ir labai atidžiai nagrinėja šį klausimą“, – sakė Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras.

Ukrainos Vakarų sąjungininkės, įskaitant Didžiąją Britaniją ir JAV, pasmerkė ataką. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad išpuolis kelia „rimtų abejonių“, kiek patikimas Rusijos įsipareigojimas vykdyti susitarimą.

Ukrainos kariuomenė pranešė, kad jos oro gynyba numušė dvi sparnuotąsias raketas, bet dar dvi šeštadienį pataikė į uostą. Raketos paleistos kitą dieną, kai Kyjivas ir Maskva pasirašė svarbų susitarimą po kelis mėnesius trukusių derybų siekiant sušvelninti pasaulinę maisto krizę.

Tvirtina, kad smūgio Odesos uostui taikinys buvo JAV tiekiami ginklai

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jos raketų smūgiai Odesos uostui turėjo sunaikinti Jungtinių Valstijų tiekiamus ginklus.

Raketos buvo paleistos į laivų remonto infrastruktūrą, sekmadienį pranešė ministerija. Jos teigimu, smūgiai sunaikino Ukrainos karo laivą ir JAV tiekiamų raketų „Harpoon“ sandėlį. Naudodama tokias raketas, Ukrainos kariuomenė padarė didelių nuostolių Rusijos kariniam jūrų laivynui.

Per atakas taip pat smogta infrastruktūros objektams, skirtiems remontuoti ir modernizuoti Ukrainos karinio jūrų laivyno pajėgas, sakoma ministerijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.