JT žmogaus teisių vadovė smerkia „žiaurias“ Mianmaro chuntos egzekucijas

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovė pirmadienį pasmerkė „žiaurias ir regresyvias“ keturių kalinių egzekucijas Mianmare.

Mianmaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Mianmaras.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-25 19:20

Mianmaro chunta įvykdė mirties bausmę keturiems kaliniams, įskaitant nuverstos lyderės Aung San Suu Kyi partijos buvusį įstatymų leidėją ir žinomą aktyvistą, pirmadienį pranešė šios šalies valstybinė žiniasklaida.

„Esu sunerimusi, kad nepaisydama prašymų iš viso pasaulio ir negerbdama žmogaus teisių kariuomenė įvykdė šias egzekucijas“, – sakoma JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet pareiškime.

„Šis žiaurus ir regresyvus žingsnis yra kariuomenės vykdomos represijų kampanijos prieš savo pačių žmones tąsa“, – sakė ji.

Mianmaro laikraštis „Global New Light of Myanmar“ pranešė, kad keturiems asmenimis buvo įvykdyta mirties bausmė už vadovavimą „žiauriems ir nežmoniškiems teroro aktams“, bet nenurodė, kada ir kaip vyrai buvo nužudyti.

Praėjusiais metais valdžią užgrobusi chunta pasmerkė myriop dešimtis prieš perversmą nusistačiusių aktyvistų, tačiau Mianmare mirties bausmė nebuvo vykdoma ištisus dešimtmečius. Dabar nerimaujama, kad bus įvykdyta ir daugiau mirties bausmių.

M. Bachelet griežtai pasmerkė faktą, kad Mianmaras įvykdė egzekucijas, nors JT ir tarptautinė bendrija ne kartą ragino to nedaryti.

Egzekucijos „yra žiaurūs teisių į gyvenimą, laisvę ir asmens saugumą, ir teisingo teismo garantijų pažeidimai“, sakė M. Bachelet.

Ji paragino Mianmarą „tuojau pat paleisti“ visus politinius kalinius ir „sugrąžinti savo de facto moratoriumą dėl mirties bausmės naudojimo“, kad tai būtų žingsnis mirties bausmės atsisakymo link.

JT duomenimis, nuo 2021 metų vasarį įvykdyto perversmo mirties bausmė buvo skirta 117 žmonių, įskaitant du vaikus. Iš šių žmonių 41 nuteistas už akių.

Mianmare tebėra sulaikyta per 11,5 tūkst. perversmo priešininkų, sakoma JT pirmadienio pareiškime.

„Didžiausią susirūpinimą kelia tai, kad per 30 proc. nuo 2021-ųjų vasario nužudytų daugiau kaip 2,1 tūkst. žmonių mirė sulaikyti kariuomenės, daugiausia dėl blogo elgesio“, – nurodė M. Bachelet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.