E. Macronas: Prancūzija įsipareigojusi dėl Afrikos saugumo

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį pradėdamas kelionę po tris Afrikos valstybes paskelbė, kad jo šalis liks įsipareigojusi dėl šio žemyno saugumo.

E.Macronas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
E.Macronas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2022, 6:02 PM

„Mes neatsisakysime Afrikos žemyno saugumo“, – sakė E. Macronas Kamerūne, buvusioje Prancūzijos kolonijoje ir artimoje sąjungininkėje, susiduriančioje su išpuolių problema.

Prancūzija išlieka tvirtai įsipareigojusi dėl žemyno saugumo, teikti paramą mūsų partnerių Afrikoje prašymu“, – sakė E. Macronas per susitikimą su prancūzų išeiviais sostinėje Jaundėje.

Susipykusi su chunta Malyje, tapusiame 11 metų trunkančios kruvinos džihadistų kampanijos Sachelyje epicentru, Prancūzija performuoja savo pozicijas regione.

 

Su džihadistais kovojančių Prancūzijos misijos „Barkhane“ pajėgų išvedimas iš Malio turėtų baigtis artimiausiomis savaitėmis. Tada šias pajėgas Sachelyje sudarys maždaug 2,5 tūkst. karių – dvigubai mažiau, palyginti su etapu, kai šis kontingentas buvo didžiausias, sako prancūzų pareigūnai.

Pajėgos taip pat imsis taktinių pokyčių ir atliks didesnį paramos vietos pajėgoms, o ne vadovaujamą vaidmenį.

Vėlai pirmadienį į Kamerūną atskridęs E. Macronas taip pat nuvyko susitikti su 89 metų prezidentu Paulu Biya, geležiniu kumščiu valdančiu šalį nuo 1982 metų.

 

Per tris dienas Afrikoje E. Macronas dar apsilankys Benine ir Bisau Gvinėjoje.

Savo kalboje jis sakė, kad „Barkhane“ pakeitimų reikia todėl, kad nebeliko ankstesnės „politinės struktūros“, taip užsimindamas apie ginčą su Malio chunta.

Performuota misija veiks ir „už Sachelio ribų, iki Gvinėjos įlankos ir antro ruožo šalių, dabar susiduriančių su... visą regioną purtančiomis teroristų grupėmis“, sakė Prancūzijos lyderis.

Džihadistų sukilimas 2012 metais kilo Malio šiaurėje, o 2015-aisiais išplito į kaimyninius Nigerį ir Burkina Fasą.

Regione žuvo tūkstančiai žmonių, o daugiau kaip 2 mln. gyventojų turėjo palikti savo namus.

Pavieniai išpuoliai, pereinant sieną rengiami ir į pietus esančiose pakrančių valstybėse, todėl baiminamasi, kad džihadistų veikimo zona gali išsiplėsti iki Gvinėjos įlankos.

E. Macronas taip pat pažadėjo Prancūzijos paramą šalims, kovojančioms su džihadistais Čado ežero regione, kur vyksta Nigerijos grupuotės „Boko Haram“ pradėtas sukilimas.

Tarp šių šalių yra Kamerūnas, kurio šiaurinėje dalyje, patenkančioje į Čado ežero baseiną, taip pat vykdomos atakos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.