Kinija kartoja perspėjimą apie „pasekmes“ JAV, jei N. Pelosi aplankytų Taivaną

Kinija trečiadienį perspėjo, kad Vašingtonui teks „prisiimti pasekmes“, jei JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi apsilankys Taivane.

 N. Pelosi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Pelosi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 11:44 AM, atnaujinta Jul 27, 2022, 5:04 PM

„Jei JAV žengs į priekį ir kels iššūkį Kinijai,.. JAV prisiims visas iš to kylančias pasekmes“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

Galimybė, kad Taivane gali apsilankyti JAV Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi, aukščiausio rango Kongreso demokratė ir antroji eilėje po viceprezidento, prireikus galinti perimti prezidento pareigas, dar labiau paaštrino sudėtingus dvišalius santykius.

Anksčiau šią savaitę Pekinas pasmerkė galimą N. Pelosi kelionę į Taivaną. Kinija tada irgi įspėjo Jungtines Valstijas, kad jei N. Pelosi nuvyks į šią salą, joms „teks visa atsakomybė už visas rimtas pasekmes“.

Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą Taivano salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Praėjusią savaitę laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad N. Pelosi planuoja rugpjūtį apsilankyti Taivane, į kurį iš pradžių planavo vykti balandį, bet atidėjo kelionę dėl teigiamo COVID-19 testo.

N. Pelosi nepatvirtino vizito, bet praėjusią savaitę sakė, kad „mums svarbu parodyti paramą Taivanui“. Vis dėlto ji neigė, kad Kongresas pasisako už Taivano nepriklausomybę.

Tačiau prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę sakė, kad JAV kariuomenės pareigūnai mano, jog šiuo metu N. Pelosi apsilankyti saloje „nėra gera idėja“.

J. Bideno administracija didina paramą Taivanui, bet JAV rūpinasi į Taibėjų siųsti ne aukšto lygio delegacijas, o žemesnio rango pareigūnus, atsakingus už prekybą ar kitas mažiau kontroversiškas sritis, arba buvusius pareigūnus.

1997-aisiais Taivane lankėsi tuometinis JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, bet tuomet Kinijos įsiveržimas į Taivaną buvo laikomas mažiau tikėtinu.

JAV kariuomenė rengiasi galimam N. Pelosi vizitui į Taivaną

JAV pareigūnai nemano, kad Kinija atakuotų Nancy Pelosi lėktuvą, jei Atstovų Rūmų pirmininkė skristų į Taivaną. 

Tačiau jeigu N. Pelosi visgi vyktų šio vizito, ji atsidurtų viename karščiausių pasaulio taškų, kur net menka klaida ar nesusipratimas galėtų sukelti grėsmę jos saugumui, todėl Pentagonas rengia planus bet kokiems nenumatytiems atvejams.    

Pareigūnai naujienų agentūrai AP sakė, kad dėl galimo N. Pelosi vizito dar nenuspręsta, tačiau jeigu Atstovų Rūmų pirmininkė skristų į Taivaną, kariuomenė padidintų savo pajėgų bei išteklių judėjimą Indijos ir Ramiojo vandenynų regione. 

Jie atsisakė pateikti daugiau detalių, tačiau sakė, kad N. Pelosi saugumui užtikrinti per jos skrydį į Taivaną ir jai viešint saloje būtų naudojami naikintuvai, laivai, stebėjimo priemonės ir kitos karinės sistemos. 

Papildomų saugumo priemonių imamasi per bet kokio JAV aukšto rango pareigūno kelionę į užsienį. Tačiau dėl N. Pelosi vizito į  Taivaną būtų imtasi gerokai griežtesnių saugumo priemonių, nei taikomos kelionėms į mažiau rizikingas šalis, šią savaitę sakė amerikiečių pareigūnai.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.