M. Draghi pasitraukimo istorijoje – S. Berlusconi šešėlis: viską nulėmė pietūs garsiajame Romos rajone

Prabangioje Silvio Berlusconi viloje vykusių susitikimų maratonas paskatino Italiją surengti pirmalaikius rinkimus, praneša dienraštis „Politico“.

Silvio Berlusconi.<br>123rf nuotr.
Silvio Berlusconi.<br>123rf nuotr.
Italijos premjeras Mario Draghi.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Italijos premjeras Mario Draghi.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
M. Draghi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M. Draghi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 10:21 AM, atnaujinta Jul 27, 2022, 10:50 AM

Karštą popietę kai kurie įtakingiausi Italijos politikai susirinko prabangios vilos pavėsyje viename iš prabangiausių Romos rajonų, susėdo pietauti ir planavo Mario Draghi vyriausybę griūtį.

Liepos 19 d., antradienį, „Villa Grande“ šeimininkas buvo Italijos milijardierius ekspremjeras Silvio Berluskonis, vadovaujantis centro dešiniųjų partijai „Forza Italia“. Šalia jo buvo Matteo Salvini iš kraštutinių dešiniųjų „Lygos“, kitų grupių atstovai ir jų padėjėjai.

Deryboms užsitęsus iki kitos dienos, sąmokslininkus apsispręsti paragino Giorgia Meloni, opozicijos lyderė, kuri šiuo metu yra pagrindinė pretendentė tapti kita Italijos ministre pirmininke per rudenį vyksiančius pirmalaikius rinkimus.

Po 24 valandas M.Draghi likimas buvo nulemtas. Dešiniųjų jėgos atšaukė savo paramą jo daugumos koalicijai, ir premjerui neliko nieko kito, kaip tik eiti į prezidento rūmus, kur ketvirtadienio rytą jis atsistatydino.

Dabar Italijos laukia kelis mėnesius truksianti sumaištis. Tikėtina, kad po rugsėjo 25 d. rinkimų prireiks kelių savaičių, kol bus sudaryta nauja koalicija.

Italijos politinė krizė yra ir Europos Sąjungos problema. Centrinis bankas bando išvengti gresiančios recesijos, kartu derindamas poreikį pažaboti infliaciją ir naujos skolų krizės įsiplieskimo riziką.

Kadangi Ukrainoje tęsiasi karas, o energijos išteklių atsargos mažėja, kai kurie Italijos politikai dabar klausia, ar dešinieji tikrai žino, ką padarė.

Užsienio reikalų ministro Luigi Di Maio nuomone, koalicijos partijos „žaidė su Italijos žmonių ateitimi. Šio tragiško pasirinkimo padariniai liks mūsų istorijoje“, – sakė jis.

Krizė M.Draghiui prasidėjo savaite anksčiau. Po kelis mėnesius augusios įtampos koalicijoje populistinis populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) atsisakė jį paremti per svarbų balsavimą dėl pasitikėjimo.

M.Draghi atsakė siūlydamas atsistatydinti, tačiau prezidentas Sergio Mattarella paprašė jo pabandyti įtikinti savo kritikus. Jis sutiko ir paskyrė naują balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente liepos 20 d.

Dieną prieš šį balsavimą S. Berlusconi pakvietė savo sąjungininkus į susitikimą aptarti taktikos per pietus.

Kino žvaigždės ir mados pasaulio atstovai

Apijaus kelias – tai žavingiausias Romos adresas, istorinis kelias, nusėtas paminklais ir katakombomis, vedantis iš sostinės tolimųjų senovės imperijos žemių link. Čia gyvena tokios garsios kino žvaigždės kaip Gina Lollobrigida ir 90-metis mados dizaineris Valentino.

Būtent čia, savo penkių miegamųjų viloje „Villa Grande“, kurią jis nusipirko prieš 20 metų ir vėliau paskolino mirusiam režisieriui Franco Zeffirelli, S. Berlusconi surinko savo kolegas pokalbiams.

Lydimas savo 32 metų draugės Martos Fascinos, 85 metų milijardierius pasitiko svečius savo terasoje ir pradėjo diskusijas.

Pasak paties S. Berluskonio, susitikimo tikslas buvo aptarti „labai nerimą keliantį ir nepaaiškinamą Penkių žvaigždučių judėjimo elgesį, kuris praėjusią savaitę sukėlė krizę.

Tačiau sparčiai įsibėgėjo kitas darbotvarkės klausimas: būtinybė sužlugdyti M. Draghi koaliciją ir inicijuoti pirmalaikius rinkimus. Susitikime dalyvavęs asmuo „Politico“ sakė, kad M.Salvini labiausiai ir atvirai primygtinai reikalavo, kad dešinieji judėtų rinkimų link.

Tačiau S. Berlusconi aiškiai laikėsi tos pačios nuomonės, sakė tas asmuo. Jis pateikė kelis puslapius užrašų su 20 punktų rinkimų programa.

„Joje buvo mokesčių reformos, teisingumo ir pensijų planai, – sakė asmuo. – Šis susitikimas buvo pirmasis rinkimų kampanijos žingsnis“.

Buvo nemaloniai karšta. Svečiai sėdėjo ir prakaitavo terasoje, iš kurios atsivėrė vaizdas į alavijų ir Viduržemio jūros pušų sodus. Pietūs baigėsi šaldyto jogurto porcijomis – matyt, S. Berluskonis rūpinasi sveikata – ir nusivylimo garnyru. Dešiniuosius erzino tai, kad M. Draghi nusprendė susitikti su centro kairės Demokratų partijos lyderiu Enrico Letta, o juos aplenkė.

Jie kalbėjosi apie būtinybę peržiūrėti socialines išmokas, spręsti nelegalios migracijos problemą, mokesčių amnestiją ir investicijas į branduolinę energetiką. Tai atrodė kaip naujos vyriausybės programa.

Po šešių valandų S.Berluskonis nusprendė, kad atėjo laikas pačiam paskambinti premjerui. Dešinieji aiškiai žinojo, ko jiems reikia – radikalaus M. Draghi administracijos krypties pakeitimo be „5 žvaigždžių judėjimo“.

S.Berlusconi liko namie, o jo kolega iš „Forza Italia“ Antonio Tajani ir M.Salvini nuvyko į M. Draghi rezidenciją, kur 19.45 val. jie pareikalavo pertvarkyti vyriausybę ir peržiūrėti jos darbotvarkę.

Tai nepavyko. Kai M.Salvini ir A.Tajani išvyko, M.Draghi buvo aišku, kad kita diena bus sunki.

Dešinieji grįžo į Villa Grande ir derybos tęsėsi iki vėlyvos nakties, o galiausiai nutrūko tik po vidurnakčio.

Pabaiga

Auštant trečiadieniui, atėjo M.Draghi apsisprendimo akimirka. Pasak su jo mąstymu susipažinusių žmonių, jis manė, kad paprasčiausiai negali sau leisti eiti į kompromisą.

Būdamas nerinktas nacionalinės vienybės vyriausybės vadovas, kurį prezidentas pernai išrinko, kad padėtų šaliai išbristi iš pandemijos, M.Draghi manė, kad neturi įgaliojimų sudaryti politinių sandorių. Jis manė, kad jei jis nusileis dešiniųjų reikalavimams dėl nuolaidų, tai bus pradžia niekada nesibaigiančių mainų.

Todėl supykęs ministras pirmininkas nunešė savo žinią į parlamentą. Atsisakęs priimti dešiniųjų reikalavimus, M.Draghi išgirdo, kad „Forza Italia“, „Lyga“ ir Penkių žvaigždučių judėjimas nepalaikys jo per lemiamą balsavimą dėl pasitikėjimo, kurį jis sušaukė.

Po M.Draghi kalbos S.Berlusconi sąjungininkai grįžo į Villa Grande. G.Meloni, 45 metų opozicinės partijos „Italijos broliai“ lyderė, ne kartą rinkosi į derybas su M. Salvini. Ji ragino savo kolegas lyderius pasitraukti iš M. Draghi koalicijos ir inicijuoti rinkimus.

Trečiadienio vakarą balsavimas pagaliau įvyko. M.Draghi laimėjo, bet prarado dešiniųjų ir „5Stars“ paramą. Po to Salvini grįžo į Berlusconi vilą, kur vyko akivaizdžiai šventinė vakarienė.

Tačiau nepaisant pergalės, dešinieji dabar nerimauja, kad jiems taip pat teks kaltė už tai, kad jie nuvertė M.Draghį, kad paankstintų rinkimus, kurį, kaip rodė apklausos, jie laimėtų. M.Draghi buvo populiarus ministras pirmininkas, kurį pasaulio lyderiai ir tūkstančiai paprastų italų ragino pasilikti.

Tiek „Forza Italia“, tiek „Lygos“ atstovai neigė, kad jie rengė sąmokslą nušalinti M. Draghi, ir tvirtino, kad tik norėjo, jog jis vadovautų naujai vyriausybei.

Vienas „Lygos“ informatorius sakė, kad partija sprendimą pasitraukti priėmė tik po M.Draghi „labai griežtos“ kalbos, kurioje jis ketvirtadienį pasiūlė „nedaryti jokių nuolaidų“.

„Tai neabejotinai turėjo įtakos sprendimui, – sakė šis asmuo. – Norėjome likti vyriausybėje, bet ne bet kokia kaina.“

Kalbant apie M.Draghi, pasak vieno su šiuo klausimu susipažinusio asmens, jis, matyt, susitaikė su savo likimu. Artimiausius kelis mėnesius jis vadovaus laikinajai administracijai, kol bus suformuota nauja vyriausybė. Po sąmokslų ir ultimatumų, taip pat po garsiųjų pietų, Super Mario pravardžiuojamas žmogus, kaip teigiama, yra „ramus“.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.