Ukrainos naujuoju generaliniu prokuroru paskirtas A. Kostinas

 Ukrainos parlamentas trečiadienį naujuoju šalies generaliniu prokuroru paskyrė Andrijų Kostiną, pakeisiantį Iryną Venediktovą, anksčiau šį mėnesį atleistą padažnėjus pranešimų apie ukrainiečių teisėsaugos pareigūnų įtariamus valstybės išdavystės atvejus, tęsiantis Rusijos kariniam puolimui prieš kaimyninę šalį.

 A. Kostinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 A. Kostinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 5:01 PM

Prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlytą A. Kostino kandidatūra 450 vietų Aukščiausioji Rada patvirtino 299 deputatų balsais.

„Karo metu mums kyla papildomų iššūkių. Viena pagrindinių priežasčių – teisingai nubausti kiekvieną Rusijos karo nusikaltėlį“, – po paskyrimo per „Instagram“ parašė V. Zelenskis.

Jis išreiškė viltį, kad A. Kostino „profesiniai įgūdžiai prisidės prie aukštų rezultatų šia linkme“.

A. Kostinas yra V. Zelenskio valdančiosios partijos „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) deputatas, iki šiol ėjęs Aukščiausiosios Rados teisės politikos komiteto pirmininko pareigas.

Įgijęs teisininko išsilavinimą pietiniame Odesos mieste A. Kostinas įkūrė privačią advokatų kontorą „Pravo“ ir jai vadovavo, kol 2019 metais buvo išrinktas į parlamentą.

„Privalome sustabdyti ukrainiečių tautos terorą ir genocidą“, – A. Kostinas sakė Aukščiausiajai Radai prieš balsavimą ir paragino tinkamai dokumentuoti Rusijos „nusikaltimus“, kad būtų užtikrinta atsakomybė.

„Daug išdavikų“

Liepos 19-ąją Aukščiausioji Rada palaikė prezidento siūlymą ir atleido generalinę prokurorę I. Venediktovą. 

Ji šiame poste dirbo nuo 2020 metų kovo 17 dienos, o anksčiau vadovavo parlamento teisės politikos komitetui kaip partijos „Liaudies tarnas“ deputatė ir buvo Valstybinio tyrimų biuro direktorė.

Tą pačią dieną daugumos parlamentarų balsais buvo atleistas nacionalinio saugumo tarnybos SBU vadovas Ivanas Bakanovas.

Prieš tai buvo paskelbti V. Zelenskio įsakai nušalinti I. Bakanovą ir I. Venediktovą nuo pareigų.

Šis sprendimas buvo didžiausias politinis pertvarkymas Ukrainoje nuo Rusijos invazijos pradžios vasario pabaigoje.

Aiškindamas savo sprendimą prezidentas sakė, kad prokuratūros ir SBU struktūrose atsirado daug išdavikų, pasilikusių Rusijos pajėgų okupuotose teritorijose ir „dirbančių prieš mūsų valstybę“.

„Toks didelis skaičius nusikaltimų prieš nacionalinio saugumo pagrindus ir ryšių tarp Ukrainos teisėsaugos pareigūnų ir Rusijos specialiųjų tarnybų užmezgimas kelia labai rimtų klausimų atitinkamiems vadovams, – sakė V. Zelenskis. 

I. Venediktova, reguliariai susitikdavusi su kolegomis iš Europos Sąjungos šalių ir Jungtinių Valstijų, po V. Zelenskio pareiškimo sakė, kad gali „didžiuotis darbais, nuveiktais šiame poste, ir pasiekusi gerų rezultatų“.

„Kostinas pasirodė esąs optimalus kandidatas, galėsiantis optimizuoti Generalinės prokuratūros darbą esant šiai gana kebliai padėčiai“, – prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas sakė tuojau po A. Kostino kandidatūros patvirtinimo.

M. Podoliakas pridūrė, kad A. Kostino kaip teisininko „reputacija nepriekaištinga“ ir kad „apie jį taip pat gerai atsiliepia šalių partnerių atstovai“.

Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad šiuo pertvarkymu siekta sustiprinti teisėsaugos sistemos prezidentinę priežiūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.