„Švarinimosi reivai“: kaip ukrainiečiai pasitelkia technomuziką atstatant nuniokotas gyvenvietes

Šiaurės Ukrainoje esančiame kaime, kurį vos prieš kelis mėnesius nuniokojo Rusijos okupacija, „verda“ techno vakarėliai.

Didžėjus groja, o jauni savanoriai valo nuolaužas nuo pastato, kurį suniokojo Rusijos raketa, Jahidnės kaime, Černigovo srityje, Ukrainoje, 2022 m. liepos 24 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Didžėjus groja, o jauni savanoriai valo nuolaužas nuo pastato, kurį suniokojo Rusijos raketa, Jahidnės kaime, Černigovo srityje, Ukrainoje, 2022 m. liepos 24 d.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Ukrainos kaime, vos prieš kelis mėnesius nuniokotame Rusijos okupacijos, techno vakarėlis susprogdintame pastate subūrė daugiau kaip 200 jaunų žmonių, kurie rado naują būdą padėti atstatyti savo šalį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Ukrainos kaime, vos prieš kelis mėnesius nuniokotame Rusijos okupacijos, techno vakarėlis susprogdintame pastate subūrė daugiau kaip 200 jaunų žmonių, kurie rado naują būdą padėti atstatyti savo šalį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2022, 8:56 PM

Daugiau kaip 200 jaunų žmonių, įsikūrusių subombarduotame pastate, rado orginalų būdą, kaip prisidėti prie savo šalies atstatymo.

Dieną vykstančius „švarinimosi vakarėlius“ Jahidnėje surengė jauni ukrainiečiai, kurie šokių vakarėlius naudoja kaip priemonę prisidėti prie atkūrimo darbų Ukrainos šiaurėje, patyrusiai didelę žalą dėl Rusijos bombardavimo.

Savanoriams dirbant, didžėjus, kurio grotuvai pritvirtinti ant šaudmenų dėžių krūvos, leido techno ir house šokių muziką. Kad darbas eitųsi lengviau, kai kurie savanoriai pertraukų metu prisijungdavo prie šokėjų gretų.

„Savanorystė dabar yra mano gyvenimo būdas“, – sakė iniciatyvos „Atkūrkime kartu“ organizatorė Tania Burianova. – Man patinka elektroninė muzika, anksčiau mėgdavau vakarėlius. Bet dabar – karo metas, mes norime padėti ir darome tai su muzika“.

Vasario 24 d. Rusijai įsiveržus į Ukrainą, ryškūs Ukrainos naktinių klubų gyvenimas staiga sustojo. Šiuo metu, kai Kijeve galioja naktinė komendanto valanda, o Rusijos raketų atakų grėsmė vis didėja, Ukrainos vakarėlių kultūros puoselėtojai siekia suderinti muzikos festivalių linksmybes ir savosios šalies atkūrimą.

T.Burianova teigė, kad „švarinimosi reivai“ suburia tuos, kurie per karą neteko naktinių klubų bendruomenės bei padeda jiems atgauti normalumo pojūtį ir pasilinksminti, kartu prisidedant prie nukentėjusių miestų atkūrimo.

„Mums trūksta (vakarėlių) ir mes norėtume grįžti į normalų gyvenimą, bet dabar mūsų normalus gyvenimas yra savanorystė“, – nurodė 26 metų T.Burianova.

Suniokotas kultūros centas įsikūręs Jahidnės pakraštyje, kurioje beveik daugiau nei 300 kaimo gyventojų kelias savaites slėpėsi rūsyje, Rusijos pajėgoms okupavus šiaurinę Černigovo sritį.

68 metų vietos gyventoja Nina pasakojo, kad iki tol, kol Rusijos pajėgos pasitraukė, ji tas siaubingas savaites praleido rūsyje. Moters teigimu, dėl prastų sąlygų ten mirė 11 žmonių. Ji dėkinga, kad jauni žmonės susibūrė, kad padėtų kaimui atsitiesti ant kojų.

„Jie jau suremontavo mūsų langus, duris ir įėjimus“, – kalbėjo Nina apie savanorius. – Mes patys to negalėjome padaryti su savo atlyginimais ar pensijomis. Esu dėkinga, kad jie mums padėjo“.

Dauguma savanorių – dvidešimtmečiai, trisdešimtmečiai, atvykę iš Kijevo, esančio maždaug už dviejų valandų kelio nuo gyvenvietės. Tačiau kiti pagalbininkai atvyko iš vakarinio Lvovo miesto, taip pat iš netoliese esančio Černigovo. Taip pat sulaukta savanorių iš užsienio šalių – Portugalijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos bei kitų.

Kultūros centro valymo darbai buvo jau aštuntasis grupės projektas. Iki šiol jie jau padėjo suremontuoti 15 apgadintų namų Jahidnės kaime. Pasak iniciatyvos „Atkūrkime kartu“ organizatorės T. Burianovos, savanorių grupė planuoja plėstis ir surengti statybų stovyklos renginį netoliese esančiame Lukaševkos miestelyje, kur planuojama pastatyti 12 namų žmonėms, kurių namai buvo sugriauti Rusijos invazijos metu.

Parengta pagal „Washington Post“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.