Kinija paskelbė karines pratybas Taivano sąsiauryje, artėjant numanomam N. Pelosi vizitui

Kinija šeštadienį suregs kovinio šaudymo pratybas Taivano sąsiauryje, pranešė valstybinė žiniasklaida, padidėjus įtampai dėl JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi galimo vizito į autonominę salą.

Kinija pranešė šeštadienį suregsianti kovinio šaudymo pratybas Taivano sąsiauryje.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kinija pranešė šeštadienį suregsianti kovinio šaudymo pratybas Taivano sąsiauryje.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2022, 9:53 AM

Šie manevrai bus riboto masto ir vyks prie Fudziano provincijai priklausančios Pingtano salos, sakoma pranešime, kuris buvo paskelbtas ketvirtadienį, bet Kinijos valstybinės žiniasklaidos išplatintas tik kitą dieną.

„Koviniais šaudmenimis bus šaudoma... nuo 8 val. iki 21 val. (vietos, 3–16 val. Lietuvos laiku), ir bet koks lankymasis [tuose vandenyse] bus draudžiamas“, – sakoma vyriausybės pranešime, kuriame jokie N. Pelosi kelionės planai neminimi.

Pastaruoju metu reikšmingai padidėjo įtampa tarp dviejų didžiausių ekonomikų ir geopolitinių varžovių dėl Taivano. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, ketvirtadienį kalbėdamasis telefonu su JAV prezidentu Joe Bidenu, perspėjo, kad „žaidžiantieji su ugnimi galiausiai nudega“.

JAV administracija nepatvirtino ir nepaneigė pranešimų apie N. Pelosi, svarbios J. Bideno sąjungininkės Demokratų partijoje, planus užsukti į Taivaną per kelionę po Azijos šalis. Pati Atstovų Rūmų pirmininkė irgi viešai nekomentavo šių numanomų planų.

Pekinas tokį vizitą laikytų provokacija, nes Taivaną laiko savo neatsiejama dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Kiti JAV pareigūnai yra surengę diskretiškų vizitų Taivane, bet N. Pelosi savo šalyje yra trečia pagal rangą, o į kelionę Azijoje skristų kariuomenės lėktuvu.

Šeštadienį vyksiančių Kinijos manevrų vieta yra maždaug už 120 km nuo Taivano krantų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.