Popiežius: elgesys su autochtonais Kanados katalikiškose mokyklose buvo genocidas

Popiežius Pranciškus šeštadienį pareiškė, kad elgesys su Kanados autochtonais prilygo genocidui, baigęs šešių dienų kelionę po šią šalį, per kurią atsiprašė nukentėjusių nuo piktnaudžiavimo katalikiškose mokyklose.

Popiežius Pranciškus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2022, 12:52 PM

„Neištariau šio žodžio [Kanadoje], nes jis neatėjo man į galvą, bet aš apibūdinau genocidą. Ir prašiau atleisti už šį procesą, kuris buvo genocidas. Ir jį taip pat smerkiu“, – pontifikas sakė jį lydintiems žurnalistams, skrisdamas iš Kanados į Romą.

„Atimti vaikus, pakeisti jų kultūrą, mąstyseną, tradicijas, rasę, sakykime, visą kultūrą, – tęsė Pranciškus. – Taip, genocidas yra techninis žodis... Tačiau aš nusakiau tai, kas iš tikrųjų yra genocidas.“

Per šią kelionę popiežius atsiprašė dėl viso „blogio“, padaryto autochtonų bendruomenėms Kanados internatinėse mokyklose, į kurias vaikai būdavo siunčiami įgyvendinant priverstinės asimiliacijos politiką.

Pranciškus kalbėjo apie „kultūros naikinimą“ ir „fizinę, žodinę, psichologinę ir dvasinę prievartą“ prieš vaikus, kuri tęsėsi dešimtmečius.

Nuo XIX šimtmečio iki praeito amžiaus 10-ojo dešimtmečio Kanados vyriausybė pasiuntė į 139 Bažnyčios valdomas internetines mokyklas apie 150 tūkst. vaikų. Jie ten būdavo atplėšiami nuo savo šeimų, kalbos ir kultūros..

Daugelis patyrė fizinę ir lytinę prievartą, be to, manoma, kad tūkstančiai šių vaikų mirė nuo ligų, prasto maitinimo ar nepriežiūros.

Nuo 2021 metų gegužės buvusių mokyklų teritorijose rasta daugiau kaip 1,3 tūkst. nepažymėtų kapų. Ši žinia sukrėtė Kanadoje, lėtai pradėjusioje pripažinti šį ilgą ir tamsų savo istorijos skirsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.