N. Pelosi patvirtino aplankysianti Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi vadovaus Kongreso delegacijai, aplankysiančiai Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, sekmadienį patvirtino jos biuras.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2022, 10:19 AM, atnaujinta Jul 31, 2022, 11:23 AM

Numatyta, kad amerikiečių delegacija lankysis Singapūre, Malaizijoje, Pietų Korėjoje ir Japonijoje.

Pareiškime neužsimenama, ar šešių narių delegacija aplankys Taivaną. Potenciali N. Pelosi kelionė į šią savarankišką salą buvo vienas iš svarbiausių Kinijos ir Jungtinių Valstijų pastarosiomis dienomis aptarinėtų klausimų.

„Kelionės metu daugiausia dėmesio bus skiriama abipusiam saugumui, ekonominei partnerystei ir demokratiniam valdymui Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – sakoma N. Pelosi biuro pranešime.

Demokratų delegacijai priklausys Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gregory Meeksas, taip pat Atstovų Rūmų Nuolatinio žvalgybos komiteto ir Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto nariai.

„Mūsų delegacija surengs aukšto lygio susitikimų, per kuriuos aptarsime, kaip galėtume toliau plėtoti mūsų bendrus interesus ir vertybes, įskaitant taikos ir saugumo, ekonomikos augimo ir prekybos, COVID-19 pandemijos, klimato krizės, žmogaus teisių ir demokratinio valdymo klausimus“, – pareiškime cituojama N. Pelosi.

Singapūro užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad N. Pelosi vadovaujama delegacija lankysis mieste-valstybėje rugpjūčio 1–2 dienomis ir susitiks su prezidente Halimah Yacob bei ministru pirmininku Lee Hsienu Loongu.

Įtampa dėl Taivano

Kelias savaites JAV ir Kinijos santykiuose augo įtampa dėl pranešimų, kad N. Pelosi gali apsilankyti Taivane, kurį Pekinas laiko savo neatsiejama dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Ketvirtadienį įvyko įtemptas JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo pokalbis telefonu.

Jiedu sutarė surengti savo pirmą gyvą susitikimą, tačiau pokalbį aptemdė nesutarimai dėl Taivano, o Xi Jinpingas netiesiogiai įspėjo Jungtines Valstijas „nežaisti su ugnimi“ dėl salos.

JAV laikosi vadinamosios „strateginės dviprasmybės“ politikos ir iš esmės jos pasisako už status quo Taivane. Tokia politika buvo suformuluota siekiant užkirsti kelią Kinijos invazijai ir Taivano oficialiam nepriklausomybės paskelbimui.

Tuo metu sekmadienį Kinijos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Shen Jinke pareiškė, kad Kinijos teritorijos gynimas yra „šventa kariuomenės misija“.

„Oro pajėgos yra tvirtai pasiryžusios, visiškai pasitikinčios savimi ir pakankamai pajėgios ginti šalies suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakė Shen Jinke. Jį cituoja valstybinis laikraštis „People's Daily“.

Per pastaruosius dvejus metus Kinijos kariniai lėktuvai vis dažniau įskrenda į salos oro gynybos identifikavimo zoną, kad parodytų nepasitenkinimą kokiais nors įvykiais, taip pat kad nuolat palaikytų įtampą saloje.

„Oro pajėgų kelių tipų naikintuvai skraido aplink tėvynės Taivaną ir treniruojasi, kad sustiprintų jo gebėjimą išlaikyti šalies suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – sakė Shen Jinke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.