Šri Lankos prezidentas siekia vienybės vyriausybės, kad išgelbėtų ekonomiką

Naujasis Šri Lankos prezidentas Ranilas Wickremesinghe oficialiai pakvietė parlamento narius prisijungti prie visų partijų vienybės vyriausybės, kad atgaivintų ekonomiką ir imtųsi skausmingų reformų, sekmadienį pranešė jo biuras.

Naujasis Šri Lankos prezidentas Ranilas Wickremesinghe. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujasis Šri Lankos prezidentas Ranilas Wickremesinghe. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-31 12:53

R. Wickremesinghe anksčiau šį mėnesį stojo prie valstybės vairo, visuomenės pykčiui dėl ekonominės krizės privertus jo pirmtaką Gotabayą Rajapaksą pabėgti iš šalies ir atsistatydinti.

Šeštadienį susitikęs su įtakingais Kandyje esančios Šventojo Danties Relikvijos šventyklos, vienos švenčiausių budizmo šventyklų, vienuoliais, R. Wickremesinghe išdėstė savo planus.

„Kaip prezidentas noriu pradėti naują kelionę“, – vienuoliams sakė R. Wickremesinghe. Tai buvo pirmas jo kaip Šri Lankos prezidento susitikimas su įtakingais budistų dvasininkais.

„Norėčiau, kad visos partijos susiburtų kartu ir leistųsi į šią kelionę, taip pat kad būtų suformuota visų partijų vyriausybė“, – teigė jis.

Jis raštu kreipėsi į visus įstatymų leidėjus, prašydamas juos prisijungti prie vienybės vyriausybės.

Buvęs opozicijos deputatas 73 metų R. Wickremesinghe šeštą kartą pradėjo eiti premjero pareigas gegužę, iš šių pareigų atsistatydinus vyresniajam G. Rajapaksos broliui Mahindai, o kitų pretendentų į šį postą neatsiradus.

Prezidentu R. Wickremesinghe tapo G. Rajapaksai pabėgus iš Šri Lankos anksčiau šį mėnesį, kai dešimtys tūkstančių protestuotojų, supykusių dėl ekonominės krizės, šturmavo prezidentūrą.

G. Rajapaksa pabėgo į Singapūrą, iš kur po penkių dienų paskelbė, kad atsistatydina iš prezidento posto. Tuomet R. Wickremesinghe tapo laikinuoju šalies vadovu ir vėliau oficialiai buvo išrinktas prezidentu per parlamento balsavimą.

22 mln. Šri Lankos gyventojų jau kelis mėnesius susiduria su ilgalaikiais elektros energijos tiekimo sutrikimais, rekordine infliacija ir maisto, degalų bei vaistų stygiumi.

Praėjusių metų pabaigoje šalyje baigėsi užsienio valiutos rezervai ir tapo nebeįmanoma finansuoti net būtiniausių prekių importo.

Balandžio viduryje Šri Lanka, turinti 51 mlrd. dolerių (eurų) užsienio skolą, tapo nemoki ir pradėjo derybas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl galimos finansinės pagalbos.

R. Wickremesinghe vienuoliams sakė, kad šiais metais ekonomika toliau smuks ir susitrauks 7 proc., tačiau vylėsi, kad kitais metais ji atsigaus.

Stabilizuoti ekonomiką „yra sudėtinga užduotis, tačiau to nepadarius dabar, bus tik sunkiau. Turėtume pagalvoti, ar turėtume bandyti išgydyti pacientą duodami vaistų, ar leisti jam mirti neduodami vaistų“, kalbėjo prezidentas.

Jis teigė, kad šiuo metu 60,8 proc. siekianti infliacija gali dar labiau padidėti.

Išrinktas prezidentu, R. Wickremesinghe, įsakė saugumo pajėgoms išardyti protestuotojų stovyklas ir paskyrė laikinąjį ministrų kabinetą.

Per naują parlamento sesiją tikimasi išplėsti 18 narių ministrų kabinetą, kad į jį patektų opozicinių partijų narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.