Kremlius: M. Pelosi vizitas Taivane būtų „gryna provokacija“

Kremlius antradienį pareiškė, kad JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitas Taivane būtų provokacija, ir sakė esąs visiškai solidarus su Kinija.

D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2022, 2:10 PM, atnaujinta Aug 2, 2022, 3:27 PM

„Tai, kas yra susiję su šia kelione ir galimu vizitu Taivane, yra gryna provokacija“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis sakė, kad galimas vizitas skatina „įtampos didėjimą“ regione, ir apkaltino Vašingtoną pasirinkus „konfrontacijos kelią“.

„Norime dar kartą pabrėžti, kad esame visiškai solidarūs su Kinija, jos požiūris į šią problemą yra suprantamas ir visiškai pagrįstas“, – sakė D. Peskovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova taip pat apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos elgiasi provokuojamai.

„Vašingtonas destabilizuoja pasaulį. Per pastaruosius dešimtmečius neišspręstas nė vienas konfliktas, bet daugybė jų išprovokuota“, – parašė ji socialiniuose tinkluose.

Susidūrusi su precedento neturinčiomis sankcijomis ir tarptautine izoliacija dėl agresijos prieš provakarietišką Ukrainą, Rusija siekia užmegzti glaudesnius ryšius su Kinija ir yra išreiškusi solidarumą su Pekinu dėl Taivano.

Kinija autonominę, demokratiškai valdomą Taivano salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga. Pekinas nekart griežtai įspėjo, kad N. Pelosi vizitą Taivane laikytų didele provokacija.

Amerikiečių pareigūnai dažnai rengia diskretiškus vizitus į Taivaną, taip pademonstruodami paramą salai, bet N. Pelosi apsilankymas neabejotinai sulauktų išskirtinio dėmesio.

Tai būtų aukščiausio rango išrinkto amerikiečių pareigūno apsilankymas Taivane nuo 1997 metų, kai saloje viešėjo tuometinis Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas. Tačiau tuomet Kinijos įsiveržimas į salą buvo laikomas mažiau tikėtinu.

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekino režimo žvanginimas ginklais suintensyvėjo valdant prezidentui Xi Jinpingui.

Rusijos invazija Ukrainoje sustiprino nuogąstavimus, kad Kinija gali pasekti Maskvos pavyzdžiu ir įgyvendinti savo grasinimus aneksuoti daug mažesnį Taivaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.