JAV Kanzaso valstijos rinkėjai nubalsavo už tai, kad būtų išlaikyta teisė į abortą

Abortų teisių gynėjai antradienį šventė, kai JAV Vidurio Vakarų Kanzaso valstija balsavo už tai, kad teisė į šią procedūrą būtų išlaikyta. Tai buvo pirmas svarbus balsavimas šiuo klausimu, kai birželio mėnesį Aukščiausiasis Teismas visoje šalyje panaikino tokią galimybę.

Protestai JAV už abortus ir tos pačios lyties asmenų santuokas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai JAV už abortus ir tos pačios lyties asmenų santuokas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 8:14 AM

Kanzasas atmetė pataisą, kuri būtų pakeitusi valstijos konstituciją, garantuojančią teisę į procedūrą, tai galėjo atverti kelią griežtesniam reguliavimui arba draudimui. Balsavimas buvo plačiai vertinamas kaip teisės į abortą išbandymas visoje šalyje. Po Aukščiausiojo Teismo sprendimo panaikinti „Roe prieš Wade'ą“ įstatymą respublikonai skuba įvesti griežtus šios procedūros draudimus.

Abortų teisių gynėjai ir rėmėjai džiaugėsi laimėję karštus debatus Jungtinėse Valstijose. Balsavimui pasibaigus, Kanzaso valstybės sekretorius Scottas Schwabas sakė, kad šiame referendume dalyvavo net 50 proc. rinkėjų – toks aktyvumas paprastai būdingas per visuotinius rinkimus.

Prezidentas Joe Bidenas taip pat pasveikino rezultatą. „Šį vakarą kanzasiečiai panaudojo savo balsus, kad apsaugotų moterų teisę rinktis ir gauti reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugas, – tviteryje parašė jis. – Tai svarbi pergalė ne tik Kanzasui, bet ir kiekvienam amerikiečiui, kuris tiki, kad moterys turi turėti galimybę pačios priimti sprendimus dėl savo sveikatos be vyriausybės įsikišimo“. Atskirame pareiškime jis paragino Kongresą „atsižvelgti į Amerikos žmonių valią“ ir priimti teisę į abortą įtvirtinančius įstatymus.

Kitos valstijos, įskaitant Kaliforniją ir Kentukį, šiuo klausimu planuoja balsuoti lapkritį, tuo pačiu metu, kai vyks Kongreso vidurio kadencijos rinkimai.

Rezultatas Kanzase reiškia, kad abortas ir toliau bus leidžiamas iki 22 nėštumo savaičių. Kanzaso rinkėjai linkę balsuoti už Respublikonų partiją, pasisakančią už griežtesnes abortų taisykles, tačiau 2021 m. valstijos Fort Hayso universiteto atlikta apklausa parodė, kad tik mažiau nei 20 proc. respondentų Kanzase pritaria tam, kad abortas būtų neteisėtas net išžaginimo ar kraujomaišos atvejais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.