Taivano prezidentė: nesileisime įbauginami, Kinijai rengiant pratybas dėl N. Pelosi vizito

JAV Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi priėmusio Taivano prezidentė trečiadienį pareiškė, kad salos nepalauš Pekino grasinimai, įniršusiai Kinijai keršijant už vizitą ir rengiant karines pratybas pavojingai arti jos krantų.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Taivano prezidentė Tsai Ing-wen.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 2:37 PM, atnaujinta Aug 3, 2022, 2:42 PM

N. Pelosi antradienį nusileido Taivane, nors Pekinas, kuris šią salą laiko savo teritorija ir pareiškė, kad vizitą laikys didele provokacija, grasino vis griežčiau.

Kinija greitai sureagavo ir paskelbė apie „būtinas ir teisingas“ karines pratybas jūroje prie pat Taivano krantų, viename judriausių vandens kelių pasaulyje.

„Dabartiniuose sunkumuose, susijusiuose su Pelosi vizitu Taivane, Jungtinės Valstijos yra provokatorės, o Kinija – auka“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Tačiau Taivano prezidentė Tsai Ing-wen pabrėžė, kad 23 mln. gyventojų turinti sala nesileis įbauginama.

Taivanas, susidūręs su sąmoningai padidinta karine grėsme, nesitrauks. Mes ir toliau laikysimės demokratijos gynybos linijos“, – sakė Tsai Ing-wen per vieną Taibėjuje vykusį renginį su N. Pelosi.

Ji taip pat padėkojo 82 metų JAV įstatymų leidėjai už tai, kad „ėmėsi konkrečių veiksmų, kuriais parodė savo tvirtą paramą Taivanui šiuo kritiniu momentu“.

Kinija stengiasi išlaikyti Taivaną izoliuotą pasaulinėje arenoje ir priešinasi oficialiems šalių kontaktams su Taibėjumi.

N. Pelosi, antroji eilėje po viceprezidento, prireikus galinti perimti prezidento pareigas, yra aukščiausio rango renkama JAV pareigūnė, aplankiusi Taivaną per pastaruosius 25 metus.

„Šiandien mūsų delegacija... atvyko į Taivaną, kad taptų nedviprasmiškai aišku, jog mes neatsisakysime įsipareigojimų Taivanui ir kad didžiuojamės mūsų tvirta draugyste“, – pabrėžė ji renginyje su Tsai Ing-wen.

„Atvykome į Taivaną su draugyste, atvykome su taika regione“, – ji anksčiau sakė per susitikimą su Taivano parlamento pirmininko pavaduotoju Tsai Chi-changu.

N. Pelosi delegacija trečiadienio vakarą iš Taivano išvyko į Pietų Korėją – kitą kelionės po Aziją stotelę.

Aukšto lygio parengtis

Prezidento Joe Bideno administracija prieš N. Pelosi vizitą pareiškė, kad JAV politika Taivano atžvilgiu nesikeičia.

Jungtinės Valstijos, kaip ir dauguma kitų valstybių, diplomatiškai pripažįsta Pekiną, bet jos taip pat remia Taivano demokratinę vyriausybę ir pasisako prieš bet kokius bandymus keisti salos statusą.

Nors Baltieji rūmai, regis, nepritaria N. Pelosi sustojimui Taivane, jų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad Atstovų Rūmų pirmininkė gali keliauti ten, kur ji nori.

JAV ambasadorius Nicholas Burnsas vėlai antradienį buvo iškviestas į Kinijos užsienio reikalų ministeriją ir perspėtas, kad Vašingtonas „brangiai sumokės“.

Kinijos kariuomenė pranešė paskelbusi aukšto lygio parengtį ir pažadėjo „surengti virtinę tikslingų karinių veiksmų“, atsakydama į N. Pelosi vizitą.

Kinija paskelbė, kad aplink Taivaną surengs virtinę karinių pratybų su koviniais šaudmenimis. Rytų teatro vadavietė paskelbė, kad „bendros karinio jūrų laivyno ir oro pajėgų pratybos vyks jūroje ir oro erdvėje į šiaurę, pietvakarius ir pietryčius“ nuo salos.

Kinija taip pat ketvirtadienį turi pradėti kitas karines pratybas su koviniais šaudmenimis zonose aplink Taivaną. Kai kur Kinijos operacijų zona priartės per 20 km nuo Taivano krantų.

Pranešta, kad per pratybas Taivano sąsiauryje, kuris skiria salą nuo Kinijos ir kuriuo eina svarbūs laivybos keliai, bus šaudoma „toliašaudžiais koviniais šaudmenimis“.

„Kai kurios Kinijos pratybų sritys pažeidžia... (Taivano) teritorinius vandenis“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė taivaniečių gynybos ministerijos atstovas Sun Li-fangas.

„Tai neracionalus žingsnis, kuriuo siekiama mesti iššūkį tarptautinei tvarkai“, – pridūrė jis.

Taivano žemyno reikalų taryba, kuri nustato vyriausybės politiką Kinijos atžvilgiu, apkaltino Pekiną „žiauriu bauginimu“, kuris „rimtai paveiks visos Rytų Azijos taiką ir klestėjimą“.

Ji pridūrė, kad demokratinės šalys turėtų „susivienyti ir užimti oficialią poziciją, kad nubaustų ir atgrasytų“ Pekiną.

Japonija, pagrindinė JAV sąjungininkė regione, trečiadienį pareiškė, kad išreiškė susirūpinimą Kinijai dėl šių pratybų, o Pietų Korėja paragino palaikyti dialogą, kad būtų išsaugota taika ir stabilumas regione.

N. Pelosi savo kelionės po Aziją metu dar turi apsilankyti ir Japonijoje, ir Pietų Korėjoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.