Legendinis Ukrainos „Azov“ būrys paskelbė Rusijai keršto karą

„Rusija manė, kad nužudė „Azov“, įvykdė egzekuciją. „Azov“ dabar yra visa šalis. Kiekvienas ukrainietis atkeršys už kiekvieną mūsų nukankintą ir nužudytą brolį“, – po netoli Donecko esančiame Olenivkos miestelio kalėjime Rusijos okupantų nužudytų „Azov“ karių pareiškė laikinasis būrio vadas, majoras Mikita Nadtočijus.

„Azovo“ būrio karys.<br>Azov Regiment/Cover Images/ Scanpix nuotr.
„Azovo“ būrio karys.<br>Azov Regiment/Cover Images/ Scanpix nuotr.
„Azovo“ būrio kariai.<br>Azov Regiment/Cover Images/ Scanpix nuotr.
„Azovo“ būrio kariai.<br>Azov Regiment/Cover Images/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2022, 6:46 AM, atnaujinta Aug 4, 2022, 1:06 PM

Ukrainos žvalgyba rugpjūčio 1 d. pranešė, kad sprogimus Olenivkoje organizavo „Vagner“ galvažudžiai. Ukrainiečių žvalgų žiniomis, sprogdino samdiniai iš „Vagner“. Manoma, kad jie šios „Azov“ būrio belaisvių žmogžudystės nederino su Rusijos vadovybe. Kaip teigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atstovas spaudai Oleksandras Štupunas, pagrindinis žudynių tikslas buvo nuslėpti lėšų, skirtų Ukrainos karo belaisvių išlaikymui švaistymą. Anksčiau buvo skelbta, kad rugpjūčio 1 d. į Olenivką iš Maskvos turėjo atvykti revizoriai tikrinti finansinių kalėjimo reikalų.

Sprogimas įvykdytas sąmoningai

Apie tai, kad Olenivkos kalėjime, kur buvo įkalinti keli šimtai iš Mariupolio gamyklos „Azovstal“ į nelaisvę pasidavusių „Azov“ būrio karių, įvyko sprogimas buvo pranešta praėjusį penktadienį.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio teigimu, Olenivkoje įvyko sąmoningos masinės ukrainiečių belaisvių karių žudynės, norint jais atsikratyti. Jis paragino sureaguoti Jungtines Tautas ir Tarptautinį Raudonąjį Kryžių, kurie yra prisiėmę garantijas dėl pasidavusių „Azovstal“ gynėjų gyvybių.

Tačiau kol kas tarptautinių organizacijų atstovų į Olenivką Rusiją neįleidžia.

Žinomas Ukrainos karo ekspertas, buvęs ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo karininkas Olegas Ždanovas, bendraudamas su portalu lrytas.lt, tvirtino, kad dėl sprogimo kalėjime nereikia net spėlioti – ten akivaizdžiai buvo įvykdytas terminės bombos sprogimas.

„Tuose vaizduose, kurie buvo paviešinti, matosi, kad lovos patalpose stovi praktiškai savo vietose, o šalia guli žuvusiųjų ukrainiečių karių kūnai. Jeigu į kalėjimą būtų pataikiusi raketa, kaip iš pradžių bandė aiškinti rusai, viskas būtų išdaužyta, o sienos būtų nusėtos visu tuo, kas buvo patalpose, stogas tikrai būtų nuskriejęs, langų taip pat nebūtų likę.

Dabar gi matosi, kad sienos visiškai nepažeistos. Ant jų tik – suodžių pėdsakai. Laikausi nuomonės, kad rusų okupantai sąmoningai įvykdė sprogimą, nes jiems reikėjo nuslėpti nusikaltimų pėdsakus. Greičiausiai visi tie nužudyti „Azov“ kariai buvo kankinami ir nukankinti rūsiuose, todėl ir buvo griebtasi šio teroristinio akto“, – įsitikinęs O.Ždanovas.

Kiek tiksliai buvo nužudyta Ukrainos karių, kol kas žinių nėra. Pasak O.Ždanova, paviešintuose sąrašuose šiuo metu yra 48 nužudytųjų pavardės ir apie 75 sužeistieji.

„Žinoma, tie sužeistieji, kuriuos rusai nugabeno į ligoninę, galėtų pasakyti tiesą, tačiau ką jie gali pasakyti, kai atsiunčiami su kameromis Rusijos televizijų žurnalistai? Argi sunku jiems suleisti kokių nors vaistų? Sužeistieji nepasakys tiesos, jei juos aplankytų ir kokių nors tarptautinių organizacijų atstovai. Juk šalia būtų rusai prižiūrėtojai. Girdėjai, esą į Olenivką ruošiasi važiuoti Jungtinių Tautų atstovai, bet šia organizacija neįmanoma pasitikėti, nes jos vadovas Antonio Guterresas – itin artimai bendrauja su Putinu. Apie tai, kad su sužeistaisiais galėtų pabendrauti Ukrainos atstovai, Rusija net nesvarsto“, – kalbėjo O.Ždanovas.

„Azov“ karys nukankintas Čečėnijoje?

Ar tarp nužudytųjų Olenivkoje galėjo būti legendinio „Azov“ vadai, pasak O.Ždanovo, kol kas žinių nėra. Tuose platinamuose socialiniuose tinkluose sąrašuose jų pavardžių nėra.

Tačiau O.Ždanovas yra girdėjęs, kad vienas „Azov“ vado pavaduotojas, kurio šaukinio jis tiksliai nežinąs, buvo išvežtas į Čečėniją, ten žiauriai kankintas ir nužudytas. Esą tuo užsiėmė pats Čečėnijos vadas Ramzanas Kadyrovas, besąlygiškai tarnaujantis Rusijos diktatoriui V. Putinui. Bet oficialiai ši informacija kol kas nepatvirtinta.

Paklaustas, ar tikėtina, kad kaip ir buvo žadėta, kad į nelaisvę pasidavę „Azov“ būrio kariai bus išlaisvinti, išmainant juos į rusus belaisvius, O.Ždanovas prisipažino dėl to optimizmo nejaučiąs: „Kažin, ar iki karo pabaigos didvyriškai Mariupolį gynę „Azovo“ kariai bus išlaisvinti, nes tam reikėtų nepaprastai patyrusių derybininkų ir diplomatų. Deja, šiuo metu Ukraina tuo pasigirti negali“.

Žmona apie vyrą nieko nežino

Po žudynių Olenivkoje Mariupolio gynėjo ir „Azov“ būrio nario, 31 m. Havrylos Zaryckio žmona Natalija Zaryckaja pasakojo, kad iki šiol apie savo vyrą jokių žinių neturinti.

„Po to, kai mano vyras ir kiti „Azovstalio“ gamyklos požemiuose buvę ir Mariupolį gynę kariai šių metų gegužės viduryje pasidavė į rusų nelaisvę, su vyru nesu kalbėjusi. Raudonojo kryžiaus atstovai man tik patvirtino užfiksavę vyrą su kitais kariais, pasiduodant į nelaisvę“, – prisiminė N.Zaryckaja.

Ji taip pat tvirtino, kad Olevinkoje nužudytųjų „Azov“ karių sąrašuose mačiusi kelis pažįstamus. Ar tarp nužudytųjų Ukrainos belaisvių galėtų būti ir „Azov“ būrio vadai, N.Zaryskaja teigė žinių neturinti.

Gali planuoti daugiau egzekucijų?

Praėjusį šeštadienį Rusijos ambasada Didžiojoje Britanijoje buvo išplatinusi raginimą „Azov“ pulko kovotojams surengti žeminančią egzekuciją: „Azov kovotojai nusipelno egzekucijos, bet ne sušaudymo, o pakorimo, nes jie nėra tikri kariai. Jie nusipelno žeminančios mirties“.

Anksčiau Rusijos dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas ragino atlikti „esminį tyrimą“ dėl kiekvieno „Azov“ būrio nario, kad būtų išsiaiškinta „kas su kuo susijęs“. Esą tie, kurie „susitepę krauju“ bus teisiami.

Ukrainos prezidentūros administracijos vadovas Andrijus Jermakas į Rusijos ambasados Didžiojoje Britanijoje siūlymą atsakė kategoriškai:„Rusija yra teroristinė valstybė. XXI a. tik laukiniai ir teroristai gali diplomatiniu lygiu kalbėti apie tai, kad žmonės nusipelno mirties bausmės įvykdymo pakariant. Rusija yra terorizmą remianti valstybė. Kokių dar įrodymų reikia?“

„Išpuolį Olenivkoje vertiname kaip viešą egzekuciją. Rusija tai nebaudžiamai vykdė. Jie pripratę, kad niekas jų nepaduos į teismą net už karo įstatymų, taisyklių ir papročių pažeidimus. Todėl mes, „Azov“, Ukraina ir visas civilizuotas pasaulis privalome duoti atkirtį, kad Rusija tai prisimintų visiems laikams. Jau sužinome mūsų kalinių egzekucijos vykdytojų ir organizatorių pavardes. Turime preliminarios informacijos, tačiau kol kas nenorime jos skelbti. Mes juos surasime, kad ir kur jie būtų – okupuotose Ukrainos teritorijose, Rusijoje ar trečiosiose šalyse. Ukraina, kaip valstybė, užtikrins teisingą bausmę“, – tvirtino laikinasis „Azovo“ vadas M.Nadtočijus.

„Azov“ pulkas, priklausantis Ukrainos nacionalinei gvardijai, buvo įkurtas 2014 m. kaip viena iš daugelio savanorių būrių kovoti su prorusiškais separatistais Ukrainos rytiniame Donbaso regione.

Ar pavyks didvyrius išgelbėti?

Prieš priimdamas įsakymą, kad „Azov“ kariai, gynę Mariupolį turėtų pasiduoti į rusų okupantų nelaisvę, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad jų evakuacija į prorusiškų separatistų kontroliuojamą teritoriją buvo atlikta, siekiant išgelbėti karius, ištisas savaites atlaikiusius nesiliaujančias Rusijos atakas ir bombardavimus „Azovstal“ požeminių tunelių labirinte.

„Ukrainiečių didvyriai Ukrainai reikalingi gyvi. Tai mūsų principas“, – tada sakė V.Zelenskis, vildamasis, kad tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir tarptautinei Raudonojo Kryžiaus organizacijai, „Azov“ didvyriai bus iškeisti į rusus belaisvius arba išlaisvinti.

„Azov“ būrio ir kitų pajėgų karių egzekucija Olenivkoje buvo įvykdyta sąmoningai. Juk rusams reikia parodyti savo visuomenei šou, kaip susidorojama Ukrainos nacionalistais ir fašistais“, – įsitikinęs Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų atsargos karininkas Aurimas Navys.

Jis tvirtino turįs informacijos, kad „Azov“ kariai, jūrų pėstininkai bei kitų Ukrainos karinių pajėgų atstovai, gynę Mariupolį, turėjo galimybių pasitraukti iš miesto ir „Azovstal“ gamyklos.

„Tačiau jie patys, o gal ir vykdydami savo prezidento V.Zelenskio ir kariuomenės vadovybės įsakymus, nutarė evakuotis. Galbūt tikėtasi, kad bent dalis iš jų vis dėlto liks gyvi. Mano galva, kažkiek Ukrainos gynėjų Rusijos kalėjimuose turėtų išgyventi. Taip okupantai sieks parodyti, esą ukrainiečiai nacionalistai – palaužti. Neatmetu galimybės, kad kažkas sutiks kolaboruoti su Rusija. Dar gali būti ir taip, kad kažkiek ukrainiečių Rusijos kalėjimuose tiesiog dings. Juk tai – šioje šalyje įprasta“, – teigė A.Navys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.