JT vadovas išreiškė „aiškų įsipareigojimą“ dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas penktadienį lankydamasis Seule išreiškė savo „aiškų įsipareigojimą“ dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos, Pchenjanui prieš kelias savaites pareiškus, kad jis „pasirengęs mobilizuoti“ savo branduolinio atgrasymo priemones.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-12 13:37

A. Guterresas į Seulą atvyko ketvirtadienį iš Japonijos, kur Hirošimoje pasakė kalbą per pirmosios pasaulio branduolinės atakos 77-ąsias metines. Jis taip pat lankėsi Mongolijoje.

„Norėčiau patvirtinti mūsų aiškų įsipareigojimą dėl visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos Korėjos pusiasalio, KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) denuklearizacijos“, – sakė jis, susitikęs su Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk-yeolu ir pavartodamas oficialų Šiaurės Korėjos pavadinimą.

Tai „esminis tikslas siekiant taikos, saugumo ir stabilumo visame regione“, Yoon Suk-yeolui pasakė A. Guterresas, rodo šalies žiniasklaidos paskelbtas vaizdo įrašas.

JT vadovo komentaras pasirodė Vašingtono ir Seulo pareigūnams ne kartą įspėjus, kad Šiaurės Korėja rengiasi surengti jau septintą savo branduolinį bandymą.

Ketvirtadienį Pchenjanas apkaltino Seulą sukėlus COVID-19 protrūkį Šiaurės Korėjoje ir pagrasino „sunaikinti“ Pietų Korėjos valdžios institucijas.

Pchenjanas šiais metais įvykdė rekordinę ginklų bandymų virtinę, įskaitant pirmą nuo 2017 metų atvejį, kai tarpžemyninė balistinė raketa buvo paleista nuskrieti visą atstumą.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pareiškė, kad jo šalis yra „pasirengusi mobilizuoti“ savo branduolinio atgrasymo priemones bet kokiam potencialiam kariniam susidūrimui su Jungtinėmis Valstijomis ir Pietų Korėja.

A. Guterresas praėjusią savaitę svarbioje Branduolinio ginklo neplatinimo sutarčiai (NPT) priklausančių šalių konferencijoje Niujorke griežtai įspėjo dėl branduolinių ginklų, o pirmadienį tai pakartojo Japonijoje.

„Matome geopolitinės padėties radikalizaciją ir dėl jos branduolinio karo grėsmė vėl tampa dalyku, kurio negalime visiškai pamiršti“, – sakė jis spaudos konferencijoje Tokijuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.