Po sprogimų Kryme – daugiamilijoniniai Rusijos nuostoliai: „Forbes“ apskaičiavo sunaikintų lėktuvų kainą

Sprogimai supurtė Sakų aerodromą 167-ąją Maskvos invazijos į Ukrainą dieną. Rusija aneksavo Krymo pusiasalį 2014 m. ir iš šio regiono rengia Ukrainos puolimą, tačiau pusiasalis retai kada būna Ukrainos pajėgų taikinys. „Forbes“ apskaičiavo, kad prieš sprogimus aerodrome buvo laikomi lėktuvai, kurių vertė siekė 650–850 mln. dolerių.

Nuotraukos rodo Sakų oro bazę 2022 m. gegužės 16 d. (viršuje) ir 2022 m. rugpjūčio 10 d. (apačioje) po praneštos atakos Novofedorivkoje, Kryme, Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuotraukos rodo Sakų oro bazę 2022 m. gegužės 16 d. (viršuje) ir 2022 m. rugpjūčio 10 d. (apačioje) po praneštos atakos Novofedorivkoje, Kryme, Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Sprogimo Kryme nuostoliai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Sprogimo Kryme nuostoliai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 12, 2022, 9:12 AM

Įvairūs šaltiniai praneša, kad Sakų aerodrome Kryme buvo sunaikinta nuo 8 iki 24 Rusijos orlaivių vienetų, daugiausia naikintuvų ir žvalgybos lėktuvų.

Jų kainą „Forbes Ukraina“ apskaičiavo priklausomai nuo lėktuvų kiekio ir jų klasifikacijos.

Likus kelioms valandoms iki sprogimų amerikiečių bendrovė „Planet Labs“ paskelbė aerodromo palydovines nuotraukas – jose matyti, kad šalia oro uosto stovėjo daugiau kaip 20 orlaivių. Daugiausia tai naikintuvai Su-30SM ir žvalgybiniai lėktuvai Su-24MR, vienas sunkusis karinis transporto lėktuvas Il-76 ir keli sraigtasparniai, sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų atstovas Jurijus Ignatas. Remdamasis įvairiais šaltiniais, „Forbes“ apskaičiavo, kad prieš sprogimus aerodrome buvo dislokuota orlaivių už 650–850 mln. dolerių.

„Forbes“ apskaičiavo apytikslę Rusijos karinių orlaivių kainą (kai kuriais atvejais gali būti aplinkybių, turinčių didelės įtakos atskirų vienetų kainai): Su-30SM – 50 mln. dolerių, Su-24MR – 6 mln. dolerių, Il-76 – 86 mln. dolerių.

Prezidentas V.Zelenskis rugpjūčio 10 d. vakariniame vaizdo pranešime ukrainiečiams pranešė, kad Rusija Sakų aerodrome prarado 9 karinius orlaivius. Jei darytume prielaidą, kad visi devyni prarasti lėktuvai buvo pigesni už Su-24MR, tai bendra Rusijos nuostolių suma yra apie 55 mln. dolerių, o jei tie lėktuvai buvo Su-30SM – 450 mln. dolerių.

Atviro šaltinio žvalgybos projekto „UA Weapons Tracker“ duomenimis, Novofedorovkos aerodrome buvo sunaikinta mažiausiai 11 orlaivių – penki naikintuvai Su-30SM ir šeši smogiamieji ir žvalgybiniai lėktuvai Su-24MR. Šiuo atveju sprogimai Novofedorovkoje Rusijai kainavo apie 300 mln. dolerių.

Žvalgai teigia, kad sunaikintų orlaivių gali būti ir daugiau – tikėtina, kad, be patvirtintų 11, buvo sunaikinti dar keturi orlaiviai, tačiau tai dar neįrodyta.

Tarptautinė žvalgybos bendruomenė „InformNapalm“ teigia, kad palydovinės nuotraukos neparodo viso smūgio poveikio. Jų šaltinių iš Krymo duomenimis, Rusijos orlaivių nuostoliai po smūgio yra tokie: aštuoni Su-27, keturi Su-30SM, penki Su-24, šeši Mi-8 ir vienas Il-20, iš viso apie 380 mln. JAV dolerių nuostolių.

Primename, kad rugpjūčio 9 d. laikinai okupuotame Kryme Rusijos karinėje aviacijos bazėje „Saki“ Novofedorovkoje nugriaudėjo serija sprogimų. Būtent iš šios aviacijos bazės priešo lėktuvai skrido bombarduoti Zaporožės, Mykolajivo ir Chersono sričių.

Ukrainos gynybos ministerija pakomentavo sprogimus, pažymėdama, kad negali nustatyti gaisro priežasties, tačiau dar kartą priminė priešgaisrinės saugos taisykles ir draudimą rūkyti nenurodytose vietose.

Rusijos gynybos ministerija teigė, kad sprogimai įvyko dėl šaudmenų detonacijos. Buvo pranešimų apie sužeistuosius ir vieną žuvusįjį.

Pranešta, kad dėl sprogimų sunaikinti mažiausiai 9 orlaiviai, o aerodromas buvo išvestas iš rikiuotės.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.