Pchenjanas kritikuoja JT vadovo raginimą dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos

Pchenjanas sekmadienį sukritikavo Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Antonio Guterresą dėl jo „pavojingų žodžių“, jam per vizitą Seule paraginus siekti visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos.

Pchenjanas kritikuoja JT vadovo raginimą dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Pchenjanas kritikuoja JT vadovo raginimą dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2022, 9:56 AM

Dviejų dienų vizito į Pietų Korėją atvykęs A. Guterresas penktadienį išreiškė „aiškų įsipareigojimą“ dėl Šiaurės Korėjos denuklearizacijos ir sakė, kad tai yra „esminis tikslas siekiant taikos, saugumo ir stabilumo visame regione“.

JT vadovo komentaras pasirodė Vašingtono ir Seulo pareigūnams ne kartą įspėjus, kad Šiaurės Korėja rengiasi surengti jau septintą savo branduolinį bandymą.

Tačiau Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministras Kim Son Gyongas pasmerkė JT vadovo raginimą, kaltindamas jį „simpatizavimu“ priešiškai Jungtinių Valstijų politikai.

„Galiu tik labai apgailestauti dėl minėtų JT generalinio sekretoriaus pastabų, kuriose smarkiai trūksta nešališkumo ir teisingumo“, – sakoma pareiškime, kurį cituoja oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Kim Son Gyongas, pavartodamas oficialų Šiaurės Korėjos pavadinimą, pareiškė, kad „visiška, patikrinama ir negrįžtama Šiaurės Korėjos denuklearizacija“ yra „KLDR suvereniteto pažeidimas“.

„Patariame generaliniam sekretoriui Guterresui būti atsargiam sakant tokius pavojingus žodžius ir darant tokius pavojingus lyg benzino pylimas į liepsnas veiksmus“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį Pchenjanas apkaltino Seulą dėl COVID-19 protrūkio Šiaurės Korėjoje ir pagrasino „sunaikinti“ pietinės kaimynės valdžios institucijas.

Pchenjanas šiais metais įvykdė rekordinę ginklų bandymų virtinę, įskaitant pirmą nuo 2017 metų atvejį, kai tarpžemyninė balistinė raketa buvo paleista nuskrieti visą atstumą.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pareiškė, kad jo šalis yra „pasirengusi mobilizuoti“ savo branduolinio atgrasymo priemones bet kokiam potencialiam kariniam susidūrimui su Jungtinėmis Valstijomis ir Pietų Korėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.