Nepaisant Indijos ir JAV susirūpinimo, Šri Lankoje prisišvartavo kinų laivas

Kinijos tyrimų laivas antradienį prisišvartavo Šri Lankos pietiniame Hambantotos uoste, kurį valdo kinai, nors Indija ir Jungtinės Valstijos reiškė susirūpinimą dėl įtariamos šnipinėjimo veiklos.

Kinijos tyrimų laivas antradienį prisišvartavo Šri Lankos pietiniame Hambantotos uoste.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos tyrimų laivas antradienį prisišvartavo Šri Lankos pietiniame Hambantotos uoste.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2022, 1:42 PM

Laivas „Yuan Wang 5“ įplaukė į giliavandenį uostą gavęs leidimą įplaukti į Šri Lankos vandenis su sąlyga, kad nevykdys jokių tyrimų, sakė uosto pareigūnai.

Jis turėjo atplaukti praėjusią savaitę, tačiau Kolombas paprašė Pekino atidėti vizitą dėl Indijos prieštaravimų. Naujasis Delis, kaip ir Vakarų šalys, susirūpinęs dėl Kinijos veiklos regione.

Tačiau šeštadienį, po įtemptų derybų, Kolombas pranešė pakeitęs sprendimą ir teigė, jog laivui leista prisišvartuoti Hambantotoje ir pasilikti ten šešias dienas, kad galėtų papildyti degalų atsargas ir pasikrauti kitų atsargų.

Laivybą analizuojančios interneto svetainės „Yuan Wang 5“ vadina mokslinių tyrimų laivu, tačiau, pasak Indijos žiniasklaidos, tai yra dvigubos paskirties šnipinėjimo laivas.

To laivo nepasitiko įprastinis karinis orkestras, tačiau ant raudonojo kilimo pasirodė nedidelė tradicinių šokėjų ir būgnininkų grupė.

Pasitikti kinų laivo taip pat atvyko penki įstatymų leidėjai, tačiau svarbias pareigas užimančių politikų ar kitų aukšto rango pareigūnų nebuvo.

„Tegyvuoja Kinijos ir Šri Lankos draugystė“, – skelbė raudonai baltas transparantas ant viršutinio laivo denio, kuriame į dangų buvo nukreiptos mažiausiai keturios palydovinės antenos.

Vyrai baltais marškiniais ir juodomis kelnėmis stovėjo ant denio ir mojavo Kinijos ir Šri Lankos vėliavomis, kol laivas buvo stumiamas prie pagrindinio molo.

Hambantotos uostą kinai valdo nuo 2017-ųjų, kai jį 99 metams išsinuomojo už 1,12 mlrd. dolerių (1,1 mlrd. eurų) – mažiau nei 1,4 mlrd. dolerių (1,38 mlrd. eurų), kuriuos Šri Lanka sumokėjo vienai Kinijos įmonei už uosto statybą.

Naujasis Delis įtariai vertina besiplečiantį Pekino buvimą Indijos vandenyne ir įtaką Šri Lankoje ir laiko šią teritoriją savo įtakos zonos dalimi.

Tiek Indija, tiek JAV išreiškė susirūpinimą dėl laivo apsilankymo Šri Lankoje, o Naujasis Delis pateikė skundą Kolombui.

Kinija savo ruožtu pareiškė, kad tam tikros šalys „visiškai nepagrįstai“ kalba apie „saugumo sumetimus“, siekdamos daryti spaudimą Šri Lankai, ypač tuo metu, kai sala patiria precedento neturinčią ekonomikos krizę.

„Raginame atitinkamas šalis racionaliai vertinti Kinijos jūrų mokslinių tyrimų veiklą“, – prieš Kolombui suteikiant leidimą „Yuan Wang 5“ įplaukti į uostą sakė vienas kinų pareigūnas.

Likus dienai iki laivo atvykimo, Indija padovanojo Šri Lankai žvalgybos orlaivį „Dornier 228“, siekdama sustiprinti salos jūrų stebėjimo pajėgumus.

Kinijos laivui buvo leista įplaukti į uostą su sąlyga, kad jis, būdamas Šri Lankos vandenyse, turės įjungtą automatinę identifikavimo sistemą (AIS) ir nevykdys mokslinių tyrimų.

Remiantis Indijos žiniasklaidos pranešimais, „Yuan Wang 5“ gali būti naudojamas kosminės erdvės ir palydovų stebėjimui, taip pat gali būti naudojamas leidžiant tarpžemynines balistines raketas.

Skola kinams

2005–2015 metais. Šri Lanka daug skolinosi iš Kinijos, o 2017-aisiais atsisakė Hambantotos uosto, esančio prie pagrindinių laivybos kelių, kontrolės.

Šri Lanka teigė negalinti sau leisti grąžinti Kinijai skolos už uosto statybą ir perdavė šį objektą pagal 99 metų nuomos sutartį.

Kinija yra didžiausia Šri Lankos kreditorė. Daugiau kaip 10 proc. salos užsienio skolos sudaro skola Kinijai.

Pekino parama yra labai svarbi, kad Kolombas galėtų restruktūrizuoti savo užsienio skolą ir gauti Tarptautinio valiutos fondo pagalbą.

Rugpjūčio 4 dieną prezidentas Ranilas Wickremesinghe „pakartojo tvirtą Šri Lankos įsipareigojimą laikytis vienos Kinijos politikos“. Šis jo pareiškimas nuskambėjo Taivane apsilankius JAV Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi. Šri Lankos lyderis paragino „gerbti vieniems kitus ir nesikišti į šalių vidaus reikalus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.