Estijoje įsigaliojo draudimas atvykti Šengeno vizas gavusiems Rusijos piliečiams

Estijoje ketvirtadienį įsigaliojo draudimas atvykti į šalį Rusijos piliečiams, kuriems Estija yra išdavusi Šengeno vizą turizmo, verslo, sporto ar kultūros tikslais.

Estija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Estija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 1:04 PM

Vidaus reikalų ministras Lauri Laanemetsas teigė, kad tokia priemonė yra būtina, nes Maskvos karas prieš Ukrainą kelia pavojų Europos vertybėms bei laisvėms.

„Taigi, Rusijos piliečiai negali turėti savaime suprantamos laisvės naudotis tomis pačiomis europietiškomis vertybėmis ir laisvėmis, kurias suteikia Europos Sąjunga – nesvarbu, ar tai būtų atostogos, ar mokslas, ar verslas“, – nurodė ministras.

Jo duomenimis, iš visų Rusijos piliečiams išduotų vizų apie 53 tūkst. buvo suteiktos turizmo ir verslo tikslais.

„Vidutiniškai per dieną į Estiją atvyksta apie 2,5 tūkst. Rusijos piliečių, iš jų beveik 1 250 atvyksta su trumpalaikėmis vizomis, iš kurių maždaug pusę išdavė Estija, o likusias – kitos Šengeno valstybės. Taigi, ši priemonė turi tam tikrą ribotą poveikį, tačiau norint pasiekti apčiuopiamą sankcijų poveikį, vizų apribojimus turėtų taikyti visos ES valstybės narės“, – kalbėjo L. Laanemetsas.

Pasak jo, šis draudimas nebus taikomas asmenims, turintiems nuolatinį leidimą gyventi Estijoje arba norintiems aplankyti Estijos pilietybę turinčius artimus giminaičius.

Išlygos bus taikomos ir Rusijos diplomatams bei jų šeimų nariams, tarptautinio transporto sektoriaus darbuotojams, taip pat asmenims, turintiems judėjimo laisvę pagal ES įstatymus arba kurių atvykimas pagrįstas humanitarinėmis priežastimis.

VRM vadovas taip pat patikino, kad „šie pakeitimai netaikomi tiems Rusijos piliečiams, kuriems anksčiau buvo išduota trumpalaikė darbo Estijoje registracija ir Estijos viza. Jie galės čia dirbti iki minėtų leidimų galiojimo pabaigos“. Ministras pridūrė, kad tokių asmenų šiuo metu yra 1 659.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.